Unul dintre contractele pentru care fostul director Nuclearelectrica este acuzat de luare de mită ar fi fost încheiat cu SIVECO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Unul dintre cele două contracte vizate în dosarul în care fostului director Nuclearelectrica Pompiliu Budulan este cercetat sub control judiciar pentru luare de mită ar fi încheiat cu firma SIVECO în noiembrie 2009, afirmă surse judiciare. Budulan este acuzat că ar fi pretins şi primit peste 2,7 milioane de euro de la reprezentanţii a două firme de software, dar şi din valoarea a două contracte încheiate de societatea pe care o conducea.

În a doua parte a lui noiembrie 2009, Siveco România a primit un contract de furnizare de licenţe software suplimentare şi de servicii de suport tehnic şi introducere a unor module pentru sistemul informatic de administrare al producatorului de energie electrică Nuclearelectrica, valoarea contractului cu TVA inclusă ridicându-se la 99,4 milioane de lei (23,6 mil. euro).

Contractul a fost atribuit de Nuclearelectrica în a doua parte a lunii noiembrie, în cadrul unei negocieri fără anunţ de participare. Siveco Romania a fost singurul ofertant, arată news.ro. "Lucrările, produsele şi serviciile pot fi furnizate numai de un anumit ofertant, din motive tehnice", se arăta în anunţul de atribuire.

Procurorii DNA au anunţat luni că au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale şi luarea măsurii controlului judiciar pe o durată de 60 de zile, începând cu data de 05 februarie 2018, faţă de Pompiliu Budulan, la data faptelor director general al S.N. Nuclearelectrica SA pentru luare de mită.

Conform procurorilor, în perioada 2009-2010  Budulan ar fi cerut bani pentru el şi  pentru formaţiunea politică aflată la guvernare de la reprezentanţii a două firme de software. 

În primul rând este a cerut  un procentaj de 10% din valoarea facturilor emise către societatea naţională pentru serviciile prestate, din care a primit, în perioada iunie 2009 – decembrie 2011, suma totală de 6.492.589,16 lei (echivalentul a 1.536.743,86 euro). Apoi un procentaj asemănător a fost cerut şi din valoarea a două contracte, din care a primit, în perioada 2010 - decembrie 2011, suma totală de 5.213.282 lei (echivalentul a 1.250.188 euro).

"Banii respectivi au fost pretinşi şi primiţi de inculpat în legătură cu îndeplinirea îndatoririlor sale de serviciu ce vizau atribuirea şi derularea în bune condiţii a contractelor încheiate de cele două firme cu societatea pe care o conducea", arată DNA.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite