Eveniment

articolul anterior articolul urmator

Un erou care a pierdut lupta cu flăcările. Claudiu Petre

8
1 Nov 2015 14:52:52
Oana Mihalache
Claudiu Petre este un erou
Claudiu Petre este un erou

„Număraţi până la zece şi imaginaţi-vă ce puteaţi face în zece secunde”, ne spunea astăzi unul dintre martorii infernului de la clubul Colectiv. Cam atât a durat până s-a extins focul care a înghiţit suflete, a distrus trupuri, a ars speranţe.

Este greu şi în primul rând nedrept să judeci felul în care au reacţionat oamenii care se aflau acolo, pentru că iadul nu este un loc al alegerii sau al alternativelor. Se declanşează pur şi simplu.

La fel de nedrept ar fi, pe de altă parte, să nu recunoaştem meritele unor oameni, să ocolim solidaritatea, să ne întoarcem la metehnele autocriticii şi autoflagelării colective. Spiritul justiţiar şi analiza rece trebuie conservate cu parcimonie pentru cei care împart responsabilitatea acestei drame – persoane fizice sau instituţii. Este una din acele situaţii când pornirile vindicative pot fi cu greu înfrânate, pentru că revolta sugrumă imparţialitatea. Poate nu e firesc, dar e un reflex uman.  

Să ne gândim, de pildă, la unul dintre eroii acestei tragedii. Câteva posturi de televiziune i-au afişat ieri poza, făcând un apel către cei care ar putea avea vreo veste despre el. Orice fel de veste. Părinţii şi cunoscuţii îl căutau. Au sperat până în ultima clipă. Veştile despre Claudiu Petre erau contradictorii – unii spuneau că l-au văzut intrând în club, alţii au declarat că s-a urcat într-o ambulanţă. Sigur, cele două informaţii nu se excludeau reciproc, pentru că martorii spun că după ce a urcat în ambulanţă, Claudiu s-a întors pe caldarâmul nefericit din faţa clubului, apoi în clubul nefericit, apoi în infern.

Claudiu era blogger şi fotograf. Acum este un erou. Aflat în clubul Colectiv la momentul tragediei, Claudiu a reuşit să ajungă la singura uşă de acolo şi să iasă. Cu toate că avea arsuri pe corp şi era desculţ în momentul în care a ajuns afară, s-a întors să mai salveze oameni. După ce a reuşit să o scoată pe prietena lui, a intrat din nou. A mai salvat pe cineva. Apoi nu a mai ieşit. A pierdut şi el lupta cu flăcările, cu fumul gros, cu scenariul dezolant care semăna a carnagiu. Claudiu a fost un erou. A reacţionat aşa cum puţini dintre noi ar reacţiona în momente de şoc, a învins instinctul fricii şi a acţionat cu un curaj greu de înghesuit într-o fiinţă umană – curajul eroului care înţelege ajutorul dincolo de limita sacrificiului.    

Eroi au fost şi medicii, infirmierele, asistenţii şi asistentele, şoferii, studenţii stagiari, jurnaliştii care înţeleg să îşi facă meseria cu decenţă, oamenii care au donat sânge. Da, mulţi dintre ei şi-au făcut treaba, însă vorbim de meserii ale căror atribuţii trec dincolo de reguli birocratice şi sarcini care pot fi cuprinse într-un contract de muncă searbăd. Mobilizarea civică a fost una exemplară. Rămâne ca mobilizarea autorităţilor publice, a procurorilor care investighează cazul, a criminaliştilor, poliţiştilor să ne arate că eroii tragediei de la clubul Colectiv nu sunt singularizaţi, că merită respect, că le datorăm fapte şi nu doar mesaje postume. Că handicapurile administrative sunt corective şi că nu trăim într-o minunată lume nouă a conformismului. Una dintre lecţiile pe care o putem învăţa de la Claudiu este revolta. El s-a revoltat în faţa morţii. Noi ne putem revolta împotriva letargiei din instituţiile care se prefac că îşi fac treaba.  

PS Poate că cei care au spus că l-au văzut pe Claudiu urcându-se într-o ambulanţă nu au minţit. Poate că sufletul lui i-a însoţit pe cei care erau răniţi către spital. 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

8 Comentarii

catalin toader
1.11.2015, 17:57:37

Un articol plin de decenta, cu multa judecata si compasiune.. Imi pare rau ca nu l-au citit mai multi (ca sa nu fiu ipocrit, n-am sa trag nicio concluzie de aici). O singura parere imi exprim si eu - din sirul de exemple pe care l-ati dat, singurul erou a fost Claudiu Petre (pentru al carui curaj eu nu am cuvinte si nici nu m-as vedea procedand ca el, in imprejurari similare, sper sa ma fereasca Dumnezeu de asa ceva). Cei care au donat sange sau au dat si cel mai mic ajutor acolo sunt oameni carora le pasa de semenii lor. iar " medicii, infirmierele, asistenţii şi asistentele, şoferii, studenţii stagiari, jurnaliştii care înţeleg să îşi facă meseria cu decenţă", imi pemit sa adug si pompierii care a ajund primii acolo, sunt profesionisti care si-au facut meseria.E adevarat, in conditii cumplite, lucru pentru care merita macar respectul nostru. Respect de care vom uita la primul scandal, oameni cu memorie scurta cum suntem. O singura intrebare imi staruie in minte - ce s-ar fi intamplat daca dezastrul ar fi avut loc intr-un oras mai mic. Sper doar ca am invatat ce trebuie si nu vom afla niciodata raspunsul.

+3 (3 voturi)
catalin toader
1.11.2015, 18:01:14

Erata : au ajuns primii acolo.

+1 (1 vot)
Oana Mihalache
1.11.2015, 18:10:58

Catalin, asa este, toti oamenii care au ajutat in vreun fel in situatia aceea (inclusiv pomperii, pe care imi pare rau ca nu i-am mentionat) merita recunostinta noastra si nu doar atat. Si de data aceasta ar fi bine sa nu avem memoria scurta si sa retinem cu obstinatie lectiile acestei drame.

+3 (3 voturi)
Ilim
1.11.2015, 18:34:54

Articol decent ,corect, demn de un jurnalist adevarat. Tributul acesta infiorator pe care l-au platit pe nedrept zeci de tineri nevinovati pentru toate nelegiuirile si nemerniciile de dupa 1989, nu va fi uitat usor. Marsul de compasiune si durere de astazi al celor peste 10 000 de cetateni conteaza foarte mult pentru psihicul familiilor indoliate. Dumnezeu sa-l odihneasca pe Claudiu Petre si sa-i odihneasca pe toti cei plecati asa de tineri. Pacat..mare pacat.

+5 (5 voturi)
STEFAN MATEI
1.11.2015, 19:05:56

eu nu cred ca este kiar asa doamna,eroi sant cei care ca si acest baiat fara nici un interes isi risca viata dintr-un sentiment de sacrificiu nu cei care sant platiti pt a-si face treaba la noi am inceput sa credem eroi oameni care sant platiti sa isi faca datoria si asa se estompeaza imaginea eroilor adevarati.acest baiat erou cu adevarat are toata stima poporului roman,eu asa cred si inteleg,nu eroi care se duc in irak pe mii de euro intr-un razboi care nu este al nostru si devin eroi ca asa vrea guvernul romaniei sau parlamentul de tip mafiot

-2 (4 voturi)

Vezi toate comentariile (8)

Modifică Setările