Undă verde pentru achiziţionarea a încă 5 avioane de luptă F-16 Fighting Falcon

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Camera Deputaţilor a adoptat, ieri, legea pentru „continuarea dezvoltării capabilităţii operaţionale aeriene“, adică achiziţionarea a încă cinci avioane de luptă F-16 Fighting Falcon care vor ajunge la Baza Aeriană Borcea şi vor completa Escadrila 53 care luptă cu denumirea “WARHAWKS” (Şoimii războiului –n.red.)  şi sub deviza “We prey, they pray”.

România va achita pentru aceste avioane 280 de milioane de euro. 130 de milioane de euro vor încasa Forţele Aeriene portugheze, proprietarul actual al avioanelor, iar restul sumei va merge la guvernul american, care va furniza echipamentele pentru aducerea la zi a aeronavelor de luptă. 

Printre altele, partea americană va face şi un serios upgrade al software-ului instalat pe cele cinci avioane, dar şi pe restul de 12 care se află deja în exploatarea piloţilor români. Este vorba de varianta de soft Tape 6, care este şi ultima şi cea mai modernă versiune instalată pe avioanele de acest tip. Aceasta permite o mai bună precizie a radarelor, multiple îmbunătăţiri ale senzorilor de zbor, dar şi lansarea de rachete de ultimă generaţie în procedură “trage şi uită“.  De altfel, compania americană Raytheon Missile Co. va livra, în curând, către Forţele Aeriene astfel de rachete aer - aer de ultimă generaţie de tip AMRAAM. 

Advanced Medium-Range Air-to-Air Missile, pe scurt AMRAAM, este o rachetă aer-aer ultramodernă cu rază medie de acţiune (dincolo de raza vizuală), cu radar activ propriu. Conform unor specialişti, racheta AMRAAM are puţini rivali pe piaţă. S-a dovedit a fi letală în luptă, echipamentele de căutare fiind capabile să găsească rapid ţintele în cele mai dificile medii de luptă.

Procurată de 37 de ţări, inclusiv SUA, racheta  AMRAAM şi-a dovedit eficacitatea în luptă, fiind în dotarea unor avioane ca F-16, F-15, F / A-18, F-22, Typhoon, Gripen, Tornado şi Harrier. 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite