Un basarabean devine preşedintele Mişcării Populare

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Eugen Tomac este un colaborator apropiat al Presedintelui Trăian Băsescu FOTO Arhivă Adevărul
Eugen Tomac este un colaborator apropiat al Presedintelui Trăian Băsescu FOTO Arhivă Adevărul

Astăzi Elena Udrea a anunţat şi deputatul Eugen Tomac a şi confirmat, că el va fi preşedintele interimar al Mişcării Populare. Un partid care se va înscrie mâine la tribunal şi care îşi propune să creeze o alternativă la o clasă politică pe care toată lumea o blamează pentru eşecul tranziţiei de la comunismul întunecat la democraţia luminoasă.

Anunţul vine la foarte puţină vreme după vizita Preşedintelui Băsescu la Chişinău, unde acesta a făcut declaraţii de dragoste basarabenilor şi le-a promis o spovedanie de sfârşit de mandat.

Dar cine este Eugen Tomac, tânărul de 32 de ani cu care Mişcarea Populară încearcă să demareze reforma statului român şi să aducă mai aproape cele două maluri ale Prutului?

Originar din localitatea Babele, aflată în sudul Basarabiei (teritoriu aflat în componenţa Ucrainei) acesta şi-a dovedit încă de tânăr dorinţa de a se implica în recunoaşterea drepturilor etnicilor români din sudul Basarabiei. Având ca predecesor un mare om de stat, Mareşalul Averescu, originar din aceeaşi comună, Tomac a venit la studii în România, beneficiind de bursele acordate de statul român etnicilor români din afara graniţelor ţării.

A urmat anul pregătitor la Institutul Eudoxiu Hurmuzachi” pentru Românii de Pretutindeni şi apoi cursurile facultăţii de Istorie ale Universităţii din Bucureşti. A înfiinţat şi coordonat Liga Tinerilor Români de Pretutindeni cu care a desfăşurat proiecte destinate în special tinerilor şi etnicilor români, a fost redactor al revistei Magazin Istoric şi apoi a făcut pasul decisiv în carieră. A devenit consilier al Preşedintelui României pe problematica românilor de pretutindeni în anul 2007, a candidat şi a pierdut la mustaţă un loc de deputat pentru Basarabia în 2008  şi apoi a fost numit secretar de stat pentru Românii de Pretutindeni în cadrul Guvernului Boc, funcţie pe care a ocupat-o până în mai 2012. A revenit pentru o scurtă perioadă la calitatea de consilier al preşedintelui Băsescu şi apoi a câştigat cu 70% din voturi fotoliul de deputat pentru Basarabia, în toamna anului 2012, având cel mai mare scor electoral dintre candidaţii PDL. În prezent este preşedintele Comisiei pentru Românii de Pretutindeni din Camera Deputaţilor.  

Iniţiator al campaniilor „Basarabia-cetăţenia este dreptul tăuşi „Dreptate pentru Basarabia Eugen Tomac pare a fi soluţia ideală pentru un partid care promite să renască dreapta românescă din propria cenuşă. Iar statutul său de român basarabean vine să completeze o formulă pe care reprezentanţii Acţiunii Populare o consideră câştigătoare. Dacă va fi aşa sau nu, timpul şi faptele o vor decide.

Lăsând la o parte apectele strict politice ale problemei, este de salutat faptul că un tânăr născut  într-un teritoriu istoric românesc, care nu se mai află în componenţa României, devine preşedintele unui partid politic din România.  Dacă e un om potrivit pentru acestă funcţie, dacă are un caracter bun sau rău, sau pur şi simplu este simpatizat sau antipatizat, această activitate  o las pe seama celor care îi vor diseca fiecare amânunt al biografiei şi al ascensiunii politice. 

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite