Tudorel Toader, despre  modificarea legilor Justiţiei după avizul negativ al CSM: „Proiectul de lege îşi va urma, cu anumite modificări, parcursul”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Tudorel Toader FOTO Inquam Photos / George Călin
Tudorel Toader FOTO Inquam Photos / George Călin

Proiectul de Legi ale justiţiei îşi urmează parcursul, a declarat, luni, la Iaşi, ministrul Justiţiei Tudorel Toader, care nu şi-a ascuns uimirea faţă de avizul dat de CSM.

UPDATE 16.50  „Textele de lege nu se negociază. Iniţiatorul unui act legislativ, indiferent de ierarhie, se raportează la soluţia legislativă, la normele de tehnică legislativă şi propune o formulă de redactare, care ajunge în final în Parlament unde au loc dezbateri, argumente pro şi contra, modificări, îmbunătăţiri ale soluţiilor propuse de iniţiatori", a declarat ministrul Justiţiei, potrivit Mediafax.

Precizarea a venit după ce, vineri, preşedintele României a declarat că prevederile legilor justiţiei trebuie discutate din nou cu reprezentanţii sistemului judiciar.

Iohannis a subliniat că avizul CSM a fost dat după o serie lungă de consultări în interiorul sistemului judiciar, deci nu poate fi considerat drept expresia nemulţumirii unor persoane care se opun reformării sistemului. "Este un răspuns simplist să spui că se opun reformării sistemului (...) Îmi este greu să cred că reforma sistemului se poate face împotriva sistemului", a declarat Iohannis.

„Eu mă aşteptam să primesc de la CSM avize punctuale”

 Aflat la Iaşi pentru a lua parte la festivitatea de deschidere a anului universitar 2017-2018 de la Universitatea "Alexandru Ioan Cuza", ministrul Tudorel Toader a precizat că nu se pune problema rescrierii proiectului de legi ale justiţiei. Conform acestuia, pachetul propus are are foarte multe soluţii venite de la CSM, are foarte multe soluţii de punere de acord cu soluţiile Curţii Constituţionale.

„N-ai ce să rescrii acolo. E vorba doar de câteva soluţii, puncte asupra cărora părerile sunt diferite. În rest există o convergenţă. Eu mă aşteptam să primesc de la CSM avize punctuale pe fiecare propunere legislativă, nu unul în bloc, dar este opţiunea dânşilor, ne raportăm la tehnica legislativă, la Constituţie, iar proiectul de lege îşi va urma, cu anumite modificări, parcursul", a declarat ministrul Toader, citat de Agerpres.

În ceea ce priveşte avizul negativ dat de magistraţii CSM, ministrul Justiţiei a spus că este rezervat în ceea ce priveşte avizul dat, chiar dacă acesta este unul consultativ.

„CSM a dat aviz negativ pe soluţii propuse de CSM”

„Am anumite rezerve faţă de acest aviz negativ, consultativ fiind, pentru că în proiectul de lege Ministerul Justiţiei a reţinut foarte multe dintre propunerile formulate chiar de către CSM. Cele mai multe propuneri vin de acolo. Înţeleg, prin urmare, că CSM a dat aviz negativ pe soluţii propuse de CSM. Proiectul de lege propune modificări pentru punerea de acord a legilor justiţiei cu deciziile Curţii Constituţionale. Nu poţi da aviz negativ, nu poţi spune că nu eşti de acord cu o modificare ce transpune deciziile Curţii Constituţionale", a declarat ministrul Justiţiei.

Propunerile ministrului

Tudorel Toader a recunoscut totodată că „e adevărat că proiectul de lege propune modificarea multor soluţii legislative pe care le-am apreciat, dar Parlamentul va decide dacă nu cumva sunt anumite privilegii".

„Acela de a te pensiona din judecător, procuror, azi, de a te reîncadra mâine-poimâine tot pe post de judecător, procuror, dar pe o altă procedură decât cea de la CSM, acela de a fi procuror la Parchetul de pe lângă Judecătorie cu grad şi salariu de Parchetul de cel mai înalt nivel, de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, acela de a deţine spaţiu locativ aparţinând Ministerului Justiţiei şi după pensionare sau după decesul fostului magistrat. Sunt multe soluţii în actuala redactare pe care eu am propus să fie eliminate pentru că se creează acest decalaj, acest privilegiu în faţa legii. Ele sunt propuneri în revenire în parametrii normalului, dacă mă pot exprima aşa, parametri în care orice persoană se raportează la exigenţele constiuţionale", a mai spus ministrul Justiţiei.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite