Eveniment

articolul anterior articolul urmator

Ursul Arthur împuşcat de un prinţ, în gura presei internaţionale

7
6 May 2021 01:51:09
Autor: Anne-Marie Sandu
Ursul Arthur, Foto Agent Green
Ursul Arthur, Foto Agent Green

Din când în când ajungem şi noi subiect în presa internaţională, dar de cele mai multe ori cu ştiri negative. De această dată însă, media internaţionale au fost de partea ursului românesc împuşcat de prinţul Emanuel von und zu Liechtenstein, animalul fiind numit “regele urşilor”.

“Prinţ blamat pentru că a împuşcat unul dintre cei mai mari urşi din Europa”, a titrat bbc.com. Site-ul menţionează că prinţul Emanuel von und zu Liechtenstein a obţinut permis pentru a împuşca o ursoaică. “Însă nu o femelă a fost împuşcată, ci Arthur, un urs brun care avea 17 ani”, adaugă bbc.com.
 
BBC adaugă că a încercat, fără succes, să îl contacteze pe prinţ. În schimb, jurnaliştii englezi au discutat cu Gabriel Păun, reprezentant al Agent Green. “Nu avem o problemă personală cu prinţul. Credem că asociaţia de vânătoare i-a satisfăcut nevoile”, a afirmat Păun.
 

După BBC, Le Figaro, AFP, Euronews şi AP sunt pe urmele prinţului

“’Regele urşilor din România, împuşcat de un prinţ din Liechtenstein”, a titrat şi Le Figaro, în timp ce AFP a notat: “Cel mai mare dintre urşii din România, împuşcat de un prinţ din Liechtenstein”.
 
AFP menţionează că vânătoarea de urşi este interzisă în România, dar prinţul Emanuel, care locuieşte în Austria, unde familia sa are un castel, a beneficiat de o derogare pentru a împuşca o ursoaică. Însă el a împuşcat un urs de 593 de puncte din totalul posibil de 600, adaugă AFP.
 
“Prinţ cercetat pentru că ar fi ucis cel mai mare urs al României”, a notat şi euronews.com, care de asemenea prezintă informaţii din comunicatul organizaţiilor de mediu care au semnalat cazul.
 
Organizaţiile de mediu Agent Green şi VGT (Austria) au anunţat că un prinţ din Austria a ucis în luna martie cel mai mare urs brun din România, el fundamentându-şi acest gest printr-o derogare oferită de Ministerul român al Mediului pentru eliminarea unei ursoaice cu pui care ar fi făcut pagube într-o localitate din Covasna.
 

În ţară, părerile sunt împărţite

O petiţie online a fost iniţiată către Ministerul Mediului pentru a fi stopată vânătoarea de trofee. Şeful Gărzii de Mediu Octavian Berceanu a declarat că a fost declanşată o anchetă şi că, probabil, instituţia se va îndrepta către alte organe de cercetare. El a susţinut că în documente se vorbeşte foarte mult despre un exemplar de urs şi doar într-un singur loc este menţionată o ursoaică cu pui. El a admis că se poate ajunge la un dosar penal, anunţă news.ro.
 
Premierul Florin Cîţu a afirmat, întrebat miercuri despre Arthur, cel mai mare urs brun din România care a fost ucis ilegal de un prinţ din Austria în luna martie, că se pare că unele informaţii din spaţiul public nu sunt corecte şi "se pare că nu este cel mai mare urs, până la urmă". El a adăugat că a discutat cu ministrul Mediului şi rămâne să se vadă concluziile anchetei demarate.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

7 Comentarii

bovis al IIIlea
6.05.2021, 02:13:05

În ţară, părerile sunt împărţite DOAR LIMBRICII DE PARTID PNLISTO-USRIST SUSTIN BALBELE GUVERNULUI IN REST TOTI CEILALTI NU AU NICI UN DUBIU CA E INCA UN CAZ DE BRACONAJ CARE O SA FIE ACOPERIT DE ORGANE

-9 (21 voturi)
Roman Ardelean
6.05.2021, 03:02:54

Ardelenistii de carton al lui Tudor Duica si Mircea Daian , cei sponsorizati de austrieci sa promoveze "autonomia Transilvaniei" . Probabil ca sa vina stapanii lor mai lejer la taiat de copaci si omorat de animale salbatice fara autorizatie. Raspunsul guvernului a fost penibil in orice caz. Eu am votat USR-Plus. Degeaba am facut-o.

-12 (16 voturi)
Mihai
6.05.2021, 08:36:16

Poate Citzu e cel mai mare urs!!! La ce pret e trofeul??? oricum sa le fie rusine!! Sintem una din tarile cele mai bogate in animale salbatice mari din Europa! Asta nu ne permitem sa ne batem joc de natura si animale in special!

+2 (2 voturi)
Liviu Dumitru
6.05.2021, 09:28:35

Vanatoare de printi nu initiaza nimeni ?

-8 (12 voturi)
Razvan.
6.05.2021, 12:17:06

Sunt curios cat a platit printul de carton si cine a luat banii. Ar trebui sa se faca o investigatie independenta de catre presa. In zona aia se practica foarte mult braconajul.

+2 (2 voturi)

Vezi toate comentariile (7)

Modifică Setările