VIDEO US Air Force ar putea aduce puternicele drone de luptă de tip MQ-9 Reaper la baza Câmpia Turzii. De ce arsenal pot dispune avioanele fără pilot

0
Publicat:
Ultima actualizare:

US Air Force au construit un hangar la baza 71 aeriană Campia Turzii care ar putea fi folosit pentru operarea de drone MQ-9 Reaper în scopul intensificării operaţiunilor de recunoaştere şi culegere de informaţii în estul Europei şi Marea Neagră.

Totuşi, reprezentanţii Forţelor Aeriene Statele Unite în Europa au refuzat să comenteze dacă există planuri concrete pentru operarea de drone MQ-9 la Câmpia Turzii în viitorul apropiat, , relatează site-ul Defense News.  

Potrivit unui document al Forţelor Aeriene Statele Unite în Europa, obţinut de Defense News, în care sunt listate proiectele de construcţii la Câmpia Turzii ale Forţelor aeriene americane, un nou hangar, construit aici între octombrie 2017 şi mai 2018, va putea găzdui drone cu rază lungă de acţiune - probabil MQ-9 - şi va îndeplini toate "cerinţele de securitate" necesare pentru operaţiuni cu aeronave fără pilot.  

Generalul Roy Agustin, directorul pentru logistică şi inginerie al Forţelor Aeriene SUA în Europa, a confirmat că hangarul "ar putea cu siguranţă să deservească un MQ-9", însă ar putea fi folosit şi pentru avioane cu pilot cum ar fi F-15 şi A-10, care au fost temporar trimise în România în ultimii ani.  

Statele Unite au indicat clar că sunt interesate să-şi intensifice operaţiunile de colectare de informaţii, supraveghere şi recunoaştere în estul Europei.  

În luna mai, Forţele aeriene americane au început să opereze drone MQ-9 de la baza Miroslawiec din Polonia, precizând doar că dronele nu sunt echipate cu armament şi desfăşoară doar operaţiuni de colectare de informaţii, supraveghere şi recunoaştere (ISR).  

Date tehnice

Cu  un preţ de aproximativ 17 milioane de dolari, dronele MQ-9A Reaper sunt capabile să transporte o încărcătură de aproape 2 tone. Are o viteză maximă de de 482 km/h, o rază de acţiune de 1.852 kilometri, un plafon de zbor de 15.000 de metri  şi poate opera peste 14 ore cu un singur plin de conbustibil. 

Este înarmată cu rachete aer-sol Hellfire, bombe ghidate cu laser GBU-12 Paveway II sau GBU-38 şi rachete aer-aer AIM-92 Stinger.  Se află în dotarea United States Air Force şi a forţelor similare din încă cinci ţări aliate NATO. 

Ca teatre de luptă, MQ-9A Reaper a fost folosită cu succes în Afganistan, Siria şi Libia.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite