Un draft al Comitetului pentru Stutaţii de Urgenţă Mureş a ajuns pe Facebook înainte să fie dezbătut de autorităţi. Parchetul a deschis un dosar penal

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Procurorii din Târgu Mureş au anunţat, vineri, constituirea unui dosar penal pentru divulgare a informaţiilor secrete de serviciu, după ce în mediul online a apărut, în urmă cu câteva zile, un document de lucru al Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă (CJSU), care prevedea obligativitatea purtării măştii de către toţi cetăţenii judeţului.

Documentul publicat era doar un draft, fiind retras de la dezbatere, deoarece nu exista la acea dată posibilitatea de a asigura achiziţionarea de măşti de către fiecare cetăţean al judeţului Mureş.

„La data de 07.04.2020 a fost înregistrat la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Târgu Mureş dosarul penal nr. 67/P/2020 în care se efectuează cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunii de divulgarea informaţiilor secrete de serviciu sau nepublice (...), constând în aceea că la data de 05.04.2020, pe o pagină de Facebook, a fost publicat un document atribuit Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă privind unele măsuri pentru limitarea răspândirii infecţiilor cu noul coronavirus COVID-19 pe raza jud. Mureş, document ce nu prezenta caracter oficial şi nu era destinat publicităţii”, a arătat Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Târgu Mureş.

Proiectul, retras de pe ordinea de zi

Ulterior apariţiei în spaţiul public a documentului, Instituţia Prefectului - Judeţul Mureş a arătat că în CJSU a fost dezbătut, pe 5 aprilie, un proiect de hotărâre referitor la obligativitatea utilizării unor mijloace de protecţie pentru acoperirea gurii şi a nasului (măşti, eşarfe, fulare, etc.) în toate spaţiile publice, spaţiile comerciale, instituţii publice, agenţi economici şi entităţi care derulează activitate cu publicul, farmacii, pieţe agroalimentare şi mijloace de transport public.

Prefectura Mureş menţiona că, având în vedere că întrucât la acel moment nu exista posibilitatea de a asigura achiziţionarea de măşti de către fiecare cetăţean al judeţului Mureş, CJSU a luat decizia retragerii de pe ordinea de zi a acestui proiect de hotărâre.

Ce a spus prefectul de Mureş

După apariţia draftului documentului CJSU, prefectul judeţului Mureş, Mara Togănel, a anunţat că va formula o plângere penală împotriva celor care l-au distribuit.

„Sunt inacceptabile asemenea practici şi îi descalifică pe cel (cei) care a(u) făcut-o. Acest document a fost transmis către membrii Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă sub forma unui proiect de hotărâre, în vederea dezbaterii, fiecare membru având iniţiative cu privire la conţinutul şi forma acestuia. Forma finală a documentului va intra în vigoare abia după adoptarea sa de către toţi membrii Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă şi publicarea pe site-ul Instituţiei Prefectului - Judeţul Mureş. Până atunci este doar o ştire falsă, diseminată cu încălcarea legii. De asemenea, vă comunic că se redactează plângerea penală cu privire distribuirea în spaţiul public a informaţiilor care nu aveau caracter public, plângere care va fi înaintată organului de cercetare penală competent”, a precizat prefectul judeţului Mureş, citat de Agerpres.
 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite