Ultima zi în care se pot contesta amenzile primite în timpul Stării de Urgenţă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Imagine: Adevărul / Ionuţ Mureşan
Imagine: Adevărul / Ionuţ Mureşan

Românii care au primit amenzi drastice în perioada Stării de urgenţă pot depune pe rolul instanţelor contestaţii împotriva sancţiunilor contravenţionale până marţi inclusiv, conform termenului legal. Avocatul Adrian Cuculis a explicat pentru „Adevărul” cum se calculează termenul maxim în care cei amendaţi cu sume cuprinse între 2.000 şi 20.000 de lei pot depune contestaţii pe rolul judecătoriilor.

Termenul de contestaţie începe de la data de 15 mai – prima zi a stării de alertă – şi se va încheia pe data de 2 iunie. Cei care depăşesc acest interval nu vor avea nicio şansă să scape de sancţiuni. 

Este vorba de un termen de 17 zile calendaristice, precizează avocatul Adrian Cuculis. „Dacă pică ultima zi a calculului termenului într-o zi nelucrătoare, se reportează pentru prima zi lucrătoare imediat următoare, deci 1 iunie. Ziua de 1 iune este tot nelucrătoare (n.r. – Ziua internaţională a copilului), deci ultima zi este 2 iunie. Aşa se calculează”, a explicat avocatul. 

Prima zi a stării de alertă – 15 mai

Calculul termenului în care românii trebuie să se încadreze ţine cont de data de 15 mai, prima zi a stării de alertă. În perioada stării de urgenţă, toate termenele de contestaţie sau de prescripţie au fost suspendate. Astfel, deşi Decizia CCR nr. 152/2020 a fost publicată în Monitorul Oficial pe data de 13 mai, la acea vreme România era încă în Stare de urgenţă. 

Pe data de 6 mai, Curtea Constituţională a României (CCR) a admis sesizarea Avocatului Poporului asupra OUG prin care se reglementează cuantumul amenzilor pe perioada Stării de urgenţă. În motivarea deciziei, dată publicităţii pe 13 mai, odată cu apariţia deciziei în Monitorul Oficial, judecătorii au apreciat că normele prin care sunt stabilite contravenţii trebuie redactate cu suficientă precizie pentru a permite cetăţeanului să îşi controleze conduita, astfel încât să fie apt să prevadă, într-o măsură rezonabilă, consecinţele care ar putea rezulta din săvârşirea unei anumite fapte.

Până la începutul lunii mai, autorităţile au amendat peste 300.000 de persoane cu o sumă totală care depăşeşte 600 de milioane de lei (peste 120 de milioane de euro), conform ministrului de Interne, Marcel Vela.

Judecătorii CCR au declarat, în unanimitate, că OUG 34/2020 prin care a fost instituită Starea de urgenţă este neconstituţională în ansamblul ei. Această ordonanţă emisă de guvernul Ludovic Orban în martie 2020 mărea amenzile prevăzute în legea stării de urgenţă (OUG 1/1999) şi introducea unele sancţiuni complementare noi.

Textul desfiinţat de CCR prevedea următoarele: „Nerespectarea prevederilor art. 9 constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 2.000 lei la 20.000 lei, pentru persoane fizice, şi de la 10.000 lei la 70.000 lei, pentru persoane juridice.

Ordonanţă de 21 de ani, baza legală pentru sancţiuni

CCR arată, în minuta deciziei sale, că legea în care sunt prevăzute faptele sancţionate (OUG 1/1999) este vagă şi nu stabileşte clar ce se sancţionează şi cum se face diferenţa în gravitatea faptelor. Prin acest fapt, poliţiştii puteau da sancţiuni după bunul plac, iar în cazul contestării amenzilor respective, nici măcar judecătorii nu ar fi putut să clarifice situaţia. Judecătorii mai arată un al doilea aspect de neconstituţionalitate: restrângerea de drepturi fundamentale prin OUG, nu prin lege, lucru interzis de Constituţie.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite