Eveniment

articolul anterior articolul urmator

Un adevăr crunt: Iliescu a chemat trupele sovietice

6
7 Mar 2010 20:58:14
Autor: Ana-Maria Onisei
Ion Iliescu, în centru, vorbind la telefon. În stânga sa, Petre Roman. În dreapta lui, Adrian Sârbu
Ion Iliescu, în centru, vorbind la telefon. În stânga sa, Petre Roman. În dreapta lui, Adrian Sârbu

Un document descoperit în arhiva Ministerului de Afaceri Externe polonez confirmă că, la 23 decembrie 1989, Ion Iliescu şi Silviu Brucan au rugat Moscova să trimită militari pe teritoriul României. Conţinutul documentului este confirmat de mărturiile unor personaje-cheie ale Revoluţiei române.

Un document inedit confirmă: la 23 decembrie 1989, Ion Iliescu a cerut să fie apărat de trupele sovietice! Temându-se că ar putea pierde puterea, viitorul preşedinte a solicitat Ambasadei URSS la Bucureşti sprijin armat.

Armata Uniunii Sovietice nu a ajuns în România, însă pe teritoriul ţării noastre au fost infiltraţi, în 1989, zeci de mii de „turişti" şi „specialişti" care aveau misiuni secrete. Aceştia s-au retras abia în toamna anului 1990, după cum a admis fostul premier Petre Roman.

Concret, la cererea lui Iliescu, replica sovietică, păstrată în documentul din arhiva MAE polonez, suna aşa: „Răspunsul URSS - sunt gata să acorde orice fel de ajutor cu excepţia intervenţiei trupelor".

Mazilu îl acuza în 1991

Documentul vine în sprijinul mai multor mărturii care vorbesc despre solicitarea făcută de Ion Iliescu. Printe acestea, cele ale lui Dumitru Mazilu, fost prim-vicepreşedinte al Consiliului FSN, ale generalului Ion Hortopan, fost comandant al Infanteriei şi Tancurilor (decedat în 2009), şi ale viceamiralului (în rezervă) Ştefan Dinu, care în decembrie 1989 era şef al Direcţiei de Informaţii a Armatei (DIA).

Deşi în prezent se dezice de mărturisirile din urmă cu 19 ani, Dumitru Mazilu a scris în cartea sa „Revoluţia furată. Memoriu pentru ţara mea (volumul 1)" că în ziua de 23 decembrie s-a opus „din motive principiale unei intervenţii militare sovietice".

Pentru solicitarea intervenţiei, Mazilu îl incriminează direct pe Iliescu: „Nimeni n-a comentat relatările lui Ion Iliescu. Ştiam că se ceruse, la 23 decembrie, chiar de către el, ajutor militar sovietic... Abia mai târziu am înţeles de ce la întâlnirea cu Şevardnadze n-am fost invitat. Era singura întâlnire cu un important demnitar străin la care nu participam. Mă opusesem intervenţiei militare sovietice la 23 decembrie din MOTIVE PRINCIPIALE (n.r. - sublinierea îi aparţine lui Dumitru Mazilu, în propriul volum). Tinerii s-au opus hotărât acestei propuneri. Generalul Guşă ne susţinuse". Pe atunci, Eduard Şevardnadze era ministru al Afacerilor Externe al URSS şi era intens preocupat dacă noua putere din România va rămâne fidelă Moscovei.

Guşă, disperat

Şef al Marelui Stat Major General în decembrie 1989 generalul Ştefan Guşă i s-a opus lui Iliescu, refuzând cerera de sprijin armat sovietic. În septembrie 1993, Guşă declara Comisiei Senatoriale pentru Cercetarea Evenimentelor din Decembrie 1989 că, în noaptea de 22 decembrie, Iliescu - care se afla în sediul Ministerului Apărării Naţionale - a încercat să-l convingă despre nevoia de a aduce Armata sovietică în România.

Potrivit documentelor rămase în arhiva Comisiei, Guşă i-ar fi spus, atunci, lui Iliescu: „Nu, domnule Iliescu, nu e nevoie. Nu faceţi greşeala asta! Nu avem nevoie de niciun ajutor. Nu asta ne mai trebuie!" Pentru ca, enervat, în cele din urmă, să strige: „Nu, domnule Iliescu, nu! Dă-i în p... mea de ruşi!". Pudic, generalul îşi cere scuze membrilor Comisiei pentru limbajul folosit atunci, la nervi. Guşă avea să moară la şase luni de la audieri, din cauza unui cancer galopant.

Şi generalul Ion Hortopan a confirmat în faţa Comisiei senatoriale că Ion Iliescu a discutat cu sovieticii. Întrebat punctual de Valentin Gabrielescu, preşedintele Comisiei, dacă în decembrie '89 a auzit o discuţie referitoare la chemarea trupelor sovietice, generalul a mărturisit: „În momentul acela greu, pe 23, s-a făcut o intervenţie în URSS. S-a dat un telefon". La întrebarea „Cine a dat telefonul?", Hortopan a răspuns: „Domnul preşedinte Iliescu". Conform declaraţiilor sale în faţa Comisiei, Hortopan a fost de faţă când Iliescu a dat acel telefon.

Patru zile mai târziu, atitudinea lui Ion Iliescu pare uşor schimbată. Unul dintre personajele-cheie în această poveste, ambasadorul URSS în România, Evgheni Tiajelnikov, i-a făcut o ofertă la întâlnirea oficială, din 27 decembrie, la care a fost prezent şi Petre Roman.
Reacţia lui Iliescu, care deja preluase puterea în România, a fost evazivă.

Încetarea „terorismului"

Documentul, tradus în limba română. Conform celor scrise în act, mesajul secret ar fi trebuit să fie distrus


Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

6 Comentarii

Utilizator Adevărul
22.04.2014, 19:27:56

Comentariu considerat abuziv.

Preda Mihailescu
1.10.2014, 17:30:13

Ce bine este sa aflam lucruri pe care le-am stiut dar nu am avut voie sa le credem! Straniu ca nu exista nici o discutie aici - ce a intrat in ei?

+1 (1 vot)
Gabriel Fornica-Livada
15.12.2014, 21:36:15

1) Iliescu a afirmat la TV, în direct, pe 23 sau pe 24 decembrie: „Am sunat la ambasada sovietică și am spus cine sîntem și ce vrem!” 2) Traducerea în limba română a documentului în poloneză pare a fi recentă, nu din timpul revoluției. Spun asta deoarece pe atunci se scria „nici o” nu „nicio” ca acum!

+3 (3 voturi)
Cezar
22.12.2014, 17:56:11

Ce mai e de spus acum cand toata lumea stie ca au murit o grmada de oameni din cauza zvonurilor lansate de Iliescu & Co la Tvr cum ca ar fi plina tara de teroristi. A semanat panica in randul populatie ca sa moara lumea si sa justifice lovitura de stat. A trebuit sa mai asteptam 25 ani ca sa ne scuturam de jugul comunist. Au mai ramas acum resturi, sper ca sa dispara si ele.

+1 (1 vot)
Aurel Popa
6.02.2015, 10:54:12

Oare pe cine ar fii trebuit sa cheme in ajutor tov ILIESCU ? Ca doar nu la americani a studiat "" mai draga".Ceea ce nu vreau sa inteleg :DE CE LA 25 DE ANI DE LA REVOLUTIE NU SE STIE ADEVARUL ? CINE A TRAS ? DE CE ILIECU ,ROMAN SI ALTII CARE-S RESPONSABILI PENTRU TERGIVERSAREA DOSARULUI REVOLUTIEI NU-S ANCHETATI ? Am auzit de la tv ca sa va redeschide dosarul mineriadei ,sper sa-l vad judecat pe comunistul ala care a multumit '' atitudinii tovarasesti a minerilor"" .Acest ILIESCU o eminenta cenusie a comunismului cu ""fata "" umana alaturi de ciomegele minerilor sper sa fie inchis impreuna cu toti acolitii sai .Imi aduc aminte scena balconului cind ILIESCU SI ROMAN chemau oamenii sa apere televiziunea -balcon luminat ,- spre care nu s-a treas un glonte macar,dar in strada au murit oameni . Ori daca vrei sa opresti o revolutie daca ai ocazia lichidezi conducatorii nu simpli participanti . Cum explica ILIESCU SI ROMAN ACEASTA SCENA DEMNA DE PANTERA ROZ? Pentru fapte de genocid se i-a inchisoare cu executare stai linistit tov ILICI CA URMEZI

Vezi toate comentariile (6)

Modifică Setările