Ucraina a început marea vânătoare a criminalilor de război

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

În contextul desfăşurării actualului război ruso-ucrainean, când toţii ochii lumii sunt aţintiţi pe frontul militar, dar şi pe tentativele de începere a unor negocieri reale nu mimate pentru pace, informaţia, ştirea despre bătălia deschisă pe câmpul de luptă al justiţiei de către ucraineni, ajutaţi în eforturile lor de lumea liberă, a trecut oarecum nebăgată în seamă de mass-media!

Săptămâna trecută, Ucraina a anunţat că a început o acţiune extrem de importantă ca urmare a consecinţelor criminale provocate de agresorii ruşi asupra poporului şi statului ucrainean. Acţiunea nu este de natură militară, dar vizează inclusiv invadatorii ruşi care sunt acuzaţi că au făcut şi comit în continuare atrocităţi asupra civililor în special, atât în zona de conflict efectiv, cât şi în apropierea acesteia.

Noul front deschis de ucraineni, cu ajutorul Uniunii Europene şi al comunităţii internaţionale, nu este militar, ci va duce bătălii ample şi de durată pe frontul justiţiei.

Noua bătălie pornită de justiţia ucraineană, chiar din timpul conflictului militar cu Rusia agresoare, poate fi comparată cu acţiunile de cercetare, urmărire, capturare şi aducere în faţa justiţiei, care se desfăşoară şi în prezent, de către Israel faţă de criminalii de război nazişti.

Doar că israelienii au început urmărirea criminalilor de război după încheierea celei de-a doua conflagraţii mondiale, în timp ce Ucraina a pornit marea vânătoare chiar în timpul desfăşurării ostilităţilor.

În contextul desfăşurării actualului război ruso-ucrainean, când toţii ochii lumii sunt aţintiţi pe frontul militar, dar şi pe tentativele de începere a unor negocieri reale nu mimate pentru pace, informaţia, ştirea despre bătălia deschisă pe câmpul de luptă al justiţiei de către ucraineni, ajutaţi în eforturile lor de lumea liberă, a trecut oarecum nebăgată în seamă de media internaţională.

Unii aşa zis analişti comentatori sau chiar mass media este posibil să nu-i fi acordat atenţie neconsiderând-o prea importantă, ba au ignorat-o total, chiar dacă această acţiune a justiţiei ucrainene şi internaţionale este cât se poate de serioasă! Acum, este prematur să estimăm cât de eficientă va fi, dar putem preconiza că este o acţiune de durată, care se va derula şi după încheierea unei păci ce, deocamdată, nu se întrevede a veni prea repede la orizont.

Săptămâna trecută, un înalt oficial al guvernului ucrainean, Irina Venediktova, procurorul general al Ucrainei, a anunţat că:

„Procuratura a devenit locomotiva frontului justiţiei la toate nivelurile posibile.”

„Din 24 februarie, forţele de ordine ucrainene au lansat o anchetă pre-proces a peste 2,5 mii de crime de război. Zilnic, invadatorii efectuează atacuri şi bombardamente asupra oraşelor şi satelor, inclusiv folosind arme interzise.

Ucid civili fără milă - începând din această dimineaţă, militarii ruşi au luat viaţa a 128 de copii ucraineni, încă cel puţin 2000 abia răpiţi şi duşi în Rusia. Deplasarea forţată a ucrainenilor este la o scară ameninţătoare. Ce urmează - lagăre de concentrare? Criminalii de război distrug obiectele civile: şcoli, grădiniţe, spitale şi biserici, locuri bombardate unde se ascund femei şi copii. Răpesc şi torturează oameni, înfometează oraşe blocade, folosesc populaţia ca „scuturi vii”.

Având în vedere sistematicitatea şi amploarea distrugerii civililor din Harkov, Cernihiv şi Mariupol, anchetatorii şi procurorii investighează prezenţa invadatorilor ruşi de crime împotriva umanităţii. Tot mai mult, comunitatea profesională vorbeşte despre un posibil genocid în contextul oraşului ostatic Mariupol.”

Aproximativ o mie de suspecţi ruşi de top, vizaţi să plătească pentru crime de război

„În prezent, lucrarea noastră activă privind urmărirea penală a celor care au dezlănţuit războiul şi aprinderea focului acestuia cu fapte şi cuvinte - reprezentanţi ai celei mai înalte conduceri politice şi militare a Federaţiei Ruse.

În cazul magístralóníj privind agresiunea rusă până în prezent 186 de suspecţi: miniştri, şefi de agenţii de aplicare a legii, senatori ai Consiliului Federaţiei şi deputaţi ai Dumei de Stat ruse, propagandiştii Kremlinului. Şi vor fi până la o mie de suspecţi de top. Toţi trebuie să plătească pentru teroarea sângeroasă.”

„Am creat un TASK FORCE - un grup operativ interdepartamental care se ocupă de identificarea şi arestarea în întreaga lume a activelor persoanelor care organizează, asigură şi provoacă războiul agresiv al Federaţiei Ruse împotriva Ucrainei. Scopul nostru este ca această proprietate să fie confiscată la bugetul Ucrainei pentru a-i reconstrui infrastructura distrusă şi a merge pentru a-i despăgubi pe cei care au pierdut pe cei dragi şi casele lor.”

Coaliţie a justiţiei internaţionale pentru pedepsirea criminalilor de război

„Nu suntem singuri pe câmpul de luptă juridică. Extindem Coaliţia Justiţiei în fiecare zi pentru a ne asigura că pedeapsa criminalilor de război este ireversibilă. Statele Unite şi Uniunea Europeană formează grupuri de experţi în crime de război pentru noi. Cunoscuta avocată Amal Clooney a unit o echipă de avocaţi britanici pentru a sprijini Ucraina. Єvro Єst uneşte eforturile tuturor procurorilor Europei de a urmări Rusia.”

„Ţin permanent legătura cu colegii procuraţi generali din toată lumea. Procurorul general al UE Laura Koveshi ne va ajuta - îi mulţumesc pentru vizita personală în Ucraina şi pentru semnarea unui acord de cooperare de lucru. De asemenea, am venit să sprijinim şi să consolidăm acordurile de interacţiune ale Procurorului General Slovac Maros Žilinka. Slovacia, Polonia, Estonia, Lituania, Germania şi Suedia au început propriile proceduri penale privind agresiunea rusă în Ucraina. Lucrăm la înfiinţarea unei echipe internaţionale de investigaţie.”

„Cetăţeanul Putin„-acuzat că este principalul criminal de război al secolului XXI

„Este extrem de important ca procurorul Curţii Penale Internaţionale să înceapă o anchetă a situaţiei din Ucraina. Mulţumiri speciale celor 41 de ţări pentru apelul la ISS pentru sprijinul Ucrainei. Acest lucru indică faptul că comunitatea mondială vede că Federaţia Rusă comite cele mai grave crime internaţionale care nu pot rămâne nepedepsite.”

Vizita lui Karim Khan în Ucraina de săptămâna trecută este un semnal serios şi ne-am asigurat că este hotărât să facă dreptate. Biroul Procurorului General comunică permanent cu Procuratura CPI şi vom face totul pentru ca Curtea Penală Internaţională să aibă succes. Pentru că chiar există o oportunitate reală de a-l pune în judecată pe principalul criminal de război al secolului 21 - cetăţeanul Putin.”

Au fost depuse deja peste 5000 de mărturii foto şi video ale atrocităţilor ruşilor în Ucraina

„Avem o comunitate globală în jurul nostru şi suntem extrem de uniţi în interior. Singurul centru de dovezi al crimelor de război pe care l-am creat. Cetăţeni ai guvernului UA, experţi, reprezentanţi ai organizaţiilor publice şi internaţionale, jurnalişti şi oricine doreşte să ajute au depus deja peste 5000 de materiale cu mărturii foto şi video ale atrocităţilor Federaţiei Ruse.”

În acest timp, de la declanşarea operaţiunii justiţiei ucrainene în cooperare cu grupul de acţiune al justiţiei internaţionale, atrocităţile invadatorilor ruşi împotriva populaţiei civile ucrainene continuă, în văzul întregii lumi.

Au fost chiar reînviate strategii din vremea lui Stalin, de epurare etnică a civililor ucraineni, prin aşa zisele culoare de ieşire din zona frontului în direcţii de ducere spre diverse zone de strămutare, în Rusia şi Belarus, după cum acuză justiţia internaţională,  oficialii guvernului ucrainean şi relatează presa de război.

De asemenea, continuă să crească numărul victimelor nevinovate din rândul civililor, inclusiv în rândurile copiilor, estimat până acum la câteva sute de morţi.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite