Un martor protejat cere 80.000 de euro drept daune pentru umilinţa la care a fost supus de poliţişti

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Fostul şef al ONPM, Adrian Bărăscu, este judecat pentru corupţie
Fostul şef al ONPM, Adrian Bărăscu, este judecat pentru corupţie

Un martor cu identitate protejată din dosarul în care este trimis în judecată chestorul Adrian Barascu, fost director al Oficului Naţional de Protecţie a Martorilor (ONPM), a cerut 80.000 de euro daune de la poliţiştii care trebuiau să-i ofere protecţie, dar pe care i-a acuzat că l-au ţinut în condiţii improprii timp de doi ani.

Inspectoratul General al Poliţiei Române s-a constituit parte civilă, la termenul de vineri de la Curtea de Apel Bucureşti, în dosarul care priveşte ilegalităţile comise la Oficiul Naţional pentru Protecţia Martorilor, potrivit News.ro.

De asemenea, martorul cu identitatea protejată Mihai Stoica, victimă în acest dosar, a anunţat că solicită daune morale de 80.000 de euro de la comisarii şefi Aurel Lehăduş şi Dan Cristian Puşcaş, foşti ofiţeri ai ONPM.

Stoica a povestit cum, din 2013 şi până în prezent a fost inclus în programul de protecţie a martorilor după ce a denunţat mai multe fapte de corupţie şi a arătat că, doi ani, i s-au încălcat mai multe drepturi.

“Îmi întârziau veniturile, nu puteam să mă angajez fără acordul lor, aveau o atitudine ostilă faţă de familia mea. Ne ameninţau că ne scot din program mereu. Am cedat nervos atât eu cât şi familia. Consecinţele se văd şi asupra copilului cu care mă duc săptămânal la psihiatru. Soţia avea un venit de 2500 de euro lunar înainte de a intra în program. Am semnat un document în care s-au angajat să ne plătească un venit apropiat şi ei ne dădeau 900 de lei de persoană pe lună. Am cheltuit din resursele proprii dar nu mi s-au decontat niciodată cheltuielile şi ni se spunea mereu că nu sunt fonduri. Am suportat inclusiv o operaţie a copilului”, a arătat martorul.

El a mai povestit despre şicanele la care era supus de ofiţerii ONPM şi despre condiţiile improprii în care a locuit o vreme.

“Ultima locaţie era horror. Un loc rău famat, fără sistem de pază. Proprietarul avea cheie şi putea veni oricând. Mi s-a interzis să schimb yala. Am avut mai multe incidente în trafic cât am fost sub supraveghere. Eram deseori oprit şi mi se cereau actele în condiţiile în care permisul meu este la poliţia Craiova de mai mulţi ani. Mi s-au întocmit 13 dosare penale dar toate au fost clasate. Eram trataţi ca o marfă. Nu-i interesau situaţia noastră financiară. I-am spus lui Lehăduş că am dosar penal deoarece am fost oprit de poliţiştii de la circulaţie şi el mi-a oferit ca loc de muncă un post de şofer”, a mai arătat martorul protejat.

În final, toţi inculpaţii au cerut ridicarea controlului judiciar având în vedere că urmărirea penală în acest caz a început în urmă cu un an. În apărarea sa, Bărăscu a arătat că a ieşit între timp la pensie, la fel şi comisarul şef Felicia Popa, astfel încât nu reprezintă un pericol social.

În februarie 2016, fostul director al Oficiului Naţional pentru Protecţia Martorilor, Adrian Bărăscu, alături de alte nouă persoane din conducere şi un psiholog din instituţie au fost trimişi în judecată de procurorii DNA pentru că au deturnat fonduri destinate martorilor protejaţi şi le-au folosit pentru a cumpăra bunuri şi servicii inutile de la furnizori preferaţi.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite