UPDATE UPDATE Încă doi oameni au murit din cauza gerului / Prognoză: Se mai încălzeşte dar va ninge

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Opt persoane au murit în ultimele 24 de ore din cauza geruluii, numărul deceselor ajungând, în perioada 20-26 ianuarie, la 31.

Prognoză meteo pentru următoarele trei zile

Cer mai mult noros. Modificări majore în distribuţia centrilor barici. Brâul de presiune atmosferică ridicată se va rupe peste Europa Centrală şi astfel se vor izola două nuclee anticiclonice- unul în Europa Atlantică şi altul în estul Câmpiei Ruse. La noi, circulaţia aerului se va reorienta dinspre sud şi sud-est. Vremea se va menţine geroasă la noapte, în majoritatea zonelor ţării, exceptând sud-estul teritoriului.

Temperaturile maxime vor fi cuprinse între -15 grade în nordul Moldovei şi 3 grade pe litoral. Cerul va fi mai mult noros şi va ninge în Oltenia, Muntenia, Dobrogea, sudul şi centrul Moldovei, local, în sudul Transilvaniei şi doar izolat în rest. Pe litoral vor fi condiţii de polei.

NU RATA:

Trei drumuri judeţene sunt în continuare blocate

Buzău: Şcoală generală închisă temporar din cauza gerului

I-au degerat picioarele în timp ce muncea. Un orfan a îngheţat şi el de frig într-o cabană

Buzău: Mamă şi fiu, morţi după ce au băut antigel

Buzău: S-au încălzit cu alcool şi erau să moară

Victimă a gerului. Un copil a ajuns în hipotermie, la spital

Gerul i-a ruinat pe agricultori

UPDATE: Încă doi români au murit din cauza gerului. Astfel, 33 de oameni au murit în total din cauza frigului.  Cei doi erau din Tulcea, respectiv Suceava.

UPDATE: CFR a anulat 57 de trenuri din cauza vremii nefavorabile

CFR Călători informează că din cauza temperaturilor foarte scăzute înregistrate în nordul, centrul şi sudul ţării, astăzi, sunt anulate 57 de trenuri, dintre care patru accelerate şi 48 de personale.

Astfel, nu circulă, marţi, trenurile Accelerat 1981 şi 1982 Bucureşti Nord - Medgidia - Tulcea şi retur, 1722 Olteni - Bucureşti Nord şi 18700 Iaşi - Vaslui.

UPDATE: Opt oameni au murit din cauza gerului în ultimele 24 de ore. În total 31 de oameni au murit în ultimele şase zile. Raportările au fost făcute de Ministerul Sănătăţii.

UPDATE 10.34 Mai mulţi directori de unităţi şcolare din mediul rural din au solicitat Inspectoratului Şcolar Neamţ să aprobe un program de frecvenţă redusă în şcoli din cauza condiţiilor meteo nefavorabile, care împiedică elevii să ajungă la cursuri.


UPDATE 10.23 Zeci de oameni au murit din cauza valului de frig care a cuprins estul Europei cu temperaturi care au coborât luni până la minus 35 de grade Celsius în unele zone, determinând închiderea unor şcoli şi perturbări în traficul rutier şi pe calea ferată, relatează marţi din Varşovia agenţia Reuters. De la Marea Baltică până în zone de la nord şi sud de Marea Neagră, temperaturile arctice şi ninsorile puternice au semănat haos, perturbând alimentarea cu energie electrică, apă şi alimente.

UPDATE 09.54 Neculai Onţanu a adunat persoane fără adăpost din canale şi cere RADET să securizeze gurile de acces la reţelele subterane. Timp de aproape două ore cele 12 echipaje mixte ale Primăriei sectorului 2 au reuşit să salveze în cursul nopţii trecute de la îngheţ zece persoane fără adăpost, cu vârste cuprinse între 20 şi 55 de ani, care trăiau în canalele subterane ale RADET-ului din zona Morarilor.

UPDATE La ora 6.00, termometrele arătau -32 de grade la Miercurea Ciuc, - 29 la Iaşi şi -27 la Brasov. La Bucureşti, maxima zilei nu va depăşi -10 grade Celsius.

22 de trenuri au fost anulate, iar garniturile aflate in circulatie ajung la destinatii cu intarziere. Trenurile circula cu restrictii de viteza din cauza temperaturilor foarte scazute si ajung la destinatie cu intarzieri cuprinse intre 15 si 25 de minute - informeaza CFR.

Cele mai grave situaţii au fost înregistrate în Moldova. În noaptea de duminică spre luni s-au înregistrat minus 34 de grade Celsius în Covasna, iar în Miercurea Ciuc, termometrele arătau minus 31,3 grade Celsius.

Cele mai grave probleme cauzate de ger s-au înregistrat pe calea ferată. Ieri-dimineaţă, un tren personal a deraiat în apropiere de Malnaş Băi. Nimeni nu a fost rănit, iar cei 30 de pasageri au fost transbordaţi cu ajutorul unui alt vagon cu locomotivă.

Timp de câteva ore, muncitorii de la CFR s-au chinuit să repună vagonul pe şine, după care circulaţia a fost reluată. Totuşi, din cauza temperaturilor extrem de scăzute, mai multe trenuri au fost anulate astăzi şi mâine. Rutele cu cele mai mari probleme sunt în Moldova şi în Dobrogea.

Baie la copcă la minus 20 de grade

În Braşov au fost ieri-dimineaţă minus 29,8 grade Celsius. Mai multe contoare de apă şi gaz au îngheţat în zonele cu consum scăzut, iar transportul în comun din oraş a fost dat peste cap. „Din cauza gerului sârmele s-au întins foarte mult şi s-au rupt. Am încercat să înlocuim troleibuzele cu autobuze, dar şi la ele avem probleme, fiindcă le îngheaţă motoarele", a spus Ion Puchianu, dispecer.

La Sibiu mai multe tiruri au „îngheţat" pe traseu. „Fac transport din Polonia şi am văzut şi acolo geruri, dar nu ca acesta. A îngheţat motorina în pompă şi s-a oprit maşina, iar apoi nu a mai pornit. Aşa ceva nu am păţit de când merg eu prin Europa cu TIR-ul", a spus un şofer din Katowice.

Temperaturile scăzute nu au speriat pe toată lumea. Kelemen Laszlo din Sf. Gheorghe a vrut să-şi întărească sistemul imunitar făcând o baie în Lacul Reci. Costumat doar în şort, o căciulă, ochelari şi un batic la gât, s-a scufundat în apă. „Este un obicei pe care îl practic de trei ani încoace. Cu cât e mai frig, cu atât e mai bine. E bine pentru imunitate, să nu ai probleme de sănătate", a spus acesta.

Frigul mai ţine până mâine

Avertizarea meteo „cod portocaliu" de ger pentru cele şapte judeţe din nord-estul şi centrul ţării se menţine până mâine-dimineaţă. În aceste regiuni, temperaturile vor ajunge la minus 26 de grade Celsius. „Codul galben" valabil pentru restul teritoriului, cu excepţia Câmpiei de Vest, rămâne de asemenea în vigoare.

Cele mai scăzute temperaturi vor fi în nordul Moldovei, iar cele mai ridicate, în Banat şi în Crişana. Ion Sandu, directorul Administraţiei Naţionale de Meteorologie, a precizat că, după data de 27 ianuarie, temperaturile vor mai creşte cu încă 10 grade.(Grupaj realizat de redacţiile „Adevărul de Seară")

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite