VIDEO Un nou protest în Piata Victoriei: Oamenii strânşi în faţa Guvernului au aplaudat condamnarea lui Liviu Dragnea

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Grupul „Corupţia Ucide” anunţă un nou protest pentru joi seara în Piaţa Victoriei, după ce peste 4.000 de bucureşteni au ieşit în urmă cu o zi pentru a protesta faţă de modificările la Codul de Procedură Penală şi faţă de alianţa de la guvernare ce susţine aceste modificări.

GALERIE FOTO 

UPDATE 22.47 Protestul din Piaţa Victoriei s-a încheiat fără incidente după mai bine de cinci ore, iar Brigada Rutieră a anunţat că s-a reluat traficul în condiţii normale pe toate arterele care fuseseră afectate de manifestaţie, conform News.ro

Unii dintre protestatari au adus şampanie pentru a sărbători condamnarea lui Liviu Dragnea la închisoare cu executare pentru instigare la abuz în serviciu. 

„Mulţi ani primească/ Cine să primească?/ Dragnea să primească/ La mulţi ani!”, au cântat, în repetate rânduri, protestatarii. 

S-au scandat lozinci împotriva PSD, împotriva Guvernului, împotriva lui Liviu Dragnea, dar şi împotriva altor lidei ai coaliţiei. Protestatarii au cerut demisia lui Liviu Dragnea şi a premierului Viorica Dăncilă şi s-a cântat „We will rock you”. 

UPDATE 21.30 În jur de 5.000 de oameni protestează în Piaţa Victoriei, cerând demisia lui Liviu Dragnea din funcţia de preşedinte al Camerei Deputaţilor. Cifrele au fost oferite de Jandarmerie, însă alte măsurători spun că numărul celor prezenţi ar fi aproape dublu. Oamenii au scandat numele preşedintelui Klaus Iohannis, dar şi al filosofului Mihai Şora şi au aplaudat. Multe persoane vin în continuare în grupuri în piaţă.

Manifestanţii au remarcat diferenţa între comportamentul de ieri al jandarmilor şi cel de azi, spunând că cel din seara asta este cel obişnuit într o ţară europeana. Apoi au strigat „Jos Carmen Dan“.

La Sibiu, peste 2.500 de manifestanţi se deplaseaz[ pe un traseu lung de zece kilometri. În faţa casei preşedintelui Klaus Iohannis s-a scandat numele şefului statului, s-a intonat Imnul Naţional şi s-a strigat ”Iohannis nu ceda, Sibiul e de partea ta”.

UPDATE 21.00 Aproximativ 4.500 de oameni au cântat imnul în Piaţa Victoriei din Capitală şi au aprins lanternele telefoanelor. 

image

FOTO Adevărul / Claudia Spridon 

UPDATE 20.45 Declaraţia Vioricăi Dăncilă după condamnarea lui Liviu Dragnea a fost citită la o portavoce în Piaţa Victoriei şi a stârnit huiduieli din partea mulţimii care cere demisia premierului: „Consideram absolut inadmisibil ca prim-ministrul României să declare că Justiţia României se aplică arbitrar“, a fost reacţia protestatarilor. 

UPDATE 20.40 La aflarea veştii că Liviu Dragnea a fost condamnat, sibienii care au ieşit la protest au deschis o şampanie şi au scandat „La mulţi ani cu executare, domnule Dragnea!”.

image

FOTO Adevărul / Maria Tufan 

Şi la Cluj câteva sute de persoane care s-au adunat în centrul oraşului şi-au arătat satisfacţia faţă de condamnarea lui Liviu Dragnea: „Liviu Dragnea, hoţ de meserie/ Tare drag ne-ai fi la puşcărie", este una dintre scandările auzite în centrul Clujului.

În Bucureşti, oamenii din faţa Guvernului au cântat „Multi ani primească” pentru Liviu Dragnea şi toată mulţimea a aplaudat la final.

Mulţimea din Piaţa Victoriei cântă „Mulţi ani primească“

UPDATE 20.25 Circulaţia a fost deviată de la Bd. Arhitect Ion Mincu/Kiseleff până la Piaţa Victoriei şi de la Charles de Gaulle până la Piaţa Victoriei.

UPDATE 20.00 Peste 2.000 de oameni protestează în Piaţa Victoriei, cerând demisia lui Liviu Dragnea din funcţia de preşedinte al Camerei Deputaţilor, după condamnarea în dosarul angajărilor fictive la Protecţia Copilului Teleorman. Multe persoane vin în continuare în grupuri în piaţă.

Între manifestanţi se află şi scriitorul Mircea Cărtărescu.

Piaţa este încercuită cu garduri, însă deocamdată sunt puţini jandarmi în jurul manifestanţilor.

Manifestanţii au fost lăsaţi să pună în funcţiune, pe o maşină cu platformă, o instalaţie cu sunet, de unde se aud „Imnul golanilor” şi alte melodii ale lui Cristian Paţurcă din timpul manifestaţiilor din anul 1990. De asemenea, cei care doresc dintre manifestanţi vorbesc de la microfon.

image

FOTO Adevărul / Claudia Spridon 

UPDATE 19.30 În jur de o mie de persoane aplaudă în faţa Guvernului condamnarea lui Liviu Dragnea.

Mulţimea o huiduie pe Carmen Dan, după intervenţia jandarmilor la protestul de miercuri seară şi şi-a manifestat susţinerea pentru şefa DNA Laura Codruţa Kovesi şi faţă de procurorul general al României, Augustin Lazăr, Protestatarii îi cer lui Klaus Iohannis să fie curajos şi să nu se lase şi aplaudă mobilizarea protestatarilor din celelalte oraşe: „Uniţi salvăm toată România“

image

Protestul de joi seara este anunţat să înceapă în jurul orei 19,00, pe pagina de Facebook a comunităţii Corupţia Ucide.

Cu titlul „Noi NU plecăm. VOI plecaţi!”, în descrierea evenimentului organizatorii amintesc de evenimentele de miercuri seară, subliniind în cocluzie că atunci „când legea devine instrumentul lor de a acapara o ţară, rezistenţa devine datorie”.

„Noi NU plecăm. VOI plecaţi! Azi ne vedem din nou, uniţi împotriva abuzurilor unei puteri care nu mai ţine cont de cetăţeni, de reguli democratice, de vitor, de dreptul de a protesta fără să fii încarcerat şi bruscat de instituţii subordonate care devin represive. De nimic în afara disperării de a apăra propriile interese! Avertizăm că ordinul ilegal executat nu scapă de răspundere legală pe nimeni (pentru Jandarmeria Română care are ca atribuţie principală protejarea tuturor cetăţenilor, nu doar a celor care o transformă în marionetă). Când legea devine instrumentul lor de a acapara o ţară, rezistenţa devine datorie. Şi nu doar că rezistăm, acum trebuie să plece”, este mesajul postat pe pagina evenimentului.

Altercaţiile de miercuri

În timpul protestelor de miercuri seară au avut loc o serie de altercaţii între manifestanţi şi jandarmi, opt persoane fiind ridicate de forţele de ordine şi duse la Poliţie.

Protestul a degenerat după ora 21:00, atunci când mai mulţi protestatari au vrut să se aşeze pe carosabil pe bulevardul Aviatorilor, ajungându-se la îmbrânceli între protestatari şi jandarmi.

Jurnalistul german Paul Arne Wagner a fost ridicat miercuri seară de jandarmi în timpul protestelor din faţă Guvernului şi a povestit cum forţele de ordine au creat "diversiune şi haos" în mod "organizat" şi că a fost acuzat de "lucruri contradictorii", "diferite de la jandarm la jandarm, minciuni". 

„Am fost ridicat brusc din mulţime în timp ce documentam protestul din Piaţa Victoriei, de pe trecerea de pietoni. Semaforul a fost verde. Mă uit acum la filmări şi fotografii şi incerc şi eu să înţeleg ce s-a întâmplat de fapt acolo. Pentru mine, cea mai importantă întrebare este: de ce au fost aduse forţele speciale, "ţestoase" cum sunt supranumiţi, şi s-au aruncat pe protestatarii care s-au dovedit paşnici în mai bine de 500 de zile; şi de ce Jandarmeria Română a creat iarăşi diversiune şi haos? (ne readucem aminte ca Jandarmeria Română aproape a lipsit cu totul de la mitingul partidelor aflate la putere, noi am documentat şi asta)", a scris jurnalistul pe contul său de Facebook. 

În replică, preşedintele Comisiei speciale pentru modificarea legilor justiţiei, deputatul PSD Florin Iordache, a declarat joi că forţele de ordine şi-au făcut datoria la protestul de miercuri seară din Piaţa Victoriei. Eu cred că forţele de ordine şi-au făcut datoria. Forţele de ordine trebuie să păstreze nişte condiţii minimale pentru cei care vor să poată circula. Dacă eu sau dumneavoastră vrem să trecem prin acea zonă şi nu avem nimic de-a face cu protestele, de ce ni se încalcă dreptul de o liberă circulaţie? Dacă vor să protesteze, am înţeles că e un spaţiu acolo, pot protesta, să spună ce nemulţumiri au”, a declarat deputatul PSD.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite