VIDEO Un militar român mort şi alţi cinci răniţi într-un atac sinucigaş în Afganistan. Slujbe de comemorare luni, în toate unităţile militare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Plutonierul-major Claudiu Constantin Vulpoiu a murit duminică în urma unui atac cu un dispozitiv exploziv improvizat în Afganistan, iar alţi cinci militari au fost răniţi: sublocotenentul Ionuţ Alin Marinescu, plutonierul-major Florin Ionel Murărescu şi caporalii Marius Cristian Cănuci, Marius Bogdan Radu şi Eugen Valentin Pătru, potrivit Ministerului Apărării Naţionale. Luni vor avea loc slujbe de comemorare în toate unităţile militare.

UPDATE:  Ministerul Apărării a anunţat că luni, de la ora 08.00, în toate unităţile militare din ţară şi în cele dislocate în afara teritoriului naţional vor fi organizate ceremonii militare şi religioase de comemorare pentru sublocotenentul p.m. Claudiu Constantin Vulpoiu, eroul căzut la datorie duminică în Afganistan.

UPDATE: Ministerul Afacerilor Externe a transmis, într-un comunicat de presă, că sprijină MApN în formalităţile necesare repatrierii corpului neînsufleţit al militarului român.

„Ministerul Afacerilor Externe îşi exprimă profundul regret în legătură cu decesul plutonierului-major Claudiu Constantin Vulpoiu în Afganistan şi rănirea altor cinci militari români (sublocotenentul Ionuţ Alin Marinescu, plutonierul-major Florin Ionel Murărescu şi caporalii Marius Cristian Cănuci, Marius Bogdan Radu şi Eugen Valentin Pătru), în dimineaţa zilei de duminică, 30 martie 2014, ca urmare a atentatului care a avut loc pe autostrada Kabul-Kandahar”, potrivit MAE care transmite „sincere condoleanţe familiei militarului român căzut la datorie”.

UPDATE: Militarul român care şi-a pierdut viaţa, duminică dimineaţă, este plutonierul-major Claudiu Constantin Vulpoiu, care avea 41 de ani, era angajat al MApN din 2001, era căsătorit şi avea un copil, informează MApN, precizând că acesta a mai participat la 6 misiuni externe, în Afganistan şi Irak.

Claudiu Constantin Vulpoiu mai fusese rănit în anul 2010 într-un exerciţiu de poligon la poligonul Concu, Braşov. Vulpoiu avea 41 de ani, era angajat al Ministerului Apărării Naţionale din 2001, căsătorit, un copil. A mai participat la şase misiuni externe, în Afganistan şi Irak.

Sublocotenentul Ionuţ Alin Marinescu, plutonierul-major Florin Ionel Murărescu şi caporalii clasa a III-a Marius Cristian Cănuci, Marius Bogdan Radu şi Eugen Valentin Pătru au fost răniţi, în dimineaţa zilei de duminică, în Afganistan.

image

 Eugen Valentin Patru FOTO facebook.com/eugenvalentin.patru

image

Marius Cristian Cănuci FOTO facebook.com/canuci.marius

Potrivit MApN, ministrul Apărării Naţionale transmite sincere condoleanţe familiei militarului decedat şi urmăreşte cu atenţie starea răniţilor.

Ministrul Apărării, Mircea Duşa, a adresat un mesaj de condoleanţe în legătură cu moartea plutonierului-major Claudiu Constantin Vulpoiu, căzut la datorie în Afganistan, în care menţionează că pierderea vieţii acestuia ne aduce aminte că Afganistanul rămâne cel periculos loc din lume.

„Sunt profund îndurerat de moartea plutonierului-major Claudiu Constantin Vulpoiu, căzut la datorie în Afganistan. Pierderea vieţii sale ne aduce aminte, încă o dată, că Afganistanul rămâne cel mai complex şi mai periculos loc din lume. Suntem alături de familia eroului Claudiu Constantin Vulpoiu, greu încercată de această tragică pierdere. Dumnezeu să-l odihnească în pace! Gândurile noastre se îndreaptă, în aceste momente şi către camarazii de arme răniţi în tragicul incident, pentru a căror sănătate ne rugăm”, se arată în mesajul ministrului Apărării, citat într-un comunicat MApN.

În Afganistan, în acest moment, sunt dislocaţi aproximativ 1.000 de militari. Din 2002, de când România participă la reconstrucţia acestei ţări, 23 de militari au căzut la datorie, iar alţi aproximativ 130 au fost răniţi în acest teatru de operaţii.

Până acum, Armata României a pierdut 26 de militari în toate teatrele de operaţii la care au participat şi alţi peste 140 au fost răniţi. Din 1991, aproximativ 40.000 de militari au fost dislocaţi în diferite zone de conflict pentru a participa la misiuni de menţinere a păcii.

Băsescu: Vulpoiu şi-a servit ţara cu devotament şi curaj 

Şi preşedintele Traian Băsescu a transmis un mesaj de condoleanţe familiei plutonierului-major Claudiu-Constantin Ştefan Vulpoiu, căzut la datorie duminică, în timpul unei misiuni de patrulă în Afganistan, menţionând că acesta şi-a servit ţara cu devotament şi curaj.

„Am aflat cu durere, azi-dimineaţă, vestea încetării din viaţă a plutonierului-major Claudiu-Constantin Ştefan Vulpoiu, în timpul unei misiuni de patrulă desfăşurată duminică, 30 martie a.c, în Afganistan. Plutonierul-major Claudiu-Constantin Ştefan Vulpoiu şi-a servit ţara cu devotament şi curaj înscriindu-se, astfel, în rândul eroilor care, cu onoare, şi-au dat viaţa servind sub drapelul naţional”, se arată în mesajul de condoleanţe al preşedintelui Traian Băsescu, citat într-un comunicat al Preşedinţiei.

Şeful statului îşi exprimă solidaritatea cu familia "eroului Claudiu-Constantin Ştefan Vulpoiu".

„În aceste momente de tristeţe, îmi exprim solidaritatea cu familia eroului Claudiu-Constantin Ştefan Vulpoiu şi transmit sincerele mele condoleanţe. Transmit, de asemenea, multă sănătate militarilor răniţi în aceeaşi misiune de patrulă şi doresc să le asigur pe familiile acestora că militarii vor primi cele mai bune îngrijiri medicale”, afirmă Băsescu.

Reacţie şi de la şeful Executivului

„Am primit cu durere în suflet vestea pierderii vieţii, în misiune, a plutonierului-major Claudiu Constantin Vulpoiu, victima unui atac sinucigaş în Afganistan. Adresez cele mai sincere condoleanţe familiei sale, care se află într-un moment de grea încercare şi pe care o asigur că va avea întreg sprijinul Guvernului României”, a transmis premierul Victor Ponta, într-un comunicat de presă.


„Suntem alături, de asemenea, de cei cinci români care au fost răniţi în urma acestui tragic atac. Reconfirm angajamentul Guvernului de a-i ajuta în orice mod cu putinţă pe toţi cei care au avut de suferit în urma sacrificiilor pentru ţară”, a mai adăugat premierul.

UPDATE: Potrivit MApN, militarii români din trupele „Scorpionii Negri” din Batalionul 20 Infanterie „au preluat începând cu data de 12 februarie 2014 responsabilităţile de la camarazii lor din Batalionul 151 Infanterie "Lupii Negri" şi şi-au început misiunea, deloc uşoară, într-o zonă fierbinte a Afganistanului: provincia Zabul”.

„Pentru foarte mulţi militari craioveni nu este o noutate, mulţi dintre ei având o bogată experienţă internaţională. Puţini sunt aceia care se află la prima misiune, iar revenirea după trei ani în aceeaşi zonă de operaţii şi, mai mult decât atât, în aceleaşi baze de operaţii înaintate – Apache şi Mescall – reprezintă un atu. Cu toate acestea, sunt conştienţi că nu este uşor, iar misiunea batalionului din anul 2014 va fi diferită faţă de cea din 2011. Situaţia de securitate este în continuare instabilă, iar insurgenţii acţionează în toate zonele din Afganistan, inclusiv în provincia Zabul”, scriu reprezentanţii MApN.

Una din principalele lor atribuţii era tocmai patrularea pe Autostrada A1. „Este importantă menţinerea libertăţii de mişcare pe această rută comercială atât pentru forţele coaliţiei, cât şi pentru autorităţile locale şi populaţia civilă din provincie. De siguranţa autostrăzii depinde economia locală şi naţională, circulaţia vehiculelor de transport persoane şi materiale asigurând astfel dezvoltarea economică şi revenirea societăţii şi populaţiei afgane la o viaţă normală”, arată oficialii.

Urmează o perioadă grea pentru militarii craioveni, anul 2014 fiind un an electoral în Republica Islamică Afganistan; fiind, de asemenea, şi anul când forţele coaliţiei internaţionale îşi încheie mandatul în baza căreia acţionează în această ţară”, au mai explicat aceştia.

UPDATE: Informaţia a fost confirmată şi de Ministerul Apărării Naţionale (MApN), care a trimis un comunicat de presă în care arată că „un militar a decedat şi alţi cinci au fost răniţi în dimineaţa zilei de duminică, 30 martie, în urma unui atac cu un dispozitiv exploziv improvizat, în Afganistan”.

Militarii români executau o misiune de patrulare în comun cu forţele de securitate afgane, pe autostrada A1 (Kabul-Kandahar), la aproximativ 10 kilometri sud-vest de Baza operaţională înaintată Mescall, mai arată oficialii. A1 face legătura între două dintre cele mai mari oraşe din Afganistan: capitala ţării, Kabul, şi oraşul Kandahar.

În urma atacului, militarilor li s-a acordat primul ajutor şi au fost transportaţi cu un elicopter de evacuare medicală la spitalul din Kandahar. 

Până acum, 26 militari români au fost ucişi în teatrele de operaţiuni. În acest moment, aproximativ 1.050 de militari români se mai află în Afganistan, potrivit Digi24.

Ministrul Apărării, Mircea Duşa, a declarat la postul TV că militarii erau într-o misiune de patrulare şi se deplasau cu un transportor blindat pus la dispoziţie de Armata americană.

„Din nefericire, e o duminică tristă pentru armată. Militarii aflaţi pe A1 în Afganistan au fost victima exploziei unui dispozitiv improvizat, un militar şi-a pierdut viaţa şi alţi cinci sunt răniţi. Au fost transportaţi la spital cu elicopterul”, a spus Duşa.

Ministrul a precizat că mai multe informaţii legate de militari vor fi furnizate după ce familiile acestora vor fi anunţate.

„Batalionul de la Craiova se afla de o lună şi jumătate în misiune, de fapt erau ultimul batalion care participă la misiuni în Afganistan”, a adăugat el.

Atacul a avut loc la o zi de la aniversarea celor 10 ani de la aderarea României la NATO.


Atacul ar fi avut loc la ora 10.00 (08.30 - ora României), în districtul Shar-i-Safa din provincia Zabul, a declarat guvernatorul districtului, citat de 1tvnews.af, relatează Mediafax.

"Convoiul militar era format din români", a precizat el.

Potrivit sursei citate, un soldat român a murit, iar alţi doi au fost răniţi. 

Printre răniţi se află, de asemenea, doi afgani.

Atacul nu a fost revendicat pentru moment.

Zabul se învecinează cu provincia Kandahar, în apropiere de graniţa cu Pakistanul.

Pe aceeaşi temă:

Afganistan: sediul comisiei electorale, atacat de talibani cu o săptămână înainte de alegerile prezidenţiale

Afganistan: patru talibani ucişi în cursul unui atac asupra unui hotel de lux din Kabul

10 ani în NATO

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite