Comisia Europeană aşteaptă avizul CSM cu propunerile lui Ponta la şefia Parchetului General şi DNA

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Comisia Europeană (CE) a luat notă de nominalizările premierului Victor Ponta pentru şefia DNA şi Parchetul General, însă aşteaptă avizul Consiliului Superior al Magistraturii înainte de a formula o opinie. Aşa au anunţat miercuri reprezentanţii CE, care au mai subliniat că cei nominalizaţi trebuie să aibă o abordare cu accent special asupra „rigorii şi independenţei”.

Purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene, Mark Gray, a explicat că CE va aştepta avizul Consiliului Superior al Magistraturii pentru a formula o părere în ceea ce priveşte propunerea premierului pentru şefii Parchetelor.

„În ceea ce priveşte evoluţiile de azi dimineaţă, respectiv nominalizările pentru procurorul general şi procurorul şef al DNA, se înţelege de la sine că acest posturi sunt de cea mai mare importanţă şi am luat notă de numele avansate pentru numire. Atunci când procedura se va finaliza vom judeca în funcţie de rezultate. Este important ca nominalizaţii finali să aibă o abordare cu accent special asupra rigorii şi a independenţei. Dar în acest stadiu suntem încă în cursul procesului şi vom aştepta să vedem evoluţiile de la Bucureşti”, a declarat Mark Gray.

Purtătorul de cuvânt al Comisiei, Mark Gray, a explicat însă că CE îşi menţine poziţia asupra adoptării unei proceduri de selecţie a candidaţilor pentru aceste posturi cheie în Justiţie.

 „Cred că CE a prezentat în toate rapoartele şi în multe scrisori punctele sale de vedere asupra procedurii de nominalizare. Nu ne-am schimbat poziţia asupra criteriilor pe care le-am prezentat în diferite rapoarte. Evident, acum trebuie să vedem cum va reacţiona CSM. Din punctul de vedere al Comisiei, noi nu ne-am schimbat poziţia şi ne-am prezentat opiniile foarte clar”, a precizat Gray.

Oficialul european a mai spus că autorităţile de la Bucureşti nu au consultat organismele europene în privinţa nominalizării şefilor DNA şi a Parchetului General. 

„Nu am fost consultaţi asupra evenimentelor recente de la Bucureşti”, a declarat Gray.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite