Un avocat demontează teoria conform căreia măsurarea temperaturii la intrarea în magazine este ilegală

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pe reţelele sociale se tot răspândeşte zvonul conform căruia termoscanarea este un act medical, care nu trebuie făcut în public. Secretarul de stat Raed Arafat susţine că există chiar un curent prin care se doreşte influenţarea oamenilor, în sensul de a-i convinge pe aceştia să refuze termoscanarea locurile publice. Campania din mediul online a culminat cu cu scandalul provocat de Tiberiu Galamboş şi soţii Adamescu la Kaufland.

Pe blogul său, avocatul  Adrian Amuza arată, însă, că luarea temperaturii în public, la intrarea în magazine, instituţii publice sau clădiri de birouri este perfect legală, în plină pandemie cu noul coronavirus. „Se susţine că măsurarea temperaturii la intrarea în diverse obiective constituie un act medical efectuat fără consimţământul persoanei vizate. 

Legea nr. 46/2003, privind drepturile pacientului, defineşte intervenţia medicală drept orice examinare, tratament sau alt act medical în scop de diagnostic preventiv, terapeutic ori de reabilitare.

O simplă lecturare a normei dezvăluie că termoscanarea sau altă modalitate de măsurare a temperaturii la accesul în sediul instituţiilor publice sau private nu este un act medical. Asta pentru că legea leagă indisolubil actul medical de furnizorii de servicii medicale, adică medici, asistente sau orice altă persoană autorizată de stat sau altă organizaţie profesională pentru a efectua acte medicale.

Măsurarea temperaturii la accesul în sediul instituţiilor publice sau private nu este un act medical Adrian Amuza avocat

Măsurarea temperaturii de către un personal anume desemnat de fiecare instituţie în parte pentru supravegherea accesului şi aplicarea dispoziţiilor instituite nu poate fi catalogată sub nicio formă ca act medical, tratament sau examinare pentru stabilirea unui diagnostic.În absenţa unui act medical propriu-zis, consecinţa este că nu mai este necesară exprimarea consimţământului în înţelesul Legii nr. 46/2003. Dacă măsurarea temperaturii se realizează automatizat, prin intermediul termoscannerelor şi fără participarea unui agent cred că este cu atât mai evident că nu suntem în prezenţa unui act medical”, susţine avocatul.

Simplă măsură de prevenţie

Mai mult, Adrian Amuza susţine că, din punct de vedere legal, măsurarea propriu-zisă a temperaturii nu are ca scop stabilirea unui diagnostic. „Este  doar o măsură de prevenţie pentru protejarea dreptului celorlalte persoane la sănătate şi la viaţă. De altfel, chiar în eventualitatea în care temperatura corporală ar fi măsurată de un cadru medical, această operaţiune nu este suficientă pentru stabilirea diagnosticului care ne interesează, fiind necesară o testare suplimentară specifică. La acest moment deja este de notorietate că temperatura corporală crescută este doar unul dintre simptomurile întâlnite în cazul infectării cu noul coronavirus, dar fără a semnala obligatoriu existenţa bolii.

Pe de altă parte, temperatura corporală ridicată este asociată de fiecare dată infectării cu noul coronavirus, astfel că, în contextul pandemic actual, acest indiciu naşte prezumţia rezonabilă că o anumită persoană prezintă un grad ridicat de risc în ce priveşte posibilitatea de răspândire”, precizează avocatul.

Ca o concluzie

Avocatul  Adrian Amuza spune că, în concluzie, măsurarea temperaturii nu încalcă dreptul la viaţă privată. „Exact obligaţia pozitivă a statului de a garanta dreptul la sănătate al populaţiei impune ca persoana depistată să fie informată că prezintă simptomul respectiv, iar agenţii desemnaţi din cadrul instituţiilor publice sau private să dea eficienţă măsurilor de distanţare socială adecvate.

În concluzie, măsurarea temperaturii nu încalcă dreptul la viaţă privată, nu este un act medical şi nu reprezintă o ingerinţă din perspectiva normelor referitoare la prelucrarea datelor cu caracter personal”, a precizat avocatul pe blogul lui. 

Raed Arafat: Nu vrei să ţi se măsoare temperatura este dreptul tău, dar nu mai intri în spaţiul respectiv

La rândul lui, secretarul de stat în Ministerul Afacerilor Interne Raed Arafat a afirmat pe Facebook că măsurarea temperaturii la intrarea în spaţiile publice închise, magazine, clădirile instituţiilor publice sau ale operatorilor economici, reprezintă „o nouă temă falsă” de „dezbinare” şi de „minimalizare” a efectelor şi riscului virusului SARS-CoV-2. „Măsurarea temperaturii la distanţă se practică în aeroporturi prin sisteme de scanare în masă, prin care se identifică persoanele cu febră după poza acestora. Mai multe ţări, inclusiv România, au astfel de sisteme la sosire şi în unele situaţii chiar şi la îmbarcare, ele fiind activate când există un risc asupra sănătăţii publice. Măsurarea individuală a temperaturii se face la intrarea în spaţiile cu risc de transmitere a virusului SARS-CoV-2 de către persoanele simptomatice sau asimptomatice către persoanele sănătoase. Aceasta se realizează de la o distanţă de câţiva centimetri, folosind termometre digitale. Astfel se poate identifica o persoană simptomatică, iar pentru a se proteja faţă de persoanele asimptomatice portul măştii este obligatoriu”, a scris Arafat. El a adăugat că termometrul digital nu înregistrează date personale, „nu implantează cipuri”, „nu face poze” şi „nu ia CNP-ul, numele şi adresa persoanei”, ci afişează „doar” temperatura şi poate fi utilizat de personal nemedical instruit.

„Termometrul digital nu inregistreaza date personale, nu implanteaza cipuri, nu face poze si nu ia CNP-ul, numele si adresa perosanei. Acesta afiseaza doar temeperatura si poate fi utilizat de personal nemedical instruit in utilizarea unui astfel de dispozitiv.(...)  În concluzie, dacă nu vrei să ţi se măsoare temperatura este dreptul tău, dar nu mai intri în spaţiul respectiv, pentru că este dreptul comunităţii şi al angajaţilor care lucrează în spaţiul respectiv să se protejeze”, a transmis Raed Arafat.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite