Eveniment

articolul anterior articolul urmator

Un întreg judeţ, captiv în ghearele baronului Duicu. Şeful CJ Mehedinţi a fost arestat pentru 30 de zile

48
3 Apr 2014 19:10:55
Autor: Andrei Aştefănesei, Stoica Mihai, Cristian Franţ
Adrian Duicu, un baron local luat pe sus de acasă şi dus la Bucureşti, la DNA FOTO Adevărul
Adrian Duicu, un baron local luat pe sus de acasă şi dus la Bucureşti, la DNA FOTO Adevărul

Preşedintele CJ Mehedinţi, dar şi şeful Poliţiei mehedinţene şi preşedintele PSD Orşova au fost reţinuţi. Procurorii spun că Duicu controla toate autorităţile din zonă, şi se lăuda că are influenţă asupra unor membri ai Guvernului

UPDATE 06.00 Judecătorii de la Curtea de Apel Bucureşti au decis reţinerea pentru 30 de zile de zile a preşedintelui Consiliului Judeţean Mehedinţi, Adrian Duicu, a şefului Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Mehedinţi, Ştefan Ponea, dar şi a preşedintelui PSD Orşova, Constantin Popescu, potrivit declaraţiei avocatului Duvac Constantin.

UPDATE 20.50 Adrian Duicu, Ştefan Ponea şi Constantin Popescu au fost duşi, joi seară, la Curtea de Apel Bucureşti, unde magistraţii iau în discuţie propunerile de arestare preventivă ale celor trei.

Preşedintele Consiliului Judeţean Mehedinţi, Adrian Duicu, şeful Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Mehedinţi, Ştefan Ponea, dar şi preşedintele PSD Orşova, Constantin Popescu, au fost reţinuţi ieri-dimineaţă pentru fapte de corupţie. 
 
În acest caz, miercuri seara, procurorii au adus la Direcţia Naţională Anticorupţie 15 persoane. După o noapte de audieri-maraton, anchetatorii au decis să emită ordonanţe de reţinere doar pentru cei trei.
Imediat după ce procurorii au anunţat că şeful Poliţiei mehedinţene a fost reţinut, conducerea Ministerului Afacerilor Interne a decis retragerea acestuia din funcţie. La comanda IPJ a fost împuternicit comisarul-şef Romulus Opriţa, unul dintre adjuncţii instituţiei. Până la finalizarea cercetărilor, Ponea va ocupa o funcţie de execuţie în cadrul Poliţiei Transporturi Mehedinţi. 
 
DUICU SE LĂUDA CĂ ARE INFLUENŢĂ LA GUVERN
 
Potrivit ordonanţei de efectuare a urmăririi penale, preşedintele CJ Mehedinţi ar fi afirmat, într-o discuţie cu şeful Poliţiei Judeţene, că are influenţă asupra unor membri ai Guvernului şi a şefului Poliţiei Române, Petre Tobă, şi că îi va determina pe aceştia să îl aducă pe Ponea la Bucureşti pe o funcţie de conducere. De asemenea, Duicu i-ar fi promis lui Ponea că o să numească o persoană din familia acestuia într-o funcţie de conducere în cadrul Parchetului General.
 
„În ceea ce îi priveşte pe membrii Consiliului Local al municipiului Orşova, influenţa urma a fi exercitată pentru a-i determina să aprobe scoaterea din domeniul public şi concesionarea, către o altă persoană din familia lui Ponea Constantin Ştefan, la un preţ «convenabil», a două suprafeţe de teren (în suprafaţă totală de aproximativ 200 de metri pătraţi, terenuri situate în centrul municipiului Orşova şi reprezentând acostamentul unei străzi)“, arată  procurorii.
 
Preşedintele CJ Mehedinţi i-a cerut în schimb şefului Poliţiei din Mehedinţi să determine un magistrat să îi admită cererea dintr-un dosar în care Duicu ceruse anularea raportului Agenţiei Naţionale de Integritate prin care s-a stabilit că a fost în incompatibilitate. „Folosin-du-se de împrejurarea că o persoană din familie este chiar şefa Secţiei de contencios administrativ şi fiscal a instanţei care avea de soluţionat cauza respectivă, Ponea i-a promis lui Duicu că îi va obţine acest folos, în sensul că hotărârea care se va da în cauza amintită va fi una favorabilă acestuia din urmă“, mai susţin anchetatorii.
 
Obliga primarii să-i dea bani
 
O altă acuzaţie care i se aduce lui Duicu este că ar fi impus tuturor primarilor din Mehedinţi să plătească fiecare 600 de lei, înaintea sărbătorilor de iarnă, pentru „urări“ care aveau să fie difuzate ca anunţuri scrise pe „burtiera“ ecranului, la două posturi TV controlate de el.
 
De asemenea, procurorii spun că acesta ar fi determinat doi funcţionari publici din instituţii din judeţul Mehedinţi să îşi îndeplinească atribuţiile de control în aşa fel încât să înceteze activitatea unui anumit operator economic, indiferent de condiţiile în care acesta îşi desfăşura activitatea.
 
Concret, preşedintele CJ Mehedinţi este acuzat de trafic de influenţă, cumpărare de influenţă, instigare la dare de mită, permiterea accesului unor persoane neautorizate la informaţii nedestinate publicităţii, în scopul obţinerii de foloase necuvenite, instigare la abuz în serviciu şi două infracţiuni de folosire a influenţei şi autorităţii, de către o persoană care deţine o funcţie de conducere într-un partid politic, în scopul obţinerii pentru altul de foloase necuvenite.
 
12 persoane sunt urmărite penal de către procurori în dosarul şefului CJ Mehedinţi.
 
Mehedinţi - câmp de luptă între doi baroni locali: Duicu şi Stănişoară
 
Tatăl lui Adrian Duicu, viceprimar PSD în comuna Topleţ, spune că la originea anchetării şi reţinerii fiului său ar fi manevrele lui Mihai Stănişoară, fost ministru PDL al Apărării, trecut în barca liberalilor după ce USL a cucerit puterea.
 
Primar cu multe mandate în fruntea Primăriei Topleţ, Ioan Duicu este acum, pentru prima oară, doar viceprimar al comunei. El e cunoscut ca un apropiat al generalului Ioan Talpeş, despre care se spune că ar fi la originea ascensiunii politice atât a tatălui, Ion Duicu, cât şi a fiului, Adrian. „De la Stănişoară i se trag toate! L-a bătut peste tot, în toate alegerile, era pregătit să-l bată şi acum la europarlamentare, la scor mare.  De când l-a învins pe Stănişoară au apărut numai reclamaţii şi probleme“, spune Ion Duicu.
 
VINOVAT E, ÎNTOTDEAUNA, CELĂLALT
 
Ce spune Ion Duicu face parte din tradiţia locului: de fiecare dată când dau de probleme, atât Stănişoară, cât şi Duicu se gândesc că acestea li se trag de la celălalt. În urma unei anchete jurnalistice publicată de „Adevărul“ în 2012, Stănişoară se întreba cine îi vrea răul: „Nu-mi dau seama de unde vine asta. De la Duicu?“. Ieri a venit rândul a lor Duicu să creadă că problemele din Justiţie li se trag de la Stănişoară. 
De fapt, judeţul Mehedinţi a ajuns în ultimii ani un adevărat ring de box în care doi baroni locali, Mihai Stănişoară şi Adrian Duicu, îşi dispută influenţa în Drobeta Turnu Severin şi în judeţ.
 
Dar, chiar dacă sunt pe poziţii adverse, Stănişoară şi Duicu se aseamănă în multe privinţe. Ambii controlează trusturi de presă locale, iar soţiile amândurora sunt implicate în afaceri. Mirela Codruţa Stănişoară conduce un trust media local, format dintr-un ziar, un radio şi o televiziune. Mariana Duicu este administrator al firmei Invest Petroleum Impex SRL, iar familia Duicu controlează şi ea două televiziuni locale. 
 
Atât Duicu, cât şi Stănişoară se folosesc de trusturile media pe care le controlează pentru propria promovare şi pentru atragerea de publicitate de la firmele care fac afaceri cu autorităţile locale pe bani publici. De altfel, aceste firme abonate la bani publici îşi fac publicitate prin trustul fiecăruia, în funcţie de cine este la putere într-un anumit moment dat.  
 
„Fiţi convins că are şi Duicu la televiziunea lui aceleaşi contracte“, spunea Stănişoară în 2012. Prefectul de Mehedinţi, Nicolae Drăghiea, confirma atunci migraţia afaceriştilor de la Stănişoară spre Duicu, după ce primul a pierdut alegerile: „După ce băieţii ăştia deştepţi nu au mai plătit, a început să-i lovească. Atunci ei au trecut în partea cealaltă“, spunea Drăghiea în 2012.
 
AFACERI PE BANI PUBLICI PRIN FIRME CLIENTELARE
 
Asemănările Duicu-Stănişoară nu se opresc aici. Amândoi au făcut afaceri, prin intermediul firmelor soţiilor lor, cu autorităţile locale. În timp ce Stănişoară a luat convenabil în concesiune un teren la malul Dunării, Duicu aproviziona instituţiile locale cu combustibili prin firmele din familie.
Amândoi şi-au amenajat câte un loc de recreaţie departe de poluarea oraşului, dar şi de privirile curioşilor. Adrian Duicu a fost luat pe sus de poliţişti din casa din Valea Cernei (Caraş-Severin), în acte figurând pe numele părinţilor (foto sus). Situată la câţiva kilometri de municipiul Orşova, impunătoarea vilă se află la marginea Drumului European 70, iar la parter are un restaurant. Lângă casă se află amplasată o staţie de combustibili, familia Duicu fiind cunoscută de altfel pentru afacerile prospere cu produse petroliere. 
 
Deputatul liberal Mihai Stănişoară are o casă de vacanţă de invidiat, în Clisura Dunării, la Eşelniţa (foto jos). Aceasta a fost terminată în 2011 şi are în dotare şi o barcă cu motor, cu care Stănişoară face plimbări pe fluviu şi pescuieşte.
 
“De la Stănişoară i se trag toate! L-a bătut peste tot, în toate alegerile. De când l-a învins pe Stănişoară, au apărut numai reclamaţii şi probleme"
Ion Duicu, tatăl lui Adrian Duicu
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

48 Comentarii

mitrut
3.04.2014, 20:19:59

Omul nu minte.Chiar avea influenta. Nici nu e de mirare cand baronii numesc ministri.

+14 (14 voturi)
Exilatul Gica
3.04.2014, 21:13:03

Iata ca acest articol, vine sa confirme ceeace spuneam in comentariile anterioare. In fapt, sunt doi care se cearta, sau cum bine se spune in articol, @ se bat pentru influienta si control@, ca sa castige un al treilea, care este ascuns si in Parlament la senatori si in Guvern, sub mantaua lui Ponta (oe care-l va trada mai devreme sau mai tarziu, cand datele culese vor fi suficiente), si acest al treilea nu este altul decat fitilistul Nicolicea Eugen, ce controleaza prin fratele sau mai mic, Liviu (ginere de prim secretar PCR zeci de ani la Turnu Severin-Mehedinti, care a imparatit zona), postulde Radio si postul de Televizune local "Galaxy". Iata pe mana cui a incaput judetul, care are un real potential economic -agricultura, piscicultura, energie, industrie, turism. De mana lor, au ajuns in paragina (Clanul Nicolicea,si supusii, au fost si au muls prin multe AGA, Consilii , si a strans mult cash si branza, ascunse pe undeva prin offshore in lume).etc. daca astazi in Mhedinti avem cel mai mare somaj, cele mai mici salarii, cei mai multi (procentual vorbind) oameni plecati de saracie, in strainatate, daca azi Hidrocentralele Portile de Fier1 si Portile de Fier 2, abia de-si mai duc zilele, pensionand inainte de vreme personal de inalta calificare, la fel ca si Termocentrala Halanga sau CET, daca Combinatul Chimic de Apa Grea ( cel mai bun din Europa, construit de Ceausescu cu miliare de euro romanesti) ce exporta in multe tari ale lumii, a devenit mai mult fier vechi, daca irigatiile au disparut, desi Dunarea trece pe la margiea judetului, campiei, pe sute de Kilometri, asta se datoreaza in mare masura lui Nicolicea, Stanisoara, Duicu, si gasca de mafioti, Isvoranu, Badescu, regi ai transporturilor si asfaltului. Daca sanatatea judetului si oamenilor sai suferinzi este deja la pamant, este ca acesti capusari, au supt judetul de vlaga, de sange, de putere economica. Numai impostori si imbecili s-au perindat pe la Consiliul Judetean si Primarii. Niciun mijloc de verificare, numiri pe baza de rudenie si obedienta, de pesches si ciubuc, de comisioane si intrigi. Numai fii si nepoti, fini si rude de vechi comunisti PCR au fost in fruntea judetului de 25 de ani. Exemple? Nicolicea, Stanisoara, Marius Balu, Duicu, clanul Popescu, si pomelnicul este foarte lung. Daca buboiul acesta infect, cuibul acesta de trantori si viespi ucigase se va sparge, numai atunci romanii din Mehedinti vor incepe sa respire si sa-si revina.Cei mai sus enumerati, au actionat in cardasie, precum lupii pana rapun prada, apoi se bat, respectand o ierarhie, pana o devoreaza. Oricare dintre cei trei baroni ( nu-l mai ascundeti publicului pe Nicolicea, care e mai pervers decat cei doi la un loc), deci, oricare ar prelua controlul judetul, soarta romanilor de aici, nu se poate schimba decat in si mai rau.

+16 (16 voturi)
Exilatul Gica
3.04.2014, 21:15:01

Duicu se lauda ca are influienta la Guvern? Nu se lauda, chiar are ! Acolo este si Nicolicea si coropisnita de Andronescu. Vreti mai multe dovezi?

+17 (17 voturi)
Utilizator Adevărul
3.04.2014, 21:32:29

Comentariu considerat abuziv.

654815544566
3.04.2014, 21:36:36

Asa le trebuie oltenilor, sa traiasca ca in EvMediu. Fiecare traieste asa cum il duce capu, daca mai mult nu pot. Propun sa se conserveze zona astfel incat bastinasii locului sa poata fi exploatati turistic ...ca si cum te-ai duce la zoo, le mai arunci o banana, o aluna :))))) Uite asa le poti creste nivelul de trai bastinasilor.

+7 (15 voturi)

Vezi toate comentariile (48)

Modifică Setările