Eveniment

articolul anterior articolul urmator

Vandalizarea Ambasadei României - dublul standard al diplomaţiei ungare şi derapajul naţionalist al Ungariei

99
15 Jan 2018 16:42:28
Marius Diaconescu
Stema României, acoperită cu steagul secuiesc FOTO Rareş Bogdan
Stema României, acoperită cu steagul secuiesc FOTO Rareş Bogdan

Vineri noaptea extremiştii maghiari au vandalizat faţada Ambasadei României la Budapesta prin acoperirea stemei naţionale cu steagul secuiesc. Ministrul de externe român, Theodor Meleşcanu, nu a avut nicio reacţie publică, deşi este vorba de Ambasada României şi de stema României. Iar lipsa de reacţie a oficialilor maghiari sugerează cine este în spatele acestei acţiuni.

Abia în cursul zilei de astăzi, MAE român anunţa convocarea ambasadorului Ungariei pentru a solicita explicaţii, gest tardiv şi mai degrabă menit să bifeze o activitate, dacă ne gândim la reacţia foarte rapidă şi fermă a Ungariei la declaraţia de miercurea trecută a lui Mihai Tudose.

Dacă s-ar fi întâmplat un astfel de eveniment în România, a doua zi ambasadorul României la Budapesta ar fi fost convocat de către ministrul de externe maghiar şi ar fi vuit agenţiile de presă internaţionale cu comunicate ungureşti împotriva României. Dar a fost vandalizată Ambasada României la Budapesta şi încă nu a fost luată nicio măsură!

Înţeleg că în acest moment statutul primului ministru al României este incert pentru că adevăratul conducător al naţiunii, Dragnea, vrea să îl debarce profitând de scandalul diplomatic izbucnit din cauza autonomiştilor maghiari. Dar aceasta nu înseamnă că instituţia Ministerului de Externe, care reprezintă România pe plan internaţional în relaţia cu celelalte state, nu trebuie să îşi facă datoria!

Debarcarea premierului, indiferent de conflictele de autoritate din interiorul PSD, acum când îi cer demisia politicienii maghiari din România şi de la Budapesta, înseamnă un semnal clar de slăbiciune din partea României în faţa autonomiştilor maghiari. Reacţia timidă a Ministerului de externe al României faţă de vandalizarea faţadei Ambasadei României la Budapesta este încă o dovadă clară de slăbiciune. De cine ascultă Meleşcanu: de primul ministru Tudose, care a transmis un mesaj ferm împotriva autonomiştilor, chiar dacă a fost într-un limbaj nepotrivit, de Dragnea, care negociază orice cu UDMR pentru a-şi salva pielea, sau de Viktor Orbán, premierul Ungariei?

Acoperirea stemei României de pe clădirea Ambasadei de la Budapesta a fost un act premeditat. Preşedintele Mişcării de tineret 64 de comitate, Gyula György Zagya, care militează pentru anularea Tratatului de la Trianon şi reîncorporarea Transilvaniei în hotarele Ungariei dinainte de 1918, a fost artizanul acestei vandalizări. El este foarte activ în acţiunile iredentiste privind Transilvania. Din cauza comportamentului său împotriva statului român, el are interdicţie de a intra în România până în 2020. Nu a fost singur, împreună cu el a fost Incze Béla, copreşedinte al aceleiaşi organizaţii extremiste din Ungaria, Botond Kónyi-Kiss şi Gábor Barcsa-Turner, ambii vicepreşedinţi. Ultimul are interdicţie de a intra în România până în 2020 din cauza acţiunilor împotriva statului român.

Nu este singurul atac la adresa României. Activiştii maghiari care fac diverse declaraţii şi acţiuni împotriva României au fost încurajaţi de atacul diplomatic fără precedent al Ungariei la adresa României din cauza declaraţiei ferme, dar într-un limbaj nediplomatic, a premierului Tudose împotriva autonomiştilor. De exemplu, István Szávay, din aripa radicală a partidului de extremă dreaptă JOBBIK, s-a afişat intempestiv în public cu un ştreang de gât şi cu steagul secuiesc. Nu este la prima acţiune împotriva României. Antecedentele sale în acţiuni antiromâneşti i-au adus şi lui interdicţia de a intra în România în perioada 2015-2018.

Asta înţelege ministrul maghiar de Externe prin relaţii bune cu România?

De ce Ministerul român de Externe nu l-a convocat pe ambasadorul Ungariei la Bucureşti imediat să ceară explicaţii? De ce au permis escaladarea acţiunilor antiromâneşti? Pentru că aceste organizaţii extremiste din Ungaria sunt finanţate direct sau indirect de către guvernul maghiar. Dar mai ales pentru că a fost vandalizată clădirea Ambasadei României la Budapesta, instituţia care reprezintă România în relaţia cu autorităţile de la Budapesta.

De ce nu a intervenit paza pentru a-i opri pe extremiştii maghiari de la vandalizarea Ambasadei? Paza este asigurată de statul maghiar prin serviciile sale specializate.

În urmă cu câteva zile, ministrul de Externe al Ungariei, Péter Szijjártó, într-un atac virulent împotriva României şi a prim-ministrului Tudose, afirma că doreşte normalizarea relaţiilor cu România. Asta înţelege ministrul maghiar de Externe prin relaţii bune cu România? Să fie vandalizată faţada Ambasadei României de la Budapesta şi autorităţile maghiare să nu ia absolut nicio măsură, deşi îi cunoaşte pe autorii faptei? Să înţelegem că legile din Ungaria permit astfel de acţiuni împotriva ambasadei unui stat străin la Budapesta? Aşa înţelege Ungaria să respecte angajamentele bilaterale pentru apărarea personalului Ambasadei şi a clădirii Ambasadei? Aşa se comportă un stat membru al Uniunii Europene în secolul XXI? De ce nu a organizat ministrul de externe maghiar, Péter Szijjártó, o conferinţă de presă în care să condamne acest act al extremiştilor maghiari şi să anunţe anchetarea acestui incident diplomatic?

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

99 Comentarii

Banan Crudu
15.01.2018, 16:58:08

Este evident că "autoritățile" ungureşti sunt în spatele acestei noi provocări ! Din câte ştiu, ambasadele au un sistem de pază , asigurat de către forțele de ordine ale statului gazdă. Paza ambasadei României unde a fost ?? La telefon cu Orban bacsy ?? Ungurii devin din ce în ce mai obraznici, atât politrucii lor de la Budapesta cât şi cei din udmr. Cred că ar fi cazul să se oprească, spre binele tuturor.

+7 (23 voturi)
george 1
15.01.2018, 17:09:34

Mie mi se pare mult mai periculoasa atitudinea MAE roman, care demonstreaza umilinta in fata ungurilor si lasitate! Toate acestea pentru a convinge UDMR sa voteze legile justitiei prin care scapa de puscarie Dragnea si Tariceanu! Meritam noi romanii atata umilinta din partea ungurilor, pentru a scapa de puscarie Dragnea si Tariceanu?

+5 (19 voturi)
Marcel Cristea
15.01.2018, 17:25:28

I can't blame the Huns for playing hardball and doing their best to advance their objectives, the blame lay with the stupid Romanians who are useless. No, you can not demand peace from your adversaries, you have to win it.

-1 (9 voturi)
Paun_Al
15.01.2018, 17:45:36

Asta doresc ... o cat ma intensa mediatizare . De ce sa le dam apa la moara ? Priviti-i cu demnitate . Fara sa le tot raspundem la provocari . In cazul acesta ar trebui sesizate autoritatile ungare ca ambasada nu a fost corect pazita ... si lasati-i sa-si ridice poatele in cap . Sa li se vada caracterul . Sa inteleaga si romanii ce sunt si ce vor . Aceste reactii a la Tudose , sau altele viscerale din media romaneasca ... le dau doar apa la moara . Iar la orice fapta ilegala , sau care nu respecta dreptul , uzantele internationale trebuie sa li se raspunda conform legii , sau conform uzantelor . Nu ar mai trebui sa li se dea apa la moara . Adica sa intretinem mediatic provocarile lor . Li se face jocul . Pentru cei ca inca nu inteleg politica maghiara , in ceea ce priveste Romania , Horthy octombrie 1919, a exprimat în mod explicit intenţiile viitoare ale Ungariei: “Până când va veni timpul potrivit pentru un atac, relaţiile pacifiste cu România trebuie menţinute, totuşi orice oportunitate trebuie folosită pentru a o izola diplomatic, iar o organizaţie iredentistă activă trebuie să continue să existe în Transilvania”. (Gyula Juhász, Hungarian Foreign Policy (1919-1945), 1979). Mişcarea extremista a celor 64 de Comitate , ca si alte organisme sustinute si agreate de guvernul ungar ...si cu asta de ocupa . Aceasta politica a fost abandonata niciodata . Este doar mascata sub diverse actiuni .

+5 (13 voturi)
Paun_Al
15.01.2018, 17:46:26

poalele

+1 (5 voturi)

Vezi toate comentariile (99)

Modifică Setările