Unirea la basarabeni: Zeci de mii de oameni în stradă

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Zeci de mii de oameni au protestat duminică la Chişinău. Nemulţumirile sociale acumulate precum şi destrămarea iluziilor privind integrarea europeană a Republicii Moldova au scos lumea în stradă, la chemarea postului de televiziune Jurnal TV. Ceea ce interesează publicul din România, ca de fiecare dată, este dacă aceste proteste masive pot duce spre Unire.

După ce pe 5 aprilie, la Chişinău aproximativ 5-7000 de persoane au cerut Hoţii, Unire şi Jos Mafia iar cu o săptămână înainte mii de oameni au cerut reunirea cu Ţara, la Marea Adunare Tricoloră, un eveniment greu de preconizat pentru spaţiul civic de la Chişinău a avut loc duminică. Între 20 000 de persoane cum spune presa şi 50 000, potrivit organizatorilor, au oprit circulaţia pe Bulevardul Ştefan cel Mare şi au umplut Piaţa Marii Adunări Naţionale. 

Deşi principala revendicare a manifestaţiei a fost pedepsirea vinovaţilor pentu furtul miliardului de dolari devalizat din băncile Republicii Moldova, de multe ori s-au auzit din mulţime strigăte de Unire. "Unirea este unica soluţie, degeaba schimbăm pe unii cu alţii la guvernare, nu ne vor duce în UE, nu ne vor duce nicăierea, sunt doar cu gândul la furat" a declarat Ana Scorpan, o protestatară mai în vârstă. De aceiaşi părere au fost şi unii dintre cei acre au luat cuvântul la tribună, prezenţa cea mai marcantă fiind a scriitorului Vladimir Beşleagă.

image

Strigătele de Unire au încercat să fie acoperite, total neinspirat, de către organizatori, cu sintagma <Unire, moldoveni>, vrând să nu supere în vreun fel participanţii de alte convingeri politice sau etnii. Tot din acest considerent, Tinerii Moldovei, organizaţia tineretului din Chişinău, a renunţat pentru această manifestare la a aduce steagurile României. Totuşi, mai multe pancarte care cereau reunificarea au putut fi văzute în rândurile manifestanţilor, majoritatea în vârstă:

image

Fapt unic pentru scena publică din Republica Moldova, premierul Gaburici a convocat liderii protestatarilor, grupaţi în Platforma Civică Demnitate şi Adevăr, la negocieri. ”Este în interesul Guvernului să soluţioneze criza din sistemul financiar-bancar, să stabilizeze situaţia economică din ţară, inclusiv să facă public raportul Kroll, odată cu soluţionarea interdicţiei din partea companiei”, a menţionat Şeful Executivului, vizibil marcat de posibilitatea ca astfel de proteste stradale să arunce Republica Moldova în haos iar funcţia lui să fie pusă în pericol.

Următorul protest de amploare la Chişinău va avea loc sâmbătă, 16 mai, de la ora 14:00 tot în Piaţa Marii Adunări Naţionale:

image

Pe 14 iunie au loc alegeri locale în toată Republica Moldova. Spre ce vor duce protestele civice din ultima lună? Spre o represiune anti-democratică, spre formarea unei noi forţe politice sau spre Unire, ca alternativă? Rămâne de văzut, dar Chişinăul trebuie cu siguranţă să fie punctul de atenţie al societăţii româneşti în acest an...

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite