Eveniment

articolul anterior articolul urmator

Vela, despre 10 august: Muşamalizarea acestui dosar a început chiar cu secretizarea unor date şi unor evenimente

4
22 Nov 2019 00:47:57
Autor: News.ro
FOTO gov.ro
FOTO gov.ro

Ministrul de Interne, Marcel Vela, vorbeşte despre ”muşamalizare” în ceea ce priveşte evenimentele din 10 august 2018 şi afirmă că aceasta a început cu secretizarea unor date şi a unor evenimente. În plus, Vela a precizat că datele conţinute în raport ”implică unele răspunderi civile şi penale”, iar desecretizarea era necesară, atât pentru justiţie, cât şi pentru opinia publică.

”În august, anul trecut, eram preşedintele Comisiei de Apărare şi Ordine Publică din Senat şi, deşi era vacanţă parlamentară, după ce s-a întâmplat în 10 august, am convocat comisia şi am solicitat raportul acelor evenimente. Având dreptul de a parcurge acest raport şi toţi membrii comisiei cu certificat ORNISS, am realizat că ceva e în nergeulă şi am cerut desecretizarea raportului secretizat de fostul ministru de Interne Carmen Dan. Cred că au intrat în panică cei care au secretizat raportul, pentru că, în luna septembrie, în Senatul României, s-au redistribuit comisiile de specialitate, iar Comisia de Apărare a fost preluată ca şi preşedinţie, ca şi conducere de către PSD, situaţie în care nu mai puteam demara audieri sau solicitări pentru a desecretiza şi analiza tot ceea ce este cuprins în acest raport”, a declarat Marcel Vela, joi seară, la B1 TV.
 
Întrebat dacă PSD a încercat să muşamalizeze ce s-a întâmplat în 10 august, Vela a spus: ”Muşamalizarea acestui dosar a început chiar cu secretizarea unor date şi unor evenimente, care au avut loc în 10 august, pentru că, dacă nu încercau o muşamalizare sau nu încercau să ascundă nimic, dosarul ar fi fost public să-l vadă toată lumea şi nu ar fi avut nimic de ascuns. Am văzut opiniile că au desecretizat 80 – 80%, dar, dacă tot au avut această dorinţă, mă întreb de ce totui nu s-a desecretizat 100%. Această secretizare implică unele răspunderi civile şi penale”
 
Vela a mai spus că desecretizarea ”nu este doar o desecretizare a unor fapte, idei, decizii politice, este o nevoie a justiţiei de a afla adevărul şi a opiniei publice de a fi la curent cu ce s-a întâmplat în 10 august”.
 
”Atunci nu a fost doar o manipulare politică, o situaţie jenantă pentru România, pentru Jandarmerie a fost o încălcarea a drepturilor cetăţeneşti, o pată pentru democraţia românească şi trebuie să o scoatem la lumină, justiţia să-şi spună cuvântul şi niciodată să nu se mai întâmple o situaţie dramatică”, a mai declarat ministrul de Interne.
 
Ministrul de Interne, Marcel Vela, a anunţat, în 14 noiembrie, că raportul referitor la evenimentele din 10 august, din Piaţa Victoriei a fost declasificat şi transmis DIICOT, care îl poate folosi în ancheta penală.
 
Aproape 800 de protestatari au depus plângeri penale împotriva jandarmilor, după violenţele de la mitingul diasporei  din 10 august anul trecut. De asemenea, 160 de membri ai forţelor de ordine au reclamat şi ei că au fost agresaţi de demonstranţi.
 
Până acum au fost audiaţi peste 1.100 de martori şi sute de victime ale violenţelor.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

4 Comentarii

bucurestean victor
22.11.2019, 06:04:23

Sa vedem fapte, nu vorbe. Sa vedem condamnari pentru folosirea gazelor lacrimogene importiva protestantilor nevinovati: copii, femei, batrani. Condamnarea lui Carmen Dan, a lui Dragnea si altora din regimul antiromanesc care a condus tara atunci. Sa vedem scoaterea din functiile publice a celor implicati din fortele de ordine. Sa vedem condamnari ale celor care au regizat mascarada cu cele doua grupari: huliganii si uslasii. Sa vedem ca PSD-ul e in sfarsit tras la raspundere, si romanii voteaza pentru viitorul copiilor lor, nu pentru paparuda.

-2 (4 voturi)
DoaroOpinie!
22.11.2019, 10:18:27

Victor, Foarte adevarat, acei huligani, uslasi trebuie trasi la raspundere, mai corect cei care nu au luat nici o masura impotriva lor ci au stimulant, au dirijate pe acei uslasi! Si aia au fost, conform raportului, SRIul cu seful SRIului, Presedintele Romaniei, dl Iohannis!

DoaroOpinie!
22.11.2019, 08:52:43

1100 de martori audiati?! Unde sint huliganii arestati care de la bun inceput au luat cu asalt jandarmii neinarmati cu Intentia vadita de a intra in cladire?! De ce SRIul nu a luat masuri impotriva acelor "niste radicalizaţi", "nebuni" de care mentioneaza clar fostul director al institutiei in rapport?! De ce nu avem un rapport al SRIului despre ce masuri au luat, sau nu al luat impotriva ancestor "niste radicalizaţi" de care stiau f bine?! Lipsa de actiune din partea SRIului este o abatere vadita de la sarcinile serviciului, in fond o complicitate a serviciului la degenerarea unei manifestatii pasnice in violenta! Asta a fost dorinta SRIului, violenta?! Presedintele Iohannis, in fond seful SRIului era in tema cu vadita lipsa de actiune a SRIului, nu dorea cumva instalarea din nou a "guvernului meu" in fond printr-o lovitura de stat?! Nu era vorba de "niste radicalizaţi", neica nimeni acolo, 2 sau 3, erau zeci si zeci, daca nu sute de radicalizaţi f bine organizati, pusi pe violenta si dorinta de a lua Sediul Guvernului cu asalt! Radicalizaţi stiuti f bine de SRI, dar vadit lasati, sau chiar stimulati sa-si duca planul la bun sfirsit, rasturnarea guvernului!

+1 (3 voturi)
Markus Roman
22.11.2019, 09:21:02

Ar fi fost f interesant daca s-ar fi facut aceleasi demersuri si dupa inabusirea in sange a protestului din Ian 2012. Din pacate ptr cei batuti atunci, interventia jandarmilor din acel moment a fost foarte justificata fiind ordonata de Basescu.

-1 (3 voturi)