Un deţinut de la Jilava confirmat iniţal ca fiind infectat cu noul coronavirus a primit un rezultat negativ după al doilea test

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Imagine: Adevărul
Imagine: Adevărul

Un deţinut de la Penitenciarul-Spital Jilava care la începutul acestei săptămâni fost confirmat pozitiv la testul pentru depistarea noului coronavirus a primit, miercuri, un rezultat negativ în urma unui nou test şi, în consecinţă, nu va mai sta în condiţii de izolare de ceilalţi deţinuţi.

„Persoana privată de libertate confirmată pozitiv la testarea pentru SARS-CoV-2, luni, 23.03.2020, la Penitenciarul-Spital Bucureşti-Jilava, a fost retestată, conform metodologiei, la 24 de ore, iar rezultatul testării a fost negativ. În continuare, s-a procedat la o nouă testare, rezultatul obţinut, astăzi, 25.03.2020, fiind, din nou, negativ. În consecinţă, prin respectarea protocoalelor, măsura izolării medicale a persoanei în cauză încetează de la data prezentei”, transmite Grupul de Comunicare Strategică (GCS).

Pe data de 23 martie, Grupul de Comunicare Strategică a comunicat că printre persoanele conformate pozitiv la coronavirus este şi un deţinut.

În 11 martie, deţinutul a fost transportat de la Poliţia Capitalei la Penitenciarul-Spital Bucureşti-Jilava pentru probleme medicale.

La testarea realizată la acea dată privind o posibilă infectare cu coronavirus, rezultatul a fost negativ. La testarea de luni, 13 martie, însă el a fost diagnosticat pozitiv. Deţinutul a fost izolat încă de la momentul încarcerării, potrivit sursei citate.

Izolare la închisoare

Pe data de 8 martie un număr de 7 şapte deţinuţi erau izolaţi şi monitorizaţi medical într-o secţie special amenajată la spitalul-penitenciar Jilava pentru gestionarea unor potenţiale cazuri de infecţie cu coronavirus. Pentru cinci dintre ei, testele au fost negative.

ANP a luat mai multe măsuri de prevenire a apariţiei unor cazuri de infectare, între care limitarea activităţilor cu deţinuţii în afara penitenciarelor şi a acordării permisiunilor de ieşire din penitenciar, astfel încât să se evite contactul cu persoanele din exterior.
Administraţia Naţională a Penitenciarelor arată că din 24 februarie a elaborat şi a transmis în unităţile subordonate un Plan de măsuri pentru prevenirea îmbolnăvirii şi răspândirii infecţiei cu COVID-19 în rândul personalului şi al persoanelor private de libertate.
„Planul vizează 3 paliere de intervenţie, atât din perspectivă epidemiologică, cât şi raportat la gradul de siguranţă asociat sistemului penitenciar, respectiv: măsuri de prevenţie generală, măsuri de intervenţie specifice deţinuţilor extrădaţi din zone cu risc epidemiologic crescut pentru COVID-19 şi măsuri de intervenţie în situaţii de criză. Au fost asigurate, de asemenea, fondurile necesare în vederea dotării personalului şi a altor persoane care intră în contact cu deţinuţii, cu materiale de protecţie (măşti, dezinfectanţi, mănuşi, halate, costume de protecţie, termometre, scanner temperatură etc.). Măsurile prevăzute sunt revizuite constant, prin raportare la evoluţia situaţiei la nivel national”, arată ANP.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite