Un proiect de lege al Jandarmeriei prevede interdicţia acoperirii feţei la proteste. Adriana Săftoiu: „E un punct de vedere, nu un proiect” - UPDATE

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un proiect de lege al Jandarmeriei Române cu privire la manifestările publice prevede interzicerea acoperirii feţei în timpul protestelor cu intenţia de a împiedica identificarea. „E un punct de vedere al Jandarmeriei la o initiativă legislativă la care lucrăm câtiva deputaţi impreună cu mai multe ONG-uri”, spune Adriana Săftoiu.

UPDATE Deputatul liberal Adriana Săftoiu a scris pe Facebook că documentul „Proiect FINAL” în care se prevăd reguli cu privire la desfăşurarea manifestărilor publice nu este un proiect de legem ci un „punct de vedere” al Jandarmeriei.

„Câteva precizări despre documentul Jandarmeriei care circulă pe net privind modificarea legii adunărilor publice. Si fac precizările în cunoştiinţă de cauză. Acel document nu e un proiect de lege. E un punct de vedere al Jandarmeriei la o initiativă legislativă la care lucrăm câtiva deputaţi impreună cu mai multe ONG-uri. Viziunile sunt destul de diferite, dar proiectul la care lucrăm e încă în lucru si "punctul de vedere" al Jandarmeriei e doar un punct de vedere. Proiectul pe care sperăm să il finalizăm in două săptămâni il vom pune in dezbatere publică înainte să îl depunem în Parlament. Sunt multe puncte care despart cele două abordări, dar am considerat necesar să consultăm una dintre instituţiile importante atunci când vine vorba si de adunările publice. Legea noastră e despre dreptul cetăţeanului de a protesta si obligaţia statului de a-i apăra acest drept”, scrie Adriana Săftoiu.

Prevederea cu privire la interzicerea acoperirii feţei la proteste apare într-un document intitulat „Proiect FINAL 27 05 2020/ora 18.00 - După propunerile Grup Lucru din Jandarmeria Română. LEGE privind manifestările publice”.

În proiectul de act normativ este reglementat modul în care românii pot protesta sau îşi pot exercita dreptul la liberă exprimare.

În deschiderea proiectului, Jandarmeria Română recunoaşte dreptul constituţional al românilor de a-şi exprima liber convingerile:

Art. 1 – Prezenta lege stabileşte modul de organizare şi desfăşurare a manifestărilor publice precum şi participarea la acestea, în scopul exercitării drepturilor cetăţenilor garantate prin Constituţia României.

Art. 2 – Persoanele îşi pot exprima liber opiniile politice, sociale sau de altă natură, individual sau colectiv, prin manifestări publice organizate şi/sau desfăşurate în condiţiile prezentei legi, cu respectarea drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale celorlalte persoane”.

Ce au trecut jandarmii la „interdicţii”

La capitolul „interdicţii” este trecută însă o prevedere care se bate cap în cap cu noile reglementări adoptate în plină pandemie de coronavirus, mai exact obligaţia oamenilor de a purta măşti de protecţie în locurile publice închise şi recomandarea specialiştilor de a le purta şi în cele deschise, acolo unde există mai adunări de persoane.

„Art. 6 – Pe timpul desfăşurării manifestărilor publice, sunt interzise:

h) ascunderea feţei cu articole de îmbrăcăminte sau alte accesorii, cu intenţia de a împiedica identificarea”.

Ultimul protest din Piaţa Victoriei, cel al conspiraţioniştilor

Ultimul protest din Piaţa Victoriei a avut loc în 16 mai, atunci când sute de persoane au manifestat faţă de măsurile luate de autorităţi în perioada stării de urgenţă, dar şi de restricţiile din perioada stării de alertă.

Tocmai faptul că nu purtau măşti de protecţie în plină răspândire a noului coronavirus a fost principalul argument al celor care contestau mitingul „anti-vaccin” de atunci.

Organizatorii acelui protest vorbeau despre un „Manifest” în 11 puncte prin care cereau, printre altele, dovezi ştiinţifice că noul coronavirus există, dovezi cu rivire la testele utilizate şi cu privire la decesele raportate de autorităţi.

Între altele, protestatarii cereau demisia preşedintelui Klaus Iohannis, a Guvernului şi Parlamentului pentru modul în care au gestionat situaţia în ultimele luni, reclamând încălcarea Constituţiei prin impunerea de restricţii.

Evenimente



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite