Un ceai cu Ionesco şi ambasadorul României la Paris

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

...într-un decor demn de părintele absurdului: sala particulară de teatru a Palatului Behague, reşedinţa ambasadorului, dar şi al ambasadei României la Paris. O după-amiază la iniţiativa ambasadorului Bogdan Mazuru, o întâlnire cu diaspora românească din Paris, într-un climat febril.

Ingredientele, le ştiţi: diaspora care nu a apucat să voteze, în 2 noiembrie, proastă gestionare a after-scrutinului, manifestaţii masive în sprijinul umiliţiilor din diaspora, în ţară, dar şi în străinătate, chemarea la ordine a ambasadorilor de către un ministru de Externe, Titus Corlăţeanu, care avea să demisioneze 48 de ore după, numirea unui nou ministru, Teodor Meleşcanu, care şi-a aruncat deja buzduganul la înaintare. VA VOTA LA PARIS!

Este o bombă aruncată în mijlocul unui incendiu. Trecem peste, revenim la starea lucrurilor.

Este simplu: din toţi ambasadorii din străinătate, doar Bogdan Mazuru a avut curajul de a sta de vorbă cu românii care nu au apucat să voteze, el le-a cerut poliţiştilor să se îndepărteze, el a avut curajul de a spune, după reuniunea miniştrilor de la Bucureşti, că împăratul este gol, şi tot el, acum, în după-amiaza acestui 11 noiembrie, pe trei scaune. Alături de Clara Staicu, consulul României la Paris, şi de Oleg Ungureanu, unul din preşedinii celor două secţii de votare.

Calimera este neagră: nimic din ce a spus ambasadorul nu a calmat foarte mult auditoriul. Participanţii. Nici faptul că ambasada a cerut BEC şi BES (biroul electoral central şi biroul electoral pentru străinătate) două secţii de votare în plus. Nici faptul că ambasada a cerut oficial sprijinul alegătorilor, ca voluntari, pentru o mai mare fluidizare a procesului electoral. Treaba este oablă, cum spun, înţelept, ardelenii, pentru că mutând merele, într-o mai mare cantitate, dintr-un coş al Anei, într-un altul, dar la fel de neîncăpător, nu ai făcut nimic. Legea electorală stă ca un iatagan peste gâtul alegătorilor, al politicienilor, fie, chiar dacă ei au creat-o atât de proastă, dar şi asupra ambasadorului.

Este prost făcută, este prost interpretată şi, mai ales, pare a fi construită pe măsura unui Ev Mediu al României, unul în care nu s-a auzit de informatică, de fluidizare, de bun-simţ, de onoare. Fir-ar!

Ei bine, sala a cerut în unanimitate "o ordonanţă de urgenţă pentru 4 zile şi jumătate, dacă s-a putut una pentru 45 de zile şi migraţia primarilor", iar ambasada a cerut calm şi voluntari. "La noi, la Paris, este greu să avem ceva în plus, greu în condiţiile date. Însă eu vreau să fac tot ce este omeneşte posibil pentru ca românii din Paris să voteze, cât mai mulţi. Aş merge până la a spune 'faceţi-vă joggigul de dimineaţă venind la vot'", a spus ambasadorul.

Diapsora a spus, ok, vom veni oricum de la 6. "Vă ofer eu cafeaua", a replicat Bogdan Mazuru. Ferice de cei care vor fi în această duminică, 16 noiembrie, la Paris, spunem noi. Aceste ziduri au cunoscut deja un ambasador admirabil, Alexandru Paleologu, "ambasadorul golanilor", acum 25 de ani. Vântul se ridică din nou în Est. Take care!

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite