Scandal pe piaţa asigurărilor. Procurorii cercetează o fraudă de un milion de poliţe Omniasig, fără acoperire

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Acuzaţii grave planează asupra societăţii de asigurări Omniasig, una dintre cele mai importante astfel de firme din România. Autorităţile îi acuză pe angajaţii companiei, de la cei cu funcţii de conducere până la agenţi, că au produs pagube de milioane de euro firmei centrale din Austria.

Marţi dimineaţă peste 100 de poliţişti şi procurori au descins la aproape 50 de sucursale ale societăţii Omiasig din toată ţara. La plecare au încărcat camioane întregi cu acte pe care le-au dus la sediul Parchetului General pentru continuarea cercetărilor. 

De altfel, la încheierea percheziţiilor, şeful Direcţiei de Investigarea Fraudelor din cadrul Poliţiei, Alexandru Ioniţă, spunea că în următoarele ore vor fi verificate peste un milion de documente, urmând să se stabilească modul de operare şi gradul de vinovăţie al persoanelor implicate. 

„Verificările în acest dosar au început la jumătatea anului 2013, şi am fost spijiniţi de Serviciul Român de Informaţii. Deocamdată verificăm acte. Abia zilele următoare vom începe să audiem şi suspecţii”, a explicat Ioniţă. 

La rândul lor, procurorii Parchetului General au anunţat că în dosar s-a început urmărirea penală pentru abuz în serviciu şi fals intelectual, fiind vizat directorul general al companiei (Mihai Tecău – n.r.), dar şi de alţi 40 de directori de sucursale şi de vânzări.

Imediat după anunţul procurorilor, Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF), instituţia care supraveghează companiile de asigurări din România, a anunţat sec că „a luat act de comunicatul oficial al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie privind percheziţiile derulate la o societate de asigurări. Pe măsură ce Parchetul va oferi mai multe informaţii, ASF va dispune măsurile care sunt în competenţa sa“.

La doar câteva ore, reprezentanţii Omniasig au transmis că unicul obiect al verificărilor desfăşurate de Parchetul General în cadrul companiei este situaţia poliţelor de asigurare de locuinţe emise în a doua jumătate a anului 2013. De asemenea, aceştia i-au asigurat pe clienţii Omniasig că activitatea curentă a companiei nu este în niciun fel perturbată de aceste verificări.

Cum erau furaţi banii clienţilor

Concret, anchetatorii verifică modul în care au fost încheiate peste un  milion de poliţe de asigurare, de toate tipurile, existând indicii că acestea nu au fost înregistrate, chiar dacă ele au fost înmânate clienţilor. În ceea ce priveşte modul de operare, una dintre variante este aceea că erau întocmite poliţele de asigurare, clientul plătea şi primea fizic poliţa, dar ulterior acestea nu erau înregistrate în sistem de către agent. 

„Prejudiciul nu a fost stabilit până în acest moment, însă se presupune că acesta ajunge până la câteva milioane de euro”, spun anchetatorii.

Persoanele fizice, cumpărători cinstiţi

Anchetatorii au dat ieri asigurări că în acest caz nu sunt vizate persoanele fizice care au cumpărat poliţele de asigurare. 

„Suspiciunile pe care le avem privesc modul de întocmire al poliţelor de asigurare, pentru care pot să vă spun faptul că nu există nicio suspiciune privind reala lor şi corecta lor întocmire vizavi de persoanele fizice care au beneficiat de ele, deci persoane care au beneficiat în mod corect şi de bună-credinţă“, a spus şeful DIF. 

Mihai Tecău, experienţă de 18 ani în asigurări

image

Mihai Tecău (42 de ani) a preluat funcţia de preşedinte al directoratului Omniasig în 2012, după fuziunea companiei cu BCR Asigurări. Anterior, el a fost timp de şase ani preşedinte al directoratului BCR Asigurări, iar înainte de 2006 a fost secretar general al fostei Comisii de Supraveghere a Asigurărilor. 

El activează pe piaţa asigurărilor încă din 1996. Consiliul de Supraveghere al Omniasig, condus de austriacul Franz Fuchs, a decis chiar săptămâna trecută să prelungească mandatul lui Tecău cu patru ani. 

Tecău a absovit în 1998 Facultatea de Construcţii civile, iar un an mai târziu – un program de master, specializarea „Economia aplicată în Inginerie civilă“, în cadrul Universităţii Tehnice de Construcţii Bucureşti. 

Într-un interviu acordat în 2006 pentru „Evenimentul Zilei“, Mihai Tecău spunea că îl admiră pe Ion Ţiriac şi că principalele stimulente sunt „satisfacţia profesională, cunoaşterea domeniului şi aflarea tuturor dedesubturilor“. 

   

Omniasig, pe locul al treilea în topul asigurătorilor

Omniasig ocupa la sfârşitul anului trecut locul al treilea în topul companiilor de asigurări din România, în funcţie de volumul primelor subscrise, după Astra Asigurări şi Allianz-Ţiriac.

 În 2012, însă, compania se plasa pe poziţia secundă în clasament, fiind devansată doar de Astra Asigurări. Omniasig, companie aflată într-un proces de restructurare după fuziunea din mai 2012 cu BCR Asigurări, nu a reuşit să păstreze tot businessul acumulat anterior de cele două companii, astfel că anul trecut afacerile au scăzut cu 14%, de la 1,03 miliarde de lei la 881 de milioane de lei, cea mai mare parte fiind înregistrată pe segmentul asigurărilor facultative Casco. 

Spre deosebire de Allianz-Ţiriac, Omniasig activează însă doar pe segmentul asigurărilor generale – de locuinţe, auto, de mijloace de transport aeriene, navale, de răspundere civilă general sau de asistenţă turistică, dar nu şi asigurări de viaţă. Astfel, Omniasig este a doua companie din piaţa asigurărilor generale. 

Despăgubiri mari pe segmentul auto

La finele lunii septembrie 2013, portofoliul Omniasig număra 1,33 milioane de poliţe. Compania a plătit în 2013 despăgubiri totale în valoare de 793,55 milioane de lei, din care 706 milioane lei pe segmentul de asigurări auto (Casco şi RCA), potrivit datelor publicate de asigurator la sfârşitul lunii aprilie.

Acţionarul majoritar al Omniasig este Vienna Insurance Group (VIG). În România, grupul austriac a intrat în 2001 şi, în prezent, controlează companiile Omniasig, Asirom şi BCR Asigurări de Viaţă. VIG anticipează că operaţiunile din România vor intra „pe plus“ la finele acestui an, după pierderi de 98,7 milioane de euro în 2013. 

Mai multe ştiri pe aceeaşi temă:

Percheziţii la mai multe sedii ale societăţii Omniasig. Directorul general şi alţi 40 de directori, suspectaţi de abuz în serviciu şi de fals intelectual

Directorul general, Mihai Tecău, şi alţi peste 40 de directori ai Omniasig sunt suspectaţi de Parchetul General într-un caz de abuz în serviciu şi fals intelectual. Aproape 50 de percheziţii au loc miercuri la mai multe sedii centrale şi sucursale ale societăţii de asigurări.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite