UPDATE Validarea Adinei Florea ca şef al Secţiei Speciale, amânată pentru a cincea oară. Ministrul Justiţiei: Experţii din minister nu susţin funcţionarea SIIJ

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a amânat marţi, pentru a cincea oară, validarea rezultatelor concursului pentru numirea Adinei Florea ca procuror-şef al Secţiei pentru investigarea infracţiunilor din justiţie (SIIJ), în condiţiile în care ultimele patru şedinţe pe această temă au fost boicotate.

UPDATE Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a amanat marti, validarea rezultatelor concursului pentru numirea Adinei Florea ca procuror-sef al Sectiei pentru Investigarea Infractiunilor din Justitie (SIIJ). Decizia de amânare a fost luată cu 10 voturi pentru şi 9 voturi împotrivă.

Judecătorul Andrea Chiş, membru în CSM, a cerut anularea discutării a două puncte aflate pe ordinea de zi a plenului CSM, cel privind concursul pentru numirea procurorilor cu funcţii de execuţie din cadrul SS şi cel privind validarea rezultatelor concursului pentru numirea Adinei Florea că procuror-şef al SS. Potrivit magistratului, în Emap (mapa electronică a membrilor CSM - n.red.) nu au fost ataşate actele în baza cărora s-a acordat puctajul la concurs.

"Ni se cere să validăm un concurs fără să avem niciun fel de acte care au stat la baza acestui concurs. Va cer să amânaţi şi să ne puneţi la dispoziţie aceste acte, cum a fost calculat punctajul. Nu le putem valida fără să ştim actele care au stat la baza lor", a spus Chiş, potrivit publicaţiei Ziare.com.

UPDATE: Ministrul Justiţiei, Ana Birchall, anunţă că Secţia pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie, nu poate funcţiona legal şi face apel la CSM să ia act de concluziile experţilor GRECO şi MCV.

"Este primul plen după o lungă perioadă cu o agendă bogată, cu subiecte extrem de interesante pentru funcţionarea justiţiei. Cunoaşteţi părerea mea personală. În urmă cu ceva vreme, eu am instituit un grup de lucru în care am cerut un punct de vedere de la instituţiile de specialitate, care au cuprins recomandări GRECO, comisiei MCV. Sunt două concluzii preliminare, niciuna nu susţine funcţionarea SIIJ. Eu cred că este obligaţia CSM să ţină cont de aceste concluzii. Am primit mii şii mii de mesaje în baza cărora oamenii şi-au exprimat punctele de vedere", a declarat Ana Birchall.

***

Cele patru şedinţe ale plenului Consiliului Superior al Magistraturii din vară au fost amânate din lipsă de cvorum. Atunci, şapte membri ai CSM, respectiv Anamaria Chiş, Mihai Bălan, Bogdan Mateescu, Cristian Ban, Florin Deac, Tatiana Toader, dar Nicolae Solomon, vicepreşedinte al forului, care nu au participat la aceste patru şedinţe şi prin urmare acestea au fost amânate, au cerut public amânarea tuturor discuţiilor cu privire la Secţia de Investigare a magistraţilor până la traducerea raportului Comisiei de la Veneţia şi a raportului GRECO. Ulterior, acestea au fost făcute publice.

Cei şapte au cerut şi organizarea unei dezbateri publice asupra activităţii Secţiei întrucât, potrivit informaţiilor apărute în spaţiul public, Comisia de la Veneţia şi GRECO ar fi solicitat autorităţilor române desfiinţarea acestei Secţii, considerându-o un instrument suplimentar pentru intimidarea şi exercitarea unor presiuni asupra judecătorilor şi procurorilor.

Procurorul Adina Florea a obţinut cel mai mare punctaj, de 9,86, la interviurile în faţa comisiei de concurs din Consiliul Superior al Magistraturii pentru funcţia de procuror-şef a Secţiei de investigare a infracţiunilor din justiţie, fiind urmată de Sorin Iasinovschi, cu un punctaj de 8,85 şi de Bogdan Pîrlog, care a obţinut 3,25. Potrivit regulamentului, rezultatele sunt definitive şi nu pot fi contestate.

Funcţia de procuror-şef al Secţiei pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie a devenit vacantă după ce Gheorghe Stan a demisionat şi a preluat postul de judecător al Curţii Constituţionale Române.

Gheorghe Stan vrea să i rezerve un post la Secţia Specială

Tot marţi plenul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) are pe ordinea de zi cererea lui Gheorghe Stan de a i se rezerva un post de procuror la Secţia pentru investigarea infracţiunilor din justiţie până la încetarea mandatului de judecător la Curtea Constituţională a României. Stan a fost numit, la începutul lunii mai 2019, judecător la Curtea Constituţională Română. Mandatul de judecător la Curtea Constituţională este de 9 ani.

O asociaţie de magistraţi cere CSM să amâne validarea şefei Secţiei Speciale

Asociaţia „Mişcarea pentru Apărarea Statutului Procurorilor” (AMASP) cere printr-un comunicat CSM să amâne votul programat azi pentru validarea Adinei Florea ca şef al Secţiei speciale pentru investigarea magistraţilor până când Curtea de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE) pronunţă o decizie în dosarul în care verifică legalitatea înfiinţării secţiei.

„Reamintim membrilor CSM că o parte dintre întrebările preliminare adresate CJUE vizează existenţa şi funcţionare SIIJ, respectiv dacă art 2 din Tratatul privind Uniunea Europeană, în special necesitatea respectării valorilor statului de drept, se opun unei legislaţii prin care este înfiinţată şi organizată Secţia pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie, în cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, prin posibilitatea exercitării, în mod indirect, a unor presiuni asupra magistraţilor şi dacă principiul independenţei judecătorilor, consacrat de articolul 19 alin. (1) al doilea paragraph din TUE şi de art. 47 din Carta drepturilor fundamentale a Uniunii Europene se opune înfiinţării Secţiei pentru investigarea infracţiunilor din justiţie din cadrul PICCJ raportat la modalitatea de numire/revocare din funcţie a procurorilor care fac parte din această secţie, modalitatea de exercitare a activităţii în cadrul ei, modul în care este stabilită competenţa în corelaţie cu numărul redus de posturi al acestei secţii”, se arată în comunicatul AMASP.

Evenimente



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite