Ucigaşul Camil Mătase a fost extrădat în America

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Camil mătase este acuzat de uciderea soţiei şi a unuia dintre fii Foto Mediafax
Camil mătase este acuzat de uciderea soţiei şi a unuia dintre fii Foto Mediafax

Camil Mătase, românul care este acuzat că şi-a ucis soţia şi fiul în Texas, a fost extrădat în Statele Unite ale Americii (SUA). Acesta a fost preluat, de la Bucureşti, de o echipă de poliţişti a Interpol Washington.

„Biroul Naţional Interpol din cadrul CCPI - IGPR a predat omologilor americani, pe Aeroportul Internaţional Henri Coandă - Bucureşti, în vederea extrădării, un bărbat de 48 de ani, cu dublă cetăţenie - română şi americană, urmărit internaţional", se preciziează într-un comunicat al Poliţiei Române.

Magistraţii Curţii de Apel Bucureşti au admis, pe 9 ianuarie, cererea autorităţilor din Statele Unite ale Americii de extrădare în cazul românului. Procurorii americani au promis că nu vor cere condamnarea la moarte a românului acuzat, dacă autorităţile române vor accepta să-l extrădeze pentru a fi judecat în SUA.

Camil Mătase a arătat în faţa judecătorilor că este în continuare de acord să fie extrădat, condiţia fiind aceea de a nu i se aplica pedeapsa capitala. 

În ultimul cuvânt, acesta a precizat că regretă nespus faptele.

Judecătorii au amânat de trei ori judecarea cererii de extrădare în cazul lui Camil Mătase pe motiv că autorităţile Americane nu au transmit toate documentele necesare extrădării.

Camil Mătase a recunoscut că şi-a ucis soţia şi unul dintre cei doi fii şi a cerut să nu fie condamnat la moarte dacă va fi extrădat.

Procurorii americani au promis că nu vor cere condamnarea la moarte a românului acuzat, însă ultimul cuvânt îl are judecătorul.

Camil Mătase a fost arestat pe 21 noiembrie, în urma unei decizii a Tribunalului Bucureşti. Judecătorul care a dispus arestarea acestuia a arătat, în motivarea deciziei, că faptele comise de român sunt "de o gravitate sporită" şi au un impact major în rândul opiniei publice.

În timpul audierilor de la Parchetul General, Camil Mătase a declarat că a recurs la acest gest după ce a început să aibă suspiciuni că soţia sa ar fi intrat într-un anturaj cu persoane care se ocupau de trafic de droguri şi proxenetism.

Mătase a declarat în faţa procurorilor că, încă din vara acestui an a început să aibe discuţii cu soţia sa „determinat de faptul că aceasta numai dorea să întreţină relaţii intime cu el şi că, deşi nu dispuneau de sume mari de bani, aceasta trimitea, fără ştirea lui, bani rudelor din România”.

Bărbatul şi-ar fi cumpărat special pistol şi gloanţe

Fiind motivat de acele presupuneri, bărbatul şi-a cumpărat un pistol şi o cutie de muniţie.

„Anterior datei de 10-11 noiembrie, cu aproximativ două săptămâni de zile, motivat de faptul că presupunea că soţia a intrat într-un anturaj cu persoane care se ocupă de trafic de droguri şi proxenetism, şi-a achiziţionat un pistol de calibru 9 mm şi o cutie de muniţie”, arată procurorii în referatul cu propunerea de arestare preventivă.

Camil Mătase le-a povestit anchetatorilor  că, în acea noapte, după ce a consumat băuturi alcoolice a decis să-şi împuşte soţia care dormea, iar ulterior, fiul.

 „Acesta a mai arătat că în noaptea de 10 spre 11 noiembrie, după ce în prealabil a consumat băuturi alcoolice, a luat hotărârea de a-şi împuşca soţia, lucru pe care l-a făcut în timp ce aceasta dormea în dormitorul conjugal situat la parterul locuinţei. Ulterior, în seara de 11 noiembrie, pe motiv că fiul său are unele boli cronice, a hotărât să-l împuşte şi pe acesta, situaţie în care a luat pistolul şi în timp ce fiul său era aşezat cu spatele, l-a împuşcat în zona capului”, mai notează procuroii în referat.

De asemenea, acesta a declarat că a venit în România pentru a-şi vizita mama.

„În declaraţie, Camil Mătase a mai arătat că a părăsit Statele Unite ale Americii şi s-a deplasat în România pentru a-şi vizita mama,  precizând că intenţiona să se întoarcă şi să se predea autorităţilor judiciare din Texas”, se mai arată în documentul citat.

De altfel, chiar mama lui Camil Mătase este cea care a sesizat Parchetul de pe lângă Tribunalul Braşov cu privire la faptul că fiul său, care locuieşte în SUA, a revenit în ţară în perioada 14-15 noiembrie după ce şi-a ucis soţia şi unul dintre copii. Asta după ce el i-ar fi povestit mamei sale fapta comisă.

„Ca urmare a denunţului formulat, au fost efectuate verificări, atât în mediul virtual, cât şi pe linie de cooperare poliţienească, rezultând că în localitatea de domiciliu a inculpatului au fost găsiţi decedaţi soţia şi fiul acestuia, care prezentau la nivelul capului plăgi prin împuşcare”, a arătat Parchetul General.

Camil Mătase are 48 de ani, este din Braşov şi a fost prins miercuri seară de poliţiştii braşoveni, într-un restaurant din judeţul Vrancea, unde se afla cu mai multe persoane, potrivit unor surse judiciare. Autorităţile americane au transmis în România o solicitare privind prinderea şi audierea bărbatului, cercetat pentru omor calificat şi deosebit de grav.

Procurorii Secţiei de urmărire penală şi criminalistică din Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie au preluat cauza de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Braşov, iar joi l-au reţinut şi au propus instanţei arestarea lui preventivă.

Potrivit presei americane, crima a fost descoprită pe 14 noiembrie, de Teodor Matase, în vârstă de 17 ani, fiul bărbatului. Adolescentul, care este student la Universitatea Texas Austin, i-a găsit morţi pe mama sa, Emilia Matase, de 47 de ani, şi pe fratele său, Emanuel, de 26 de ani, în locuinţa lor din localitatea Cypress, statul Texas.

Iniţial, anchetatorii nu au făcut public modul în care mama şi fiul au fost ucişi, dar au confirmat că era foarte mult sânge în casă. Mai târziu, ei au anunţat că femeia a fost împuşcată de mai multe ori, fiind găsită în dormitor, iar băiatul a fost împuşcat în cap, o singură dată, şi a fost găsit la etajul al doilea al locuinţei.

Camil Mătase a venit în România imediat după comiterea crimei, fără să anunţe pe nimeni.

Citeşte mai multe ştiri pe aceeaşi temă:

Braşoveanul Camil Mătase riscă pedeapsa cu moartea în America. El a recunoscut că a plănuit uciderea soţiei şi a fiului său

Bărbatul este acum arestat la Bucureşti şi şi-a recunoscut fapta în faţa anchetatorilor. A spus că şi-a ucis soţia din gelozie, iar pe fiul său l-a împuşcat pentru că era bolnav şi nu s-ar fi descurcat fără mama lui.

Românul acuzat că şi-a ucis soţia şi fiul în SUA spune că-şi suspecta consoarta de prostituţie

Camil Mătase, bărbatul acuzat că şi-ar fi ucis soţia şi unul dintre fii într-un oraş din Statele Unite ale Americii, ar fi recurs la acest gest după ce a început să aibă suspiciuni că aceasta ar fi intrat într-un anturaj cu persoane care se ocupau de trafic de droguri şi proxenetism.

Un ONG cere autorităţilor de la Bucureşti să nu-l extrădeze pe românul acuzat că şi-a ucis familia în SUA fără garanţii că nu va fi condamnat la moarte

APADOR-CH cere Ministerului Justiţiei (MJ) şi Ministerului Afacerilor Externe (MAE) să obţină "garanţii clare şi ferme" că românul suspectat de uciderea soţiei şi a unuia dintre fii săi în SUA, Camil Mătase, nu va fi executat în statul Texas, unde încă se aplică pedeapsa cu moartea.

Românul suspectat de FBI că şi-a ucis soţia şi fiul în Texas, prins la Lepşa

Pe numele acestuia exista un mandat de arestare emis de autorităţile americane iar în prezent se află în arestul poliţiei din Braşov.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite