Un oficial din Ministerul Sănătăţii avertizează: Potenţialul toxic al ţigărilor electronice, ignorat şi de legislaţia europeană

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministerul Sănătăţii recomandă Parlamentului să nu avizeze proiectul de lege privind interzicerea reclamelor la ţigări şi la produse din tutun, până când aleşii nu iau în calcul şi potenţialul toxic al ţigărilor electronice sau al dispozitivelor cu tutun încălzit, rămase „pe dinafară” chiar şi în legislaţia UE.

Secretarul de stat Nelu Tătaru a semnat un document în care arată că Directiva europeană 2014/40/UE defineşte termenii de „ţigară”, „trabuc”, „produs din plante pentru fumat” ca fiind produse a căror conţinut de nicotină se consumă prin ardere, apoi inhalare.

Aceeaşi directivă defineşte ţigara electronică la punctul 16 ca fiind un produs „care poate fi folosit pentru consumul de vapori vcare conţin nicotină”.

„Astfel, Directiva reglementează produsele destinate consumului prin ardere, prin vapori, pe cale nazală, prin mesteecare, fiind excluse cele pe cale orală. Restul produselor din tutun, care se consumăă diferit, intră sub incidenţa punctului 16 ale aceluiaşi articcol din Directivă”, arată oficialul din Ministerul Sănătăţii.

În punctul de vedere transmis Parlamentului, secretarul de stat din minister explică aleşilor că Directiva europeană a omis includerea produselor din tutun încălzit.

„În ceea ce priveşte produsele din tutun încălzit, acestea au apărut gradat pe pieţele internaţionale începând cu anul 2014., astfel încât ele au fost disponibile cercetărilor din puţine ţări şi doar de puţini ani. Cu toate acestea, studiile independente au început să pună în evidenţă existenţa, în emisiile inhalate de fumătorul acestor produse, a unor substanţe extrem de toxice pentru celulele mucoasei bronşice, iar concentraţia serică a nicotinei este uneori mai mare decât cea înregistrată după consumul ţigărilor convenţionale”, arată secterarul de stat.

Oficiaalul spune că apariţia şi persistenţa consumului de tutun şi ţigarete electronice la copii sunt direct legate de accesul facil la aceste produse şi  de expunerea la publicitate  şi acţiuni de promovare.

El citează şi din Raportul privind ţigările electronice al Societăţii de Pneumologie publicat anul trecut, în care cercetătorii arată că aburul din ţigările electronice este plin de substanţe chimice potenţial toxice, iar efectele acestora pe termen lung nu sunt cunoscute încă. 

Proiectul de lege iniţiat în iunie anul trecut propunea ca expunerea ţigărilor în magazine, reclamele la ţigări, acţiunile de promovare şi distribuirea gratuită de mostre de produse din tutun, precum şi sponsorizarea de evenimente de către companiile producătoare de tutun să fie interzise.

Proiectul de lege a fost iniţiat de parlamentarii USR Emanuel Ungureanu, Adrian Wiener şi Tudor Pop, toţi 3 membri ai Comisiilor de Sănătate din Parlament.

Iniţiatorii spuneau, anul trecut, că proiectul de lege a fost cerut insistent din zona societăţii civile.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite