Tudorel Toader, reacţie la raportul MCV: Tind să cred că este unul cu iz politic, cu standarde duble

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Tudorel Toader FOTO Mediafax
Tudorel Toader FOTO Mediafax

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a avut o primă reacţie miercuri la raportul MCV publicat ieri de Comisia Europeană. Acesta a lăsat să se înţeleagă că nu va da curs cerinţelor Comisiei Europene, declarând că „România este racordată la valorile europene însă trebuie să aibă demnitatea de a legifera în raport cu intersele românilor”.

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a declarat miercuri că raportul MCV „este unul cu iz politic, multe interese, foloseşte standarde duble şi se raportează la obiective mobile", dând exemplu situaţii similare cu cele din prezent, criticate in raportul MCV, la care Comisia Europeană nu s-a opus in trecut.

„Raportul, în opinia mea, şi îmi pare rău să spun, de când sunt ministru al Justiţiei, nu am lipsit de la nicio dezbatere, toate dezbaterile despre cele 12 recomandări au trecut prin filtrul de la Ministerul Justiţiei. Tind să cred că acest rapaport are iz pol,are emulte interese, foloseşte standarde duble şi se raportează la obiective mobile, mişcătoare. Va amintesc un lucru, erau 4 recomandări , ulterior au ajuns 12, acum s-au mai adăugat 8, vom avea 20 de recomandări, mobile şi standard dublu. În 2012 era o modificare la legile justiţiei privind competenţele referitoare la acţiunea disciplinară, era bine, a fost apreciată măsură, se raporta la judecătorii şi procurori, iar Ministerul Justiţiei avea o competenţă mai largă decât de a sesiza şi era bine. Azi, după 6 ani, Ministerul Justiţiei are doar competenţă de a sesiza Inspecţia Judiciară, se raportează numai faţă de procurori şi nu mai e bine. Acelaşi lucru nu poate fi bun în 2012 şi să nu fie bun în 2018. Nu cu multă vreme în urmă, un procuror de rang înalt era numit cu aviz negativ de la Secţia de Procurori, a fost bine, nimeni nu s-a îngrijorat, independentia procurorilor a fost respectată. Azi ni se cere nici mai mult, nici mai puţin decât că avizul să devină obligatoriu, ceea ce iarăşi, la un interval scurt de timp, putem observă abordări diferite", a declarat Tudorel Toader.

Toader a negat în mod direct posibilitatea ca recomandările cuprinse în raport ar fi obligatorii în virtutea art. 148 din Constituţie. Ministrul a susţinut că experţii Comisiei Europene care vin în România pentru acest raport nu pot deveni automat legiuitori.

„Legiuitorul român are această libertate de a legifera. Să nu îmi spună cineva că o recomandare trece peste o decizie a CCR. Semantică termenului arată că recomandarea nu este obligatorie. Obligatorii sunt standardele europene. Este obligatoriu procesul ireversibil de legiferare. Eu nu aş vrea să răspund întrebărilor care sunt nepotrivite. De asta nici nu am ieşit aseară public, pentru că foarte mulţi prind aceste momente încinse că să exprime părerile lor mai puţîn documentate. Spunea cineva care are studii judice, dar nu avea acoperire în ceea ce spunea, că recomandările Comisiei de la Veneţia trebuie respectate cu prioritate, făcând referire la articolul 148 din Constituţie, care spune că normele juridice din tratate şi convenţii trebuiesc aplicate cu prioritate. Nu trebuie să fii mare jurist. Nici nu trebuie să fii jurist să înţelegi că de la Bruxelles vine o comisie din 3-5 experţi, fac raportul acesta şi formulează nişte recomandări. Nu va imaginaţi că 3-5 specialişti vin in România şi recomandarea lor devine mai puternică decât deciziile CCR, nu devin legiuitori", a mai declarat Toader.

Acesta a susţinut că aceste recomandări ale Comisiei nu pot să aibă putere peste legislaţia naţională, susţinân că este cererea de suspendare a aplicării unor legi depăşeşte cadrul procesului MCV.

„Noi ne uităm la fiecare recomandare în parte. Îi dăm vocaţia juridică pe care o are. Să nu vă imaginaţi că o recomandare poate să aibă putere peste legea naţională. Da, le luăm în considerare, le evaluăm prin această grilă pentru că eu personal, nu că ministru, că jurist, am mari semne de întrebare că în MCV să ni se spună suspendaţi aplicarea legilor. Este cam mult şi iese din procesul MCV", a declarat Tudorel Toader.

Întrebat dacă Româna va fi sanţionată de UE în cazul în care nu va ţine cont de recomdările MCV actualul ministrul al justiţiei, Tudorel Toader, spune că nu crede în astfel de măsuri.

„În teorie este posibil orice, dar în practică eu nu cred. Oricât a spus nu ştiu cine că ministrul justiţiei e super ministru să nu credeţi că el are competenţe generale, că-s eu sau altcineva. Ministrul justiţiei nu el hotăreşte dacă adresează o sesizare la Curtea de Justiţie, nu el adoptă o ordonanţă, nu el adoptă o lege. După cum ţineţi minte cum nişte aşa zişi profesionişti ai dreptului îmi cereau să suspend deciziile CCR, ceea ce oricine ştie că nu se poate” a susţinut ministrul.

Evenimente



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite