Eveniment

articolul anterior articolul urmator

Un cutremur de 3,8 pe scara Richter s-a produs aseară în Vrancea

0
21 May 2014 11:43:03
Autor: Mihaela Cojocariu
Un nou cutremur s-a produs marţi seara în zona Vrancea FOTO Adevărul
Un nou cutremur s-a produs marţi seara în zona Vrancea FOTO Adevărul

Un cutremur de 3,8 pe scara Richter s-a produs, marţi seara, în zona seismică Vrancea, judeţul Vrancea. Seismul a avut loc la o adâncime de 104 kilometri.

Potrivit Institutului Naţional pentru Fizica Pământului, seismul s-a produs la ora 22.18, iar cele mai apropiate oraşe au fost Covasna (35 de kilometri), Târgu Secuiesc (48 de kilometri), Focşani (50 de kilometri), Râmnicu Sărat (51 de kilometri) şi Mărăşeşti (57 de kilometri).

Anul acesta, în zona seismică Vrancea au fost înregistrate opt cutremure cu magnitudinea de cel puţin 4. Cel mai mare dintre acestea a avut 5 şi s-a produs în 29 martie.
 
La 6 octombrie 2013, în Vrancea s-a produs un cutremur de 5,5 grade pe scara Richter, cel mai mare din ultimii patru ani. Seismul a fost simţit şi la Bucureşti, dar şi în nordul Bulgariei şi în Republica Moldova.
 
Anul trecut, în zona Vrancea s-au mai produs opt seisme cu magnitudinea de cel puţin 4 grade, la 21 noiembrie (4,4 grade), 15 octombrie (4,7 grade), 11 august (4,5 grade), 28 iulie (4 grade), 12 iulie (4,1 grade), 20 iunie (4,2 grade), 21 aprilie (4,2 grade) şi 6 martie (4,2 grade).
 
Citeşte mai multe ştiri pe aceeaşi temă:
 
 
În cazul unui cutremur, cea mai nesigură zonă din Bucureşti este sectorul 1, iar cele mai puţine clădiri aflate în pericol se află în sectorul 6. Asta reiese din lista actualizată publicată recent de Primăria Generală a Capitalei, privind imobilele aflate în clasele I, II, III şi IV de risc seismic, dar şi cele clasificate drept „pericol public“.
 
 
Un cutremur durează câteva secunde sau câteva minute, dar procesul care a dus la destabilizarea scoarţei planetei, care în prezent generează cutremure, a durat aproape un miliard de ani.
 
 
De la începutul acestui an, în România s-au produs şapte cutremure cu magnitudinea peste 4 pe scara Richter, cel mai mare fiind de 5 grade. Specialiştii spun că fiecare persoană trebuie să îşi pregătească un kit de urgenţă pe care să-l aibă la îndemână în cazul unui seism mai puternic. Printre lucrurile pe care trebuie să le conţină geanta de urgenţă se numără copii după actele familiei, apă şi trusa de prim ajutor.
 
 
Cutremurul produs sâmbătă seară, la ora 21.18, în zona seismică Vrancea, în judeţul Buzău, a avut 5 pe scara Richter şi este cel mai puternic de la începutul anului, potrivit Institutului Naţional pentru Fizica Pământului (INFP). Cutremurul a fost anunţat iniţial de INFP ca având 5 grade, iar la scurt timp a fost evaluat la 4,9 grade. În prezent, pe site-ul institutului, se arată că seismul a avut magnitudine de 5 pe scara Richter.
 
 
Un cutremur de 5 pe scara Richter s-a produs, sâmbătă seară, la ora 21.18, în zona Vrancea. Seismul a avut loc la o adâncime de 134 de kilometri şi s-a resimţit şi în Bucureşti.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările