Un exemplu de solidaritate înainte de Sărbători: Şansa la Cultură

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

La jumătatea secolului trecut, psihologul american Abraham Maslow punea bazele teoriei ierarhiei nevoilor umane, poziţionând dezvoltarea personală şi autorealizarea în vârful a ceea ce a devenit ulterior, în limbaj comun, „piramida lui Maslow”.

Dorinţa de a cunoaşte şi consumul cultural se situează pe ultima treaptă a acestei ierarhii, spre care oamenii tind să se îndrepte abia după îndeplinirea celorlalte nevoi, multe dintre acestea fiind elementare.

Însă pentru aproximativ o treime din români, aceia care trăiesc la limita sărăciei, aceste nevoi elementare nu sunt asigurate pe deplin. Resursele financiare, siguranţa viitorului, a locuinţei şi a unui loc de muncă, accesul la sănătate – toate devin preocupări centrale pentru prea mulţi români. Ce şanse reale de acces la cultură au aceste categorii? Cum pot ignora grija zilei de mâine, orientându-şi resursele şi spre activităţi de cunoaştere?

Răspunsul este, din păcate, unul dur: nu o pot face atât timp cât situaţia lor nu se îmbunătăţeşte. Iar cum un asemenea proces durează, alături de colegii din PES Activists România ne-am propus să oferim un important exemplu de solidaritate, prin campania #SansaLaCultura, desfăşurată la nivel naţional. Astfel, noi, cei din PES Activists România, îi încurajăm, prin propriul exemplu, pe cei cu posibilităţi să dea dovadă de solidaritate şi să ofere fie o carte, fie un bilet la teatru, film sau muzeu, fie abonamente la biblioteci celor care nu au această şansă.

Este o campanie pe care am demarat-o la începutul lunii martie şi care va continua pe toată durata lunii aprilie. Până acum, am reuşit să ajutăm sute de români din Giurgiu, Botoşani, Prahova, Maramureş, Argeş, Galaţi, Arad, Dâmboviţa, dar şi alte judeţe, oferindu-le o şansă la cultură şi artă.

Astfel, în Giurgiu, peste 100 de persoane au putut asista la piesa „46 de paşi” de Orlin Diakov, la Teatrul Tudor Vianu din oraş. În Prahova, filiala locală a PES Activists a oferit invitaţii la spectacolul de teatru „Miriam W.” de Savyon Liebrecht, precum şi cărţi locuitorilor din Ploieşti. Şi la Botoşani, peste 60 de copii de la un centru social şi de la Grădiniţa „Il Girotondo” au avut oportunitatea de a asista la o frumoasă piesă de teatru. În Baia Mare, zeci de elevi ai Şcolii Generale Speciale au asistat la piesa „Capra cu trei iezi”, care a avut loc la Teatrul de Păpuşi. În Argeş, prin intermediul campaniei, 30 de copii de la Centrul de Plasament din Piteşti au vizitat Muzeul Goleşti. În Dâmboviţa, la sfârşitul lunii trecute, un grup de copii a vizitat Complexul Muzeal Curtea Domnească din Târgovişte, precum şi alte puncte de atracţie specifice, iar 100 de locuitori din oraş au primit invitaţii la Teatrul Tony Bulandra, piesa „Sosesc deseară” de Tudor Muşatescu.  În Arad, zeci de elevi de la Liceul Tehnologic „Vasile Juncu” din Miniş au putut vizita Complexul Muzeal Arad, precum şi Filarmonica de Stat. Iar exemplele din cadrul campaniei pot continua.

Pe lângă sprijinul direct pe care îl oferă, campania #SansaLaCultura este şi un îndemn adresat tuturor românilor care îşi permit să contribuie, oricât de puţin, la ajutarea celor din jur. În aceste zile, solidaritatea ar trebui să ne ghideze paşii în tot ceea ce facem. A oferi o carte sau şansa de a participa la un eveniment cultural presupune un efort minim, iar sentimentul pe care un asemenea gest îl lasă în urma sa este o răsplată nepreţuită.

Vă invit, aşadar, în calitate de preşedinte-coordonator naţional al PES Activists România, să oferiţi în pragul Sărbătorilor de Paşti o #SansaLaCultura celor din jur şi să împărtăşiţi exemplul dumneavoastră pe reţelele de socializare folosind hashtag-ul campaniei. Toţi oamenii merită şanse egale, indiferent că vorbim despre educaţie, sănătate sau cultură. De aceea, vom încerca extinderea campaniei în viitor şi spre alte domenii.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite