Eveniment

articolul anterior articolul urmator

Un pensionar de 90 de ani şi-a donat economiile de-o viaţă pentru copiii altora

2
28 Oct 2021 06:03:06
Autor: Valentin Bolocan
128.342 de lei a costat echipamentul donat de nonagenarul Ioan Muţiu. FOTO Salvaţi Copiii România
128.342 de lei a costat echipamentul donat de nonagenarul Ioan Muţiu. FOTO Salvaţi Copiii România

Fost solist al Ansamblului Doina al Armatei, Ioan Muţiu, în vârstă de 90 de ani, şi-a donat agoniseala de-o viaţă Maternităţii din Sibiu, care a decis să cumpere cu banii primiţi un echipament pentru monitorizarea nou-născuţilor prematuri.

Un pensionar din Bucureşti, originar din comuna Ludoş, judeţul Sibiu, în vârstă de 90 de ani, a făcut un gest de solidaritate fără precedent, pentru a-i ajuta pe medicii din Sibiu să trateze şi să salveze nou-născuţii cu patologii complexe. Extrem de discret, nonagenarul şi-a donat toate economiile, adică 100.000 de lei, Maternităţii din Sibiu. Medicii de aici au decis să cumpere un echipament special conceput pentru monitorizarea activităţii cerebrale a nou-născuţilor cu probleme.

Donaţia s-a realizat prin intermediul Organizaţiei Salvaţi Copiii România. Conform reprezentanţilor ONG-ului, pensionarul a cerut discreţie absolută încă de la primul contact cu organizaţia. Cu greu a acceptat să i se facă public numele, Ioan Muţiu. În rest, nu a dorit niciun fel de publicitate.

Darnicul pensionar Ioan Muţiu şi-a trăit copilăria în comuna natală alături de doi fraţi, Ilie şi Dumitru, şi de două surori, Maria şi Ana. Cei trei băieţi au fost toţi cântăreţi care au abordat stilul folcloric. Dacă doi dintre ei au continuat pe această latură artistică, Ioan a făcut un pas înainte. S-a mutat în Capitală şi, în final, a ajuns tenor în Ansamblul Artistic Doina al Armatei. S-a căsătorit, dar nu a avut copii.

La pensie a revenit în comuna natală

În 1988, Ioan Muţiu s-a pensionat şi s-a retras împreună cu soţia în comuna natală. Pensia fostului solist nu depăşeşte 3.000 de lei. Acum aproximativ cinci ani, după ce soţia a plecat la cele veşnice, nemaiputând să se îngrijească de gospodărie, Ioan Muţiu s-a întors în Capitală să stea în vechiul apartament. Însă, înainte de a muri, femeia şi-a dorit ca amândoi să contribuie cumva la efortul medicilor care se luptă, în fiecare zi, pentru viaţa copiilor cu afecţiuni grave şi împreună au decis să renunţe la economiile de o viaţă pentru a fi de folos nou-născuţilor. „S-au gândit să ajute comunitatea şi este un gest care îi onorează”, a declarat secretarul Primăriei Ludoş, Teodor Coman.

Planul a fost pus în practică abia acum, în acest context epidemiologic complicat. Ioan Muţiu a contactat Organizaţiei Salvaţi Copiii România, a spus ce sumă vrea să doneze Maternităţii Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă din Sibiu şi ONG-ul a sugerat achiziţionarea unui sistem ICU Monitor tip NicOne V32, cu 8 canale, necesar pentru monitorizarea activităţii cerebrale a nou-născuţilor. Echipamentul a fost achiziţionat rapid şi a ajuns la medicii care au grijă de bebeluşii cu probleme. „Gestul de empatie fără precedent al acestui binefăcător, domnul Muţiu, nu poate fi decât contagios. Îi suntem recunoscători, este o lecţie de bine care ne arată, o dată în plus, că solidaritatea este cel mai bun capital!”, a declarat Gabriela Alexandrescu, preşedinte executiv Salvaţi Copiii România.

Ideal pentru monitorizarea nou-născuţilor prematuri

La rândul ei, şefa Secţiei de Neonatologi a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Sibiu a explicat cât de de util este echipamentul. „Aparatul permite monitorizarea activităţii cerebrale a nou-născuţilor la termen şi prematuri, ajutând în principal la diagnosticarea convulsiilor neonatale, dar şi la identificarea leziunilor cerebrale asociate diferitelor complicaţii ale afecţiunilor perinatale, stabilirea gradului de maturitate cerebrală, identificarea impactului unor terapii asupra funcţionalităţii creierului şi monitorizarea terapiei anticonvulsivante”, a precizat dr. Livia Ognean. De precizat că, în 2021, la Maternitatea sibiană au venit pe lume 2.185 de nou-născuţi, dintre care peste 400 prematuri. În 2020 s-au înregistrat peste 3.000 de naşteri, dintre care peste 300 premature, iar 334 de copii au fost îngrijiţi în secţia de Terapie Intensivă neonatală.

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

2 Comentarii

Chad Young
28.10.2021, 09:35:53

Voila: un grafic live al postarilor antivacciniste de astazi, pe forumurile Adevarul: https://telegra.ph/LIVE---Postaci-Antivaccin-Forumurile-Adevarul-10-20 Nu de alta, dar ca sa stiti la ce dezinformare va expuneti pe acest forum. Aceste minciuni antivaxx sunt postate in foc continuu, peste tot pe forumuri, Facebook si alte platforme social media. Interesant cum volumul postarilor antivaccin este in scadere de cand acest raport este live. Si nu, acest post nu este spam: este o campanie de constientizare.

Paun Al
28.10.2021, 10:03:13

E cu atat mai demn de respect gestul lui, a donat ce a reusit sa economiseasca intr-o viata, cu cat suma reprezinta veniturile pe o luna- doua a unui "special", sau a unui sinecurist dintr-o agentie a statului, sau un procent dintr-un "contract de consultanta", sau un procent infim dintr-un comision a unui "baiat destept", intr-o afacere cu statul.. Asa cum cu ceva timp in urma gasiti.. "Povestea bătrânei care mănâncă o dată pe zi, dar a donat 10.000 de lei pentru Catedrala Mântuirii Neamului".. suma care nu stiu daca acopera revizia tehnica la automobilul de lux al preafericitului.. si care a fost laudata de cler, data exemplu..

+7 (7 voturi)
Modifică Setările