Un expert rus laudă spionajul militar românesc: „Americanii i-au rugat pe români şi aceştia i-au ajutat după intrarea în Afganistan”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Trei militari
români de
elită şi-au pierdut viaţa în timpul misiunilor din Afganistan.
Trei militari români de elită şi-au pierdut viaţa în timpul misiunilor din Afganistan.

Un expert militar rus, Ruslan Puhov, preşedinte al Centrului pentru Analiza Strategiilor şi Tehnologiilor din Moscova, a declarat într-un interviu publicat de mesaj.md că România şi Suedia sunt două state care se dovedesc a fi extrem de relevante şi competente în domeniul strategiilor de război.

„Ne place să ironizăm asupra României, în general şi particular, pentru că are patru servicii speciale, însă, de fapt, România dispune de un serviciu foarte puternic în sectorul spionajului militar, mai ales în ceea ce ţine de reţeaua de agenţi speciali”, spune Puhov, după cum citează mesaj.md.

Potrivit lui Puhov, serviciul român este într-atât de puternic încât şcoala NATO de spionaj militar se află în România. „Americanii i-au rugat pe români şi aceştia i-au ajutat după intrarea în Afganistan, pentru că aceştia pot foarte bine să lucreze cu oamenii”, spune Puhov.

De asemenea, expertul rus susţine că serviciul român a fost printre primele care au sesizat că Rusia a demarat campania pentru anexarea Crimeei. „Mulţi specialişti occidentali încă se gândeau dacă e aşa sau nu, în timp ce agenţii români deja semnalau la Washington, Bruxelles şi Londra că «ruşii se întorc în Crimeea»”.

 20 de ani de Afganistan

Puhov face referire la Direcţia Generală de Informaţii a Apărării (DGIA) care îşi desfăşoară activitatea deschis sau acoperit, în raport cu nevoile de realizare a securităţii naţionale în domeniul militar. Pentru culegerea de informaţii în teatrele de operaţii şi pentru lupta împotriva terorismului, DGIA poate avea în subordine structuri combatante. Direcţia este condusă acum de generalul Marian Hăpău, care din 1992 este ofiţer de contraspionaj. La bază, generalul Hăpău este de formaţie ofiţer de transmisiuni.

Timp de aproape 20 de ani, militarii din Brigada de Informaţii Militare „Mareşal Alexandru Averescu” din subordinea DGIA au desfăşurat misiuni în teatrul de operaţii Afganistan în sprijinul operaţiilor conduse de NATO, precum şi pentru protecţia contingentelor naţionale participante la misiuni.

 Acoperirile perfecte

În Afganistan, militarii DGIA au acţionat sub acoperire într-un mediu deosebit de periculos. Practic, le era permisă orice metodă pentru a câştiga încrederea în grupurile talibane. Nu puţine au fost cazurile în care ofiţeri de informaţii s-au căsătorit cu tinere localnice pentru a câştiga încrederea talibanilor. Unii au avut şi copii. Însă aceste „familii” nu au rezistat foarte mult în timp. După ce au transmis informaţiile de care au avut nevoie aliaţii, brusc, militarii au fost extraşi de colegi. Unul dintre militarii români care au trăit o astfel de experienţă a povestit că cea mai mare grijă a lui a fost ca noaptea să nu vorbească în somn pentru că, aşa cum i-au spus specialiştii, ar fi făcut-o în română şi ar fi fost dat în vileag.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite