Unii dintre candidaţii pentru CSM încasează, pe lângă salariu, venituri din chirii, agricultură, cursuri universitare ori drepturi de autor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
CSM
CSM

Printre candidaţii la un post în viitorul Consiliu Superior al Magistraturii (CSM) se regăsesc judecători şi procurori care îşi rotunjesc veniturile din alte activităţi, în afara celei pentru care iau salariu. Astfel, în afară de sumele obţinute din predarea la universităţi sau din drepturi de autor, unii candidaţi încasează bani din chiriile imobilelor pe care le deţin sau din agricultură.

  Familia judecătorului Marian Buda, care candidează la CSM din partea Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ICCJ), a încasat, în anul fiscal 2014, 135.000 de lei din exploatarea unui teren agricol de 60 de hectare din comuna Leu, judeţul Dolj, teren care nu apare însă în declaraţia de avere a magistratului ca fiind în proprietatea sa.

Acelaşi judecător a mai încasat, în aceeaşi perioadă, 1.800 de euro şi 18.000 de lei din închirierea a două apartamente.

Viorica Trestianu candidează la CSM tot din partea instanţei supreme. Potrivit ultimei declaraţii de avere, pe lângă salariul de judecător, ea a mai încasat 330.000 de lei, dividende, în urma acţiunilor deţinute la Fondul Proprietatea.

Numele Vioricăi Trestianu a fost vehiculat într-o anchetă DNA pentru că ar fi mers în excursii în străinătate pe banii avocatei Claudia Gherbovan, trimisă în instanţă pentru că ar fi mituit-o pe judecătoarea Gabriela Bârsan ca să "aranjeze" unele procese.

Judecătoarea Adina Georgeta Ponea, vicepreşedinte al Curţii de Apel Craiova, a declarat că, pe lângă venitul din salarii, a primit în anul fiscal 2014 o donaţie de 47.000 de lei de la o rudă şi că soţul ei câştigat la loto 2.389 de lei.

Adina Ponea este sora lui Ştefan Ponea, trimis în judecată în dosarul lui Adrian Duicu, fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Mehedinţi.

Ştefan Ponea este cercetat de DNA într-un dosar disjuns, după ce ar fi intervenit pe lângă o colegă pentru ca fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Mehedinţi să câştige procesul cu Agenţia Naţională de Integritate (ANI), proces în care era acuzat de incompatibilitate.

Judecătorul Dan Spânu, de la aceeaşi instanţă ca şi Adina Ponea, a arătat în ultima declaraţie de avere că a încasat în urmă cu doi ani 24.000 de euro pentru un spaţiu comercial închiriat unei firme.

Adrian Remus Ghiculescu este preşedintele Curţii de Apel Ploieşti şi candidează pentru un post în CSM. A declarat că a încasat 3.500 fără a preciza moneda, în urma închirierii unui imobil.

Ioan Marius Aron candidează la CSM din partea procurorilor care fac parte din parchetele de pe lângă tribunale. În ultima declaraţie de avere a consemnat că soţia lui a închiriat un imobil în Sibiu care îi aduce un venit de 340 de euro pe lună.

Florin Deac candidează tot din partea parchetelor de pe lângă tribunale şi a obţinut anul trecut un venit de 9.000 de lei, pe lângă salariu, din închirierea unui apartament în Baia Mare.

În octombrie şi noiembrie 2016 vor avea loc alegeri pentru desemnarea în CSM a nouă judecători şi cinci procurori.

Consiliul Superior al Magistraturii este format din 19 membri, dintre care 14 sunt aleşi în adunările generale ale magistraţilor şi validaţi de Senat. Aceştia fac parte din două secţii, una pentru judecători şi una pentru procurori.

Potrivit datelor de pe site-ul CSM, 44 de procurori şi judecători şi-au depus candidatura pentru a deveni membri ai CSM.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite