Referendumul din 26 mai, validat de CCR

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Curtea Constituţională a României a validat, joi, referendumul pe justiţie şi a respins cele 5 contestaţii. Contestaţiile au fost respinse deoarece judecătorii Curţii au constat că procedurile de desfăşurare ale referendumului au fost corecte.

UPDATE Curtea Constituţională a României a valitat joi referendumul pe Justiţie din 26 mai, iniţiat de preşedintele Klaus Iohannis şi a respins toate contestaţiile referitoare la respectarea procedurii pentru organizare şi desfăşurare a referendumului.

De asemenea magistraţii Curţii au constatat că referendumul este unul consultativ, au adăugat sursele citate.

Decizia de validare a referendumului şi de respingere a contestaţiilor a fost luată în unanimitate de judecătorii Curţii Constituţionale.

Judecătorii constituţionali au amânat, în 12 iunie, validarea referendumului din 26 mai. Rezultatele scrutinului vor fi luate în discuţie în şedinţa de joi a CCR. 

”În ziua de 12 iunie 2019, Plenul Curţii Constituţionale, învestit în temeiulart.146 lit.i) din Constituţie, art.46 alin.(1) şi al art.47 din Legea nr.47/1992 privind organizarea şi funcţionarea Curţii Constituţionale, a dispus amânarea începerii dezbaterilor, pentru data de 27 iunie 2019, cu privire la verificarea respectării procedurii pentru organizarea şi desfăşurarea referendumului naţional din data de 26 mai 2019 şi confirmarea rezultatelor acestuia. În aceeaşi zi a fost înregistrată o contestaţie (...) prin care se solicită Curţii Constituţionale să anuleze Decretul Preşedintelui României nr.420 din 25 aprilie 2019 pentru organizarea unui referendum naţional, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 329 din 25 aprilie 2019 şi, respectiv, să infirme rezultatele referendumului naţional consultativ desfăşurat în data de 26 mai 2019”, a transmis CCR, printr-un comunicat de presă. 

Sursa citată a precizat că termenul pentru soluţionarea acestei contestaţii a fost stabilit tot pentru data de 27 iunie 2019.

Potrivit CCR, baza legală este art. 146 lit. i din Constitutie şi Legea 47/1992 ca atribuţie a CCR.

Articolul citat din Constituţie prevede că CCR ”veghează la respectarea procedurii pentru organizarea şi desfăşurarea referendumului şi confirmă rezultatele acestuia”.

Hotărârea CCR va fi prezentată plenului Parlamentului.

În 26 mai, au avut loc alegerile pentru Parlamentul European şi referendumul pe justiţie convocat de preşedintele Klaus Iohannis.

Potrivit Biroului Electoral Central, la întrebarea ”Sunteţi de acord cu interzicerea amnistiei şi graţierii pentru infracţiuni de corupţie?” au răspuns 7.922.591 de români, 6.459.383 dintre aceştia alegând răspunsul ”DA”.

La întrebarea ”Sunteţi de acord cu interzicerea adoptării de către Guvern a ordonanţelor de urgenţă în domeniul infracţiunilor, pedepselor şi al organizării judiciare şi cu extinderea dreptului de a ataca ordonanţele direct la Curtea Constituţională?” au dat un răspuns 7.923.869 de români, 6.477.865 dintre aceştia alegând răspunsul ”DA”.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite