Varianta noului coronavirus prezentă în Europa şi America de Nord este de 10 ori mai infecţioasă. Care este şi vestea bună

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Noul coronavirus a suferit mutaţii FOTO: Shutterstock
Noul coronavirus a suferit mutaţii FOTO: Shutterstock

O mutaţie tot mai răspândită a noului coronavirus, observată în Europa, America de Nord şi parţi din Asia este mai infecţioasă, dar pare să fie mai puţin mortală, explică un important medic infecţionist, citat de Reuters.

Paul Tambyah, consultant principal la Universitatea Singapore şi preşedinte ales al Societăţii Internaţionale pentru Boli infecţioase, spune că datele actuale sugerează că proliferarea mutaţiei D614G în unele părţi ale lumii a coincis cu o scădere a ratei mortalităţii, ceea ce ar însemna că este mai puţin letal, arată hotnews.ro.

”Poate că este un lucru bun să ai un virus care este mai infecţios, dar mai puţin mortal”, a declarat Tambyah pentru Reuters.

Acesta a explicat că cele mai multe dintre virusuri tind să devină mai puţin virulente pe măsură ce suferă mutaţii: ”Este în interesul virusului să infecteze mai mulţi oameni, dar să nu-i ucidă pentru că virusul depintde de gazdă pentru hrană şi adăpost”.

Oamenii de ştiinţă au descoperit mutaţia încă din februarie, aceasta circulând în Europa şi Americi, potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, care a spus că nu există dovezi că mutaţia a dus la provocarea unei forme mai severe a bolii.

Directorul general al sistemului de sănătate din Malaezia, Noor Hisham Abdullah, a cerut duminică vigilenţă crescută după ce mutaţia D614G a fost descoperită în două focare din ţară.

De asemenea, Maurer-Stroh de la agenţia pentru ştiinţă din Singapore a spus că mutaţia a apărut în oraşul-stat, dar măsurile luate au prevenit răspândirea ei pe scară largă.

Potrivit lui Noor Hisham ”varianta” D614G este de 10 ori mai infecţioasă, iar vaccinurile aflate acum în curs de dezvoltare ar putea fi ineficiente împotriva acestei mutaţii.

De cealaltă parte, Tambyah şi Maurer-Stroh spun că o astfel de mutaţie probabil că nu modifică destul de mult virusul pentru ca potenţialele vaccinuri să fie mai puţin eficiente.

”Variantele sunt aproape identice şi nu modifică zonele pe care sistemul nostru imunitar le recunoaşte de obiceie, aşa că nu ar trebui să fie vreo diferenţă la vaccinurile care sunt dezvoltate”, a explicat Maurer-Stroh.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite