Un rege şi câteva personaje

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Florin CIoabă, la vot  FOTO Adevărul
Florin CIoabă, la vot  FOTO Adevărul

Căutaţi rapid în minte o imagine cu „regele” Florin Cioabă. Mie unul îmi revine în minte momentul în care, acasă la Sibiu, le prezenta coroana şi sceptrul regal colegilor mei, Ionela Năstase şi Marius Niţu.

Aşezat pe fotoliul de aur, cu tapiserie roşie, „regele” ni s-a arătat în întreaga sa splendoare: coroana grea de aur masiv, sceptrul cu pietre preţioase, lanţuri la gât şi ghiuluri: însemne ale puterii regale şi reale pe care acest om o are în România. De altminteri, de fiecare dată când l-am avut invitat de la Sibiu la Ultima Oră,  am stabilit cu colegii mei să avem cadre din interiorul Palatului, imagini spectaculoase ale luxului ţigănesc, gustate de mulţi români.

Dar, mai importantă e calitatea de interlocutor a regelui. Exersat în limbaj, Florin Cioabă a susţinut intens şi corect cauza etniei sale: 

“Principala problemă a ţiganilor este problema socială. Majoritatea ţiganilor se confruntă cu probleme elementare: haine, încălţări, mâncare, apă etc. Se fac burse cu locuri de muncă pentru ţigani şi asta este numai aşa, o chestie de spectacol. Aproape nimeni nu angajează ţigani. Dar ce este cel mai rău astăzi, este că în timpul lui Ceauşescu ţiganii erau mai şcoliţi, mai educaţi. Peste câţiva ani ţiganii vor fi o masă de analfabeţi”.

Adăugaţi aici faptul că de ani Florin Cioabă insistă ca România să recunoască - alături de Holocaustul evreilor - şi pe cel al ţiganilor: “Nu ştiu dacă un evreu valorează mai mult decât un ţigan şi invers. Toţi suntem oameni (...). Este o discriminare ca romii să nu fie incluşi în categoria victimelor Holocaustului. Atât evreii, cât şi ţiganii au suferit şi au murit în acele lagăre de exterminare". De altfel, sora sa, Luminiţa, e autoarea mai multor cărţi şi a unui film extraordinar (Lacrimi rromane) despre soarta ţiganilor deportaţi în Transnistria.

Pe lângă toate acestea, nu uitaţi că Florin Cioabă e penticostal, iar asociaţia sa înglobează peste o sută de biserici, aproape 100 de mii de oameni, după cum spune. Şi poate mai important, eu pot să spun că e un om care a respectat de fiecare dată înţelegerile pe care le-am avut.

Rândurile de mai sus sunt un portert necesar pentru a înţelege furtuna care s-a stârnit în jurul acestui om în ultimile zile. Probabil că Regele Cioabă şi-a evaluat corect de fiecare dată influenţa în rândul comunităţii sale, dar nu şi-a închipuit nicio secundă că aceasta va deveni şi mai importantă când se va îmbolnăvi.

Traian Băsescu, cel mai bun politician dintre ei, a simţit momentul şi l-a rugat pe doctorul Brădişteanu să meargă în Turcia pentru a evalua starea bolnavului. Domnul Băsescu are o relaţie mai veche cu domnul Cioabă , iar gestul său este unul corect, atât în plan instituţional, cât şi politic. Evident, în privinţa percepţiei publice, gestul are o parte cinică, apelând la doctorul Brădişteanu, cel pe care DNA l-a luat la întrebări după episodul Adrian Năstase. Dar, una peste alta, domnul Băsescu a fost din nou în faţa adversarilor săi şi probabil toate bulibaşele din ţară îl privesc acum cu respect şi mulţumire. La o singură întrebare are a răspunde domnul Preşedinte: aţi face asta pentru fiecare român bolnav în străinătate?

Victor Ponta şi ai săi, obişnuiţi să reacţioneze la ce face preşedintele, au criticat rugămintea adresată doctorulului Brădişteanu, taxând cinismul preşedintelui: Băsescu a avut nesimţirea să se adreseze lui Brădişteanu, căruia i-a făcut dosar penal. Dar aici nu e nimic nou, toată lumea ştia asta. Mai mult de câştigat ar fi avut Guvernul, dacă explica clar şi fără nervi că reprezentanţii săi au dat tot ajutorul necesar pentru salvarea lui Florin Cioabă. A rezultat însă că Victor Ponta se opune prezenţei medicale româneşti în Turcia.

Dintr-o astfel de situaţie nu putea lipsi Elena Udrea, obişnuită să se bage peste tot, fie că are sau nu treabă. Ea a cerut demisia premierului pe motive de declaraţii la adresa DNA. Sunt curios dacă în perspectiva unor dosare în PDL o să aibă acelaşi comportament.

În hora asta a venit şi Elena Băsescu:

“Din ură politică, Ponta ar fi in stare să lase un om sa moară. Cât de jos poate coborî un premier al României?”. Pe ea o înţeleg cel mai bine însă. Efortul electoral recent al Preşedintelui nu e destinat în primul rând Mişcării Populare, ci probabil accesului fiicei sale în Parlamentul European. Repudiată de PDL, ea poate intra în PE doar ca independent adunând voturi prin metoda “zece pe secţie” brevetată acum cinci ani sau prin cedarea unor voturi de la PSD. Dar de ce să stai la mâna lui Victor Ponta ?

În ce-l priveşte, doctorul Brădişteanu, profesionist recunoscut, el şi-a făcut treaba. Probabil, undeva , se gândeşte cu ironie că e norocos că nu l-a luat DNA-ul atunci când a ajutat un alt bolnav celebru.

Sper că regele Cioabă să-şi revină repede şi să-şi vadă prietenii din politică. E singurul lucru bun din nedorita sa îmbolnăvire.

PS: Să nu uit că din povestea asta străluceşte prin absenţă domnul Crin Antonescu, politicianul aflat cel mai aproape de Florin Cioabă: domnul Antonescu e în concediu chiar în Antalya, dar bănuiesc că a văzut ca neoportună o prezenţă în apropierea familiei domnului Cioabă. În definitiv, activitatea sa începe la 31 august . Şi las’ că are el timp să numere susţinători tot anul viitor.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite