Eveniment

articolul anterior articolul urmator

Un avion F 16 Fighting Falcon al Forţelor Aeriene Române a pierdut în plin zbor un rezervor extern de combustibil

48
13 Jul 2021 17:22:13
Autor: Valentin Bolocan
Avionul a pierdut piesele în timpul unui exerciţiu FOTO Forţele Aeriene Române
Avionul a pierdut piesele în timpul unui exerciţiu FOTO Forţele Aeriene Române

Pilotul unei aeronave F-16 Fighting Falcon din dotarea Escadrilei 53 Aviaţie Vânătoare a Forţelor Aeriene Române a raportat, astăzi, un incident de zbor survenit în timpul executării unor antrenamente cu trageri de luptă aer-sol în zona poligonului Mălina, jud. Galaţi.

Din primele informaţii raportate de pilot, în momentul lansării unei bombe de antrenament, s-a produs desprinderea necomandată a unui rezervor extern de combustibil şi a grinzii de  acroşare triple de pe partea dreaptă a aeronavei, materiale care au căzut în zona destinată tragerilor aer-sol din poligon.
 
Conform procedurilor standard în aceste situaţii, pilotul aeronavei a raportat situaţia de urgenţă şi a aterizat în siguranţă pe aerodromul de bază.
 
O comisie numită de şeful Statului Major al Forţelor Aeriene analizează cauzele producerii evenimentului.
 

Au început misiunile de luptă

 
Forţele Aeriene Române au acum în dotare 17 avioane de luptă F-16 Fighting Falcon. Ele operează în Escadrila 53 sub numele “WARHAWKS” (Şoimii războiului –n.red.)  şi sub deviza “We prey, they pray”.  Avioanele de luptă sunt dotate cu varianta de soft Tape 6, care este şi ultima şi cea mai modernă versiune instalată pe avioanele de acest tip. Aceasta permite o mai bună precizie a radarelor, multiple îmbunătăţiri ale senzorilor de zbor, dar şi lansarea de rachete de ultimă generaţie în procedură “trage şi uită“. De altfel, compania americană Raytheon Missile Co. A livrat către Forţele Aeriene astfel de rachete aer - aer de ultimă generaţie de tip AMRAAM. 
 
Advanced Medium-Range Air-to-Air Missile, pe scurt AMRAAM, este o rachetă aer-aer ultramodernă cu rază medie de acţiune (dincolo de raza vizuală), cu radar activ propriu. Conform unor specialişti, racheta AMRAAM are puţini rivali pe piaţă.
 

Bătrânele MIG-uri vor ieşi la pensie

 
Forţele Aeriene Române (ROAF) vor mai achiziţiona încă două escadrile de avioane de vânătoare F-16 Fighting Falcon, iar anunţul în acest sens a fost făcut, recent, chiar de Viorel Pană, şeful Statului Major al Forţelor Aeriene.
 
Aparatele vor înlocui bătrânele MiG-21 care sunt unele dintre cele mai vechi din dotarea armatei române. Primele au fost achiziţionate în 1962. Deşi după Revoluţie, Forţele Aeriene Române au iniţiat un program de modernizare, numeroase aparate de zbor au fost implicate în incidente. Concret, adus la standardul LanceR, MIG-urile au rezerva de zbor limitată şi  continuă să fie periculoase pentru piloţi. Un ultim astfel de MIG-21 LanceR al Forţelor Aeriene Române s-a prăbuşit în judeţul Mureş, în luna aprilie a acestui an.
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

48 Comentarii

Flogea Aurelu
13.07.2021, 17:27:23

Dorel e de vina. Si binenteles, varsta inaintata a tehnicii militare respective (F-16 MLU cumparate de la portughezi sint Block 15, vopsite la MLU si construite prin 1986, la cativa ani diferenta de Mig-ul 21 MF, vopsit in Lancer). Ala care a intrat in limita de viteza si a dat cu el de pamint la "show"-ul aerian, de l-au facut erou, s-a terminat cercetarea accidentului? Il scoatem si pe asta erou, ca pe ala care a facut un split-s de la altitudine prea joaca si s-a omorit pe sl pe colegul din dubla?

-8 (24 voturi)
pathfinder
13.07.2021, 17:43:31

"Dorel e de vina." Asa este. A apasat butonul gresit.

-3 (13 voturi)
Utilizator Adevărul
13.07.2021, 17:44:40

Comentariu considerat abuziv.

Stefan din Nord
13.07.2021, 17:27:26

Bine totusi ca nu au cazut in capul cuiva de la sol .

-18 (30 voturi)
Marian Petrescu
13.07.2021, 17:37:12

E mai bine sa se desprinda ceva din el decat sa se prabuseasca :)

+8 (12 voturi)

Vezi toate comentariile (48)

Modifică Setările