Tulpina indiană bagă Marea Britanie pe lista roşie. La ce restricţii trebuie să se supună cei care vin de acolo

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Inquam Photos
FOTO Inquam Photos

Numărul cazurilor de infectare cu varianta indiană a coronavirusului SARS-CoV-2 s-a dublat într-o săptămână în Marea Britanie, de aceea, această ţară a fost introdusă de România în zona „roşie“

Evoluţia infectărilor cu coronavirus capătă o tendinţă îngrijorătoare în Marea Britanie, în principal din cauza variantei indiene, înregistrată B.1.617.2. „Între 50 şi 75% din noile cazuri pozitive sunt cauzate de B.1.617.2“, a anunţat ministrul britanic al Sănătăţii, Matt Hancock, făcând apel la „vigilenţă“.

Potrivit autorităţilor sanitare britanice, numărul de cazuri pozitive cu varianta indiană s-a dublat săptămâna trecută în Marea Britanie, trecând de pragul de 7.000. Situaţia riscă să se agraveze. „Această variantă este pe cale să devină dominantă“ în ţară, a avertizat Jenny Harris, directoarea Agenţiei pentru Sănătate. „Continuă să progreseze, dar nu ştim dacă este vorba pur şi simplu de o propagare sau pentru că testăm mai mult în zonele în care ea circulă“, a adăugat oficialul britanic.

Varianta indiană de coronavirus este prezentă acum pe întreg teritoriul Marii Britanii, inclusiv la Londra, dar epicentrul infecţiilor se situează în nord-vestul Angliei, în zona Manchester, şi într-o măsură mai mică în Midlands. Există îngrijorări mari pentru zone dens populate precum Bolton, Blackburn sau Leicester, unde o proporţie importantă din populaţie trăieşte în case multigeneraţionale şi ocupă locuri de muncă care necesită prezenţa fizică.

În aceste zone, Guvernul britanic a mobilizat armata pentru a grăbi vaccinarea populaţiei. La nivel naţional, campania de vaccinare anti-COVID-19 decurge într-un ritm bun, cu 24 de milioane de persoane (adică o treime din populaţia adultă) imunizate cu ambele doze recomandate. În plus, potrivit unui studiu al Biroului Naţional de Statistică (ONS), trei sferturi dintre adulţii britanici prezintă anticorpi la COVID-19. 

Totuşi, Marea Britanie mai are paşi de făcut până la atingerea imunităţii, stabilită de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) la un prag de vaccinare de 70%. Iar principalul obstacol în acest sens îl reprezintă reticenţa, manifestată în unele regiuni, cum ar fi Londra, şi în rândul unor categorii de populaţie, mai ales printre persoanele de culoare sau de origine asiatică.

Progresia variantei indiene survine totodată la scurt timp de la relaxarea restricţiilor, măsură luată pe fondul succesului campaniei de vaccinare şi regresului tulpinii britanice. Însă, după cum avertizează OMS, tulpina indiană este mai contagioasă decât cea britanică.

„Ştim, de exemplu, că varianta B.1617 (indiană) este mai contagioasă decât varianta B.117 (britanică), care era deja mai contagioasă la rândul ei decât tulpina precedentă“, a declarat directorul OMS pentru Europa, subliniind că vaccinurile funcţionează totuşi, în prezent, împotriva mutaţiilor noului coronavirus.

Trecere rapidă de la „verde“ la „galben“, apoi la „roşu“

Drept urmare, Marea Britanie va intra de la 1 iunie pe lista ţărilor din „zona roşie“ din punct de vedere al riscului epidemiologic, a decis Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă. Astfel, toate persoanele care sosesc din Marea Britanie în România, cu excepţia celor care s-au vaccinat complet sau au trecut prin boală, intră în carantină de 14 zile. Măsura se aplică de la 1 iunie. De precizat că persoanele care intră în carantină îşi pot face un test PCR, iar dacă acesta iese negativ, pot ieşi din carantină după 10 zile. 

Măsura vine după ce, cu câteva zile în urmă, Marea Britanie a fost „retrogradată“ din scenariul verde în cel galben şi este motivată de creşterea numărului de infecţii cu tulpina depistată iniţial în India, raportate de autorităţile de la Londra. „Marea Britanie, care, în mod normal, pe baza incidenţei, s-ar afla în zona verde, va fi considerată ca fiind în zona galbenă - ceea ce înseamnă că trebuie să vină cu test sau să fie vaccinaţi, asta din cauza prezenţei unei tulpini cu răspândire rapidă“, a spus atunci secretarul de stat din MAI, Raed Arafat.

Destinaţii de vacanţă, pe lista „galbenă“

Pe lista „roşie“ se mai află ţări ca Franţa, Olanda, Lituania, Letonia sau Suedia. De precizat că persoanele care intră în carantină îşi pot face un test PCR după opt zile, iar dacă acesta iese negativ, pot ieşi din carantină după 10 zile.

Pe lista „galbenă“ se află în acest moment ţări unde mulţi români aleg să-şi petreacă vacanţele, precum Turcia, Grecia, Cipru sau Croaţia. Tot aici sunt incluse Belgia, Slovenia, Estonia, Danemarca, Luxemburg, Emiratele Arabe Unite şi Elveţia. La intrarea în România, persoanele care vin din acele zone nu intră în carantină dacă sunt vaccinate sau prezintă un test PCR, nu mai vechi de 72 de ore.

Carantină şi pentru sosirile din afara UE

Totodată, autorităţile au stabilit noi condiţii pentru străinii care vin în România din state din afara UE, indiferent de lista pe care sunt incluse ţările respective. Astfel, pentru cetăţenii străini şi apatrizi care sosesc în România se instituie măsura carantinei pentru o perioadă de 14 zile, indiferent de zona în care este încadrată ţara din care sosesc. Şi aici sunt prevăzute excepţii - de pildă, pentru cei care s-au vaccinat complet sau au trecut prin boală, pentru copiii sub 3 ani sau cei sub 16 ani, dar cu test PCR negativ, precum şi pentru o listă întreagă de angajaţi care desfăşoară activităţi economice, medicale sau diplomatice. Această măsură de condiţionare a intrării în România în funcţie de statusul vaccinal s-a luat întrucât în lista verde figurează state terţe pentru care situaţia infecţiilor COVID-19 nu este pe deplin cunoscută la nivel internaţional.

Tulpina vietnameză

În prezent, o nouă tulpină produce îngrijorări, tulpina vietnameză, „o variantă hibridă care combină virusul indian şi virusul britanic“. În afara unei circulaţii accentuate, „concentrarea virusului în gât şi salivă creşte rapid, iar acesta se răspândeşte foarte rapid în mediul apropiat“, a precizat ministrul vietnamez al Sănătăţii, Nguyen Thanh Long.

Scade numărul noilor infectări

Bilanţul total al persoanelor confirmate în România cu noul coronavirus a ajuns, ieri, la 1.077.584 de cazuri, după ce de sâmbătă până duminică au fost confirmate alte 158 de noi îmbolnăviri din 16.973 de teste efectuate. În unităţile sanitare de profil, numărul total de persoane internate cu COVID-19 este de 2.372. Dintre acestea, 443 sunt internate la ATI. În acelaşi interval au fost înregistrate şi 29 de decese. 

Pe teritoriul României, 6.623 de persoane confirmate cu infecţie cu noul coronavirus sunt în izolare la domiciliu, iar 2.727 de persoane se află în izolare instituţionalizată. De asemenea, 32.649 de persoane se află în carantină la domiciliu, iar în carantină instituţionalizată se află 54 de persoane.

Bucureşti este pe primul loc la numărul de infectări cu noul coronavirus. Judeţul Galaţi este pe locul II, iar Prahova, pe locul III. Concret, în Bucureşti au fost înregistrate 39 de noi cazuri de infectare cu noul coronavirus - în acest moment, aici, totalul persoanelor infectate fiind de 183.265. Judeţul Galaţi se află pe locul II, cu 27 de noi infectări în doar 24 de ore, numărul total de cazuri ajungând la 27.571. În judeţul Prahova (35.147 de cazuri în total) au fost înregistrate de sâmbătă până duminică 22 de noi cazuri.

Pe de altă parte, doar în trei judeţe din ţară, numărul cazurilor mai depăşea ieri 0,50 cazuri la mia de locuitori. Astfel, în Alba, Cluj şi Sibiu, incidenţa de infectări înregistrată la 14 zile era de 0,64, 0,53, respectiv, 0,52 de cazuri la mia de locuitori.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite