Eveniment

articolul anterior articolul urmator

Vaporaşele mentalităţii. Despre Timişoara

8
10 Jan 2016 11:37:49
Péter Demény

Pe Bega vor circula vaporaşe. Rumeg ştirea asta de două săptămîni. Îmi închipui că mă sui în vaporaşul 8A şi fac turul oraşului. Şi mă gîndesc că tot Banatul e fruntea!

Someşul, Mureşul, Crişul sunt rîuri şi ele, totuşi, nici la Cluj, nici la Tg. Mureş, nici la Oradea nu va fi încă circulaţie acvatică. Numai la Timişoara, din primăvara acestui an.

În acest oraş a început revoluţia. Să nu ne gîndim acum la ce am aflat ulterior, la generalul Stănculescu şi la teoriile conspiraţioniste: să ne gîndim numai la oamenii aceia care au înconjurat biserica unde un om a fost agresat de dictatură. Nu erau agenţi ai satanicelor puteri occidentale, ci agenţii libertăţii.

În acest oraş a studiat Herta Müller, singurul scriitor român laureat cu premiul Nobel. Aici s-a născut Ioan Holender, directorul Operei de Stat din Viena timp de 18 ani, preşedintele şi directorul artistic în cîteva rînduri al Festivalului „George Enescu”. De acest oraş se leagă opera lui Zoltán Franyó care a tradus o mulţime de poezii din literatura română şi universală. În acest oraş lucrează Ştefan Popa Popa's, marele caricaturist.

Bineînţeles, sunt doar cîteva exemple. Cert este că Timişoara e un oraş mare, cu o atmosferă a civilizaţiei şi iniţiativei, a cărui spirit mocneşte mereu şi explodează uneori. Este primul oraş al Monarhiei unde străzile au fost iluminate cu lămpi. Cînd peste tot e întuneric, la Timişoara fîlfîie ceva. Cînd peste tot sunt numai autobuzuri obişnuite, la Timişoara se circulă cu vaporaşe.

A fi primul nu înseamnă întotdeauna să fii atras de nişte concursuri tîmpite. A fi primul înseamnă să vezi primul ceva despre care ceilalţi nici nu visează. Proiectul a fost finalizat de primar, dar dictat de spiritul oraşului.

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

8 Comentarii

Menumorut
10.01.2016, 12:05:00

Parca vorbiti de Venetia.."Cînd peste tot sunt numai autobuzuri obişnuite, la Timişoare se circulă cu vaporaşe." Si in Galati se circula cu vaporase..Si in Braila... Poate imi spuneti cum ajungeti cu vaporasul din centru pana la..Mall..spre exemplu...

+3 (7 voturi)
paul radulescu
10.01.2016, 16:09:02

Nu mai face pe desteptul , acolo circulau vaporase si pe vremea lui Ceausescu ! Nu mai prosti lumea !

+4 (4 voturi)
Marcus
10.01.2016, 16:29:44

De doua saptamani va ganditi la vaporase ? Scrieti-i edilului pe domnuleprimar.ro ( e primul la raspunsuri) si sugerati-i un proiect similar pe Somesul Mic.

+4 (4 voturi)
ungurulbulan
10.01.2016, 17:57:28

Nu stiu daca este un oras special dar stiu ca este un oras unde merita sa traiesti.

+5 (5 voturi)
Paun Al
10.01.2016, 20:55:04

"Cînd peste tot e întuneric, la Timişoara... fîlfîie ceva. " Interesanta exprimare . Acum cand intr-un oras se naste un om celebru , sa stiti ca nu-i meritul orasului . Daca in schimb orasul , creeaza un mediu educational , academic , social , cultural , economic ... astfel ca oamenii sa devina celebri , atunci da , este meritul orasului . Cu vaporasele , daca amenajarea navigatiei ,a infrastructurii s-a facut cu costuri corecte ..si isi vor scoate banii ... este in regula . Daca nu nu .. Ca daca va uitati prin ziare, veti constata ca o multime de primari au pus panselute , ai facut fantani arteziene exotice ...banci si alte "minunatii " , la preturi astronomice ... Depinde la ce ne uitam si prin ce filtre privim realitatea ...

+3 (3 voturi)

Vezi toate comentariile (8)

Modifică Setările