UPDATE Fostul şef DIICOT şi ex-adjuncta lui Kovesi şi-au depus dosarele pentru funcţia de procuror general

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Parchetul General sigla steaguri FOTO Inquam Photos George Călin
Parchetul General sigla steaguri FOTO Inquam Photos George Călin

Astăzi este ultima zi în care persoanele care vor să deţină funcţia de procuror general al României îşi mai pot depune candidaturile, potrivit calendarului anunţat de Ministerul Justiţiei. Până acum, s-au înscris actualul procuror general Augustin Lazăr şi procurorul DIICOT Marian Drilea. Update: Fostul şef DIICOT, Daniel Horodniceanu, şi ex adjuncta Laurei Kovesi, Gabriela Scutea şi-au depus candidatura pentru postul de procuror şef.

UPDATE II: Fostul adjunct al Laurei Codruţa Kovesi la Parchetul General, procurorul Gabriela Scutea, s-a înscris în cursa pentru funcţia de procuror general.

Scutea a fost şi secretar de stat în Ministerul Justiţiei în perioada OUG 13. Potrivit G4media, ea a făcut parte din echipa care l-a convins pe ministrul Florin Iordache să accepte un termen de 10 zile pentru intrarea în vigoare a ordonanţei care impunea un prag la abuzul în serviciu şi îl salva pe Liviu Dragnea de dosarul angajărilor fictive. În termenul de 10 zile au izbucnit proteste masive care au determinat Guvernul Grindeanu să emită o nouă OUG de anulare a celebrei OUG 13.

Gabriela Scutea s-a înscris anul trecut şi în cursa pentru şefia Direcţiei Naţionale Anricorupţie (DNA), ministrul Tudorel Toader propunându-o însă pe Adina Florea.

Procurorul Gabriela Scutea a fost, între noiembrie 2006 - mai 2013, adjunct al Procurorului General, care era atunci Laura Codruţa Kovesi, şi era responsabilă pentru activitatea Secţiei judiciare, activitatea de resurse umane şi documentare, ordonator principal de credite (delegat), implementarea programelor cu finanţare externă, precum şi audit. Ulterior, între mai - august 2013, a fost numită consilier al Procurorului General de atunci, respectiv Tiberiu Niţu. Ea şi-a început activitatea în 1995 ca procuror stagiar la Parchetul de pe lângă Judecătoria Braşov şi apoi Parchetul de pe lângă Judecătoria Rupea.

UPDATE: Fostul procuror-şef al DIICOT Daniel Horodniceanu, a declarat că şi-a depus candidatura pentru funcţia de procuror general al României, potrivit Mediafax.

Procurorul Daniel Horodniceanu a fost numit la şefia Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism în mai 2015. El a candidat şi pentru un al doilea mandat la conducerea structurii de parchet, dar ministrul Tudorel Toader l-a nominalizat pe procurorul Felix Bănilă, propunere acceptată de preşedinte.

Termenul limită de depunere a candidaturilor este joi, ora 17.30.

Funcţia de procuror general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (PÎCCJ) rămâne vacantă începând cu data de 28 aprilie.

Primul care şi-a depus candidatura pentru funcţia de procuror general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie este chiar actualul procuror general Augustin Lazăr, a cărui revocare a fost cerută preşedintelui de ministrul Justiţiei Tudorel Toader. Augustin Lazăr a anunţat din 18 martie că îşi va depune candidatura pentru un nou mandat de procuror general al României, în contextul organizării, de către Ministerul Justiţiei, a concursului pentru numirea în această funcţie, chiar dacă Tudorel Toader a cerut revocarea lui.

„Aici nu ar trebui să discutăm despre sentimente. Aici discutăm despre capacitatea de a conduce eficient o instituţie şi nimeni nu ar trebui să pună mai presus sentimentele lui decât respectarea legii şi interesul de a avea la conducerea instituţiilor statului român oameni care cunosc profesional despre ce este vorba şi care sunt experimentaţi, care trebuie să producă eficienţă managerială în activitatea pe care o au”, declara săptămâna trecută Augustin Lazăr..

Al doilea înscris în selecţia pentru şefia Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (PÎCCJ) este procurorul DIICOT Marian Drilea. Acesta a instrumentat dosarul „Motorina”, în care Sorin Blejnar a fost achitat în primă instanţă. El a fost implicat într-un scandal în 2012 după ce l-a interceptat pe preşedintele Traian Băsescu, în dosarul „Motorina”, iar stenogramele au ajuns în presă. Numele lui Drilea a fost vehiculat şi pentru preluarea şefiei DNA în 2012. 

Lista persoanelor care îndeplinesc condiţiile legale de participare la selecţie şi programarea interviului se vor afişa la sediul Ministerului Justiţiei şi se vor publica pe pagina Internet a acestuia, la data de 29 martie 2019.

Ulterior, candidaţii participanţi la selecţie vor susţine, în perioada 3-4 aprilie 2019, un interviu cu ministrul justiţiei, audierea fiind transmisă în direct, audiovideo, pe pagina de internet a Ministerului Justiţiei.

Rezultatele selecţiei se vor afişa la sediul Ministerului Justiţiei şi se vor publica pe pagina Internet a acestuia, pe 5 aprilie 2019.

Propunerea ministrului justiţiei va fi înaintată Secţiei pentru Procurori a Consiliului Superior al Magistraturii, în vederea obţinerii avizului urmând ca, după obţinerea acestuia, ministrul justiţiei să înainteze propunerea Preşedintelui României, în vederea numirii în funcţia de conducere de procuror general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite