Un om care şi-a dedicat viaţa copiilor „Când un copil râde, întreaga lume râde”, Janusz Korczak

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Folosesc această zi importantă pentru a reaminti povestea unui om care şi-a dedicat viaţa copiilor. Un fir care leagă adulţi şi copii, dedicaţia, suferinţa şi sacrificiul şi care a contribuit semnificativ la recunoaşterea drepturilor unei categorii importante a umanităţii: copiii.

Adoptarea Convenţíei privind drepturile copilului îşi găseşte originea în evenimente legate de cel de-al Doilea Război Mondial.

În timpul ocupării Poloniei de către armata germană a fost construit Ghetoul din Varşovia în care au fost mutaţi, în mod forţat, copiii şi personalul din orfelinatul pentru copii evrei din localitate.

Orfelinatul, numit Casa Orfanilor, era înfiinţat şi condus de Janusz Korczak (pseudonimul lui Henryk Goldszmit), un polonez evreu agnostic, activist social, medic pediatru, pedagog, profesor şi scriitor. Cunoscut deja pentru susţinerea arătată drepturilor copiilor, ale femeilor, ale minorităţilor naţionale. Din prefaţa unui volum apărut la noi în 2012,  aflăm că activând ca medic, Korczak a fost sensibilizat în mod deosebit de nedreptăţile comise faţă de cei mici. Renunţînd să îşi întemeieze o familie şi-a dedicat întreaga viaţă acestora, luând în grija sa sute de copii orfani (Maya Wawrzyk, directoarea Institutului Polonez din România, în prefaţă la volumul Janusz Korkzak, Cum iubeşti un copil, Dreptul copilului la respect, Bucureşti, Curtea Veche, 2012, p. 5).

Metodele sale pedagogice inovatoare au contribuit la îmbunătăţirea sistemului de ocrotire a copilului.  Copiii erau educaţi în spiritul autoguvernării; Korczak a imaginat şi a creat un Parlament şi un Tribunal colegial al copiilor unde se dezbăteau problemele acestora (dar şi ale personalului, dacă membrii orfelinatului încălcau drepturile copiilor). A iniţiat un program de cercetare pentru dezvoltarea psihologică şi existenţa socială a copiilor şi adolescenţilor găzduiţi acolo. Regulile interne excludeau violenţa. A înfiinţat o publicaţie a copiilor, Revistuţa (Maly Przeglad) – „eveniment la scară mondială”, revistă de copii redactată de copii, în care aceştia îşi relatau experienţele şi gândurile, dar scriau şi despre evenimentele din Polonia şi din lume. În orfelinat se organizau propriile jocuri olimpice ale copiilor.

Din 1919 Janusz Korczak a condus şi un orfelinat pentru copiii polonezi, numit Casa Noastră, unde s-a aplicat acelaşi sistem intern de autoguvernare. Actele sale de umanism au devenit larg cunoscute imediat ce a început să practice medicina: făcea tot ce îi stătea în putinţă pentru a-i ajuta pe cei săraci şi aflaţi în suferinţă, fără remuneraţie. Munca sa la orfelinat era, de asemenea, voluntară.

În august 1942, când soldaţii germani au venit să preia copiii şi personalul orfelinatului pentru a-i duce în lagărul de exterminare de la Treblinka, Janusz Korczak a ales să îi însoţească, deşi i s-a oferit posibilitatea să scape. Ulterior, deşi i s-a propus să părăsească ghetoul, oferindu-i-se azil în zona poloneză a oraşului, a hotărât din nou să rămână lângă copiii de care avea grijă. O a treia ofertă făcută de un ofiţer nazist care îi aprecia scrierile a fost, din nou, refuzată. Sfârşeşte gazat la Treblinka, alături de cei 196 de copii orfani de care a avut grijă şi de celelalte persoane care lucrau în orfelinat, pe care a refuzat să îi părăsească.

Imagine indisponibilă

În 1978, în amintirea suferinţelor din trecut ale propriilor generaţii mai tinere, inclusiv ale pionierilor acesteia în domeniul bunăstării copiilor, precum Janusz Korczak, Polonia a depus la Comisia ONU pentru Drepturile Omului o propunere pentru redactarea unei convenţii privind drepturile copilului.

image

Convenţia privind drepturile copilului  -- cel mai ratificat instrument internaţional de drepturile omului -- a fost adoptată la 20 noiembrie 1989, la 30 de ani de la adoptarea Declaraţiei ONU privind drepturile copilului.

Am ales o melodie a unui copil, Angelina Jordan, din Norvegia, care cântă pentru a strânge fonduri pe care le alocă în cauze de caritate pentru copii şi pentru mediul înconjurător. La vârsta de 6 ani Angelina s-a împrietenit cu o fată care nu avea pantofi şi de atunci cântă întotdeauna desculţă. La vârsta de 8 ani Angelina a câştigat finala concursului ”Norwey`s got talent”

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite