Vadim îl vinde pe Avram Iancu. La licitaţie. Contractul dintre fostul lider PRM şi Galeriile Artmark

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Corneliu Vadim Tudor FOTO Adevărul
Corneliu Vadim Tudor FOTO Adevărul

Patriotismul declarat al fostului lider PRM valorează pentru acesta 15.000 de euro. Vadim Tudor a luat bani în avans pe steagul lui Avram Iancu, dat unei case de licitaţii pentru vânzare. Valorosul obiect a fost retras de la vânzare, iar Vadim are de plătit o sumă mai mare decât a încasat.

„Consignatar: Galeriile Artmark. Deponent: Corneliu Vadim Tudor. Titlul obiectului: «Drapelul de luptă al unei legiuni a lui Avram Iancu, pictat pe piele, raritate absolută, piesă de muzeu, 1848 – 1849». Preţ de rezervă: 15.000 de euro”. Acestea sunt coordonatele contractului încheiat pe 7 octombrie între fostul lider al Partidului România Mare şi casa de licitaţii Artmark pentru vânzarea la licitaţie a steagului de luptă al lui Avram Iancu. Drapelul, ar fi fost primit cadou de către Vadim Tudor de la un cetăţean din Baia de Criş, în timpul Manifestărilor Naţionale de la Ţebea. 

Licitaţia urma să aibă loc la sfărşitul lunii octombrie, dar în ultima clipă a fost retras de la vânzare. Documentelor, Corneliu Vadim Tudor a încasat un avans de la casa de licitaţii de nu mai puţin de 43.895 lei, adică aproape 10.000 de euro. După retragerea steagului de la licitaţie, Artmark i-a trimis lui Corneliu Vadim Tudor o factură prin care îi cere să plătească 60.268 de lei. Suma este compusă din avansul plătit fostului lider PRM, penalităţi de retragere în valoare de 12.881 lei şi servicii de înrămare a steagului, care au costat 322 de lei. Factura a fost emisă de Artmark pe 23 octombrie.

Săptămâna trecută, Corneliu Vadim Tudor a negat că ar fi încercat să vândă steagul de luptă al Legiunilor lui Avram Iancu. „ În primul rând, nu e steagul lui Avram Iancu, e un prapor bisericesc. Se presupune că e un drapel al legiunilor lui Avram Iancu. Dar nu l-am vândut. Şi chiar dacă l-aş fi vândut, care era problema? Mi-a fost dăruit mie, face parte din colecţia mea personală”, a declarat presei Corneliu Vadim Tudor. „Se doreşte distrugerea mea financiară. Se ştie că sunt colecţionar, iar acum doresc să vând un document semnat chiar de Adolf Hitler. Am şi cinci acte semnate de Napoleon Bonaparte”, a mai spus fostul lider al PRM.

contract vadim tudor artmark 1

Funar: „Steagul e al partidului”

Preşedintele Partidului România Mare, Gheorghe Funar, contestă faptul că Vadim Tudor ar fi proprietarul steagului şi că acesta a fost donat partidului. „Steagul a dispărut din sediul partidului PRM, în ceasurile care au trecut am aflat că a fost scos din ţară dus la un prieten de-a lui Vadim Tudor de pe Frankfurt Main şi înscris la aeastă licitaţie”.

steag avram iancu

Licitaţie stopată de Ministerul Culturii

Ministrul Culturii, Daniel Barbu, susţine că a reuşit să stopeze licitaţia pentru a vedea dacă nu cumva poate fi inclus în patrimonial naţional. "Am făcut această solicitare pentru ca acest obiect, care este prezentat drept un steag al lui Avram Iancu, să poată fi clasat (n.r. introdus în patrimoniul naţional). Este o datorie a celui care pune în vânzare un obiect de artă de importanţă majoră sau un obiect cu semnificaţii majore să facă această procedură potrivit legii. Vom vedea în procesul clasării dacă este cu adevărat un steag care a fost folosit de Avram Iancu şi vom decide ulterior", a declarat ministrul Daniel Barbu pentru.

Artmark are dubii asupra proprietarului

Casa de licitaţii Artmark a dat publicităţii un comunicat de presă prin care explică de ce a decis să retragă steagul de la licitaţie: "Steagul de luptă al lui Avram Iancu, un lot cu totul particular prin valoarea muzeală, a fost retras din licitaţie. Această decizie a casei Artmark a fost luată la rugămintea adresată de către Ministerul Culturii, instituţie care doreşte să i se dea posibilitatea finalizării procedurilor interne, astfel încât să obţină fondurile necesare participării la achiziţie. La decizie au contribuit şi neclarităţi de ultim moment, apărute cu privire la legalitatea deţinerii steagului de către consignant, în contextul unei dispute între oameni politici pe tema originii steagului".

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite