Ursitoarele, ultima modă la botez

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sătui de petrecerile de botez făcute acasă, tinerii părinţi fac din creştinarea copiilor un adevărat spectacol.Actori profesionişti sau aspiranţi le ursesc micuţilor la botez să fie bogaţi ca Irinel Columbeanu, să aibă vocea lui Adi Minune sau talentul lui Hagi. Preţul: 1.000 de lei de reprezentaţie.

Tot mai mulţi părinţi au transformat botezul copilului într-un eveniment fastuos în care apelează şi la regii spectaculoase, precum soborul ursitoarelor. Elena Cernat (26 de ani) a făcut botezul micuţului Andrei chiar în ziua nunţii cu soţul ei, Cosmin.

Mai citiţi şi:

Viitorii miri caută oferte şi ponturi la târgul organizat la Muzeul Banatului din Timişoara

Soborul de ursitoare - ultima fiţă de botez. Urarea preferată: "Să fie bogat ca Irinel Columbeanu!"

„Eu am avut norocul să îmi botez băiatul în ziua nunţii motiv pentru care am vrut să-i ofer şi lui ceva deosebit. Atunci, împreună cu naşa mea, am hotărât să aducem cele trei zâne bune care să-l ursească şi de ce nu, poate o să-i aducă şi noroc în viaţă", povesteşte Elena.

Găsirea ursitoarelor nu a fost o operaţiune simplă. O singură firmă din Galaţi oferă astfel de servicii, contra sumei de 1.000 de lei. Cum preţul i s-a părut prea mare, Elena a găsit soluţie de compromis: „Am găsit trei fete care pentru o coregrafie de jumătate de oră ne-au cerut 500 de lei. Invitaţii au fost foarte încântaţi şi pot spune că momentul a meritat toţi banii", spune tânăra mămică.

CLICK AICI PENTRU FOTOGALERIE

Actorii intră în scenă

La Galaţi, rolurile ursitoarelor sunt jucate de actorii de la Teatrul de Păpuşi şi Teatrul Dramatic, întrucât momentul soborului este conceput ca o piesă de teatru, de 20 - 30 de minute. „Este un moment special. Este o atmosferă de basm, cu jocuri de lumini. Primele care îşi fac apariţia sunt berzele, care vestesc venirea pe lume a bebeluşului. Apoi, apar cele trei zâne bune care îl ursesc pe cel mic", afirmă Elena Sterian, una dintre ursitoarele de la Teatrul de Păpuşi.

Actorii spun că au acceptat să participe la astfel de reprezentanţii deoarece se plăteşte bine şi, practic, îşi fac meseria. „Nu este o trădare o profesiei, ci o exercitare onestă a ei", spune Sterian.

Actriţele spun că iau 150 de lei de fiecare de reprezentaţie şi strâng cam 1.000 de lei în lunile bune. „Trebuie să scădem din această sumă cel puţin o treime pentru costume, machiaj şi transport. Nu ne îmbogăţim. Jucăm teatru şi suntem plătite pentru asta", declară actriţa.

Şapte-opt cereri pe lună

Unii părinţi vor să influenţeze destinul bebeluşului şi le cere ursitoarele să-i ureze un viitor asemănător celui al unor persoane celebre şi bogate. „Am avut părinţi care ne-au cerut să-i urăm băieţului lor să fie fotbalist bun ca Hagi, să aibă o voce ca a lui Adi Minune sau să fie bogat ca Irinel Columbeanu", povesteşte actriţa.

Andrada Fătulescu, de la Galtour, spune că firma nu obţine un profit foarte mare, dar că prezenţa unui astfel de moment în „pachetul" de botez este foarte apreciată de clienţi şi cresc comenzile per ansamblu evenimente. „Avem 7-8 cereri de ursitoare pe lună. Mai multe nici nu prea am putea onora, pentru că «piesa» nu este uşor de jucat. În esenţă, noi nu câştigăm mare lucru. Banii ajung la fetele de la teatru în proporţie de 90%", spune Andrada Fătulescu.

Însă nu doar ursitoarele sunt elementele de noutate ale botezurilor de fiţe din Galaţi. „Am observat la clienţii noştri o tendinţă de a transforma petrecerea de cumetrie într-un eveniment special. În funcţie de bugetul fiecărei familii, ni se cere să aducem ursitoare, Dj cunoscuţi sau trupe de dansatori profesionişti", declară managerul firmelor care organizează evenimente.

Legenda ursitoarelor

O legendă, descrisă în volumul „Mitologie românească" (M. Olinescu), spune că ursitoarele ar fi nişte servitoare de pe vremea împăratului Alexandru Macedon. Acestea au băut apă vie adusă de împărat, devenind astfel nemuritoare. Atunci, Dumnezeu a hotărât ca ele să stabilească cursul vieţii fiecărui om de pe pământ.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite