Eveniment

articolul anterior articolul urmator

Plagiat la Palat: Darius Vâlcov, fost consilier al Guvernului PSD, a plagiat în teza de doctorat. ASE propune retragerea diplomei

5
21 Oct 2019 10:14:59
Autor: Vlad Terteleac, Simona Chirciu
Darius Vâlcov, foto Arhivă
Darius Vâlcov, foto Arhivă

Darius Vâlcov, politician apropiat lui Liviu Dragnea şi„creierul” din spatele mai multor politici economice ale guvernării PSD, şi-a plagiat teza de doctorat în Finanţe. Cel puţin, asta este concluzia Comisiei de Etică şi Deontologie Profesională de la Academia de Studii Economice (ASE) din Capitală, unde Vâlcov şi-a susţinut teza şi a primit titlul de doctor.

 Deşi a fost invitat în faţa Comisiei de Etică pentru a-şi susţine poziţia faţă de acuzaţiile aduse şi pentru a se apăra, demnitarul-plagiator a refuzat. Rectorul ASE, Nicolae Istudor, a cerut retragerea titlului de doctor. 
Concret, fostul consilier al Vioricăi Dăncilă a plagiat un sfert din lucrarea de doctorat, aceasta cuprinzând o proporţie ridicată de preluări de fragmente de text aparţinând altor autori, „de cele mai multe ori cu reformulări relativ minore (inversiuni de cuvinte, utilizări ale unor sinonime, trunchieri ale unor fraze, adăugiri de cuvinte). Mai exact, „49,72 pagini, reprezentând 23,45% din cele 212 pagini propriu-zise ale tezei de doctorat, respectiv 49,72% din cele 100 de pagini supuse analizei, sunt expresia unui caz de plagiat, aşa cum este acesta definit de prevederile Legii 206/2004 aplicabile la data susţinerii publice a tezei de doctorat”, se arată în raportul Comisiei de Etică a ASE, făcut public la finalul săptămânii trecute. 

Rectorul Academiei de Studii Economice, Nicolae Istudor, a declarat că raportul Comisiei de Etică a fost trimis încă din luna august la Consiliul Naţional pentru Atestarea Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare (CNATDCU), precum şi o propunere de retragere a titlului de doctor către CNATDCU. „Acum, dosarul se află în analiză şi este posibil ca în noiembrie să avem decizia finală a CNATDCU, decizie care va fi trimisă către Ministerul Educaţiei, iar aici se va decide sau nu retragerea titlului de doctor”, au precizat reprezentanţii MEN. 

„Povestea plagiatelor a început cu un prim-ministru acuzat de plagiat, aşa că nu poate să ne mai mire nimic din ce urmează după. Atunci a fost momentul de avengură al plagiatului în politică”, consideră analistul politic, Adrian Zăbavă. De atunci însă, au apărut zeci de doctorate plagiate. „În România, plagiatul şi implicit, studiile, au fost folosite în reţeaua politică pentru un CV cât mai gros, nu pentru cunoştinte, efectiv, ci pentru cei care voiau să acceadă în politică. Sistemul românesc de educaţie a tolerat acest lucru, bineînţeles, fiind condus la vârful său de factorul politic. Şcoala doctorală românească pare în degringoladă. Repeziciunea cu care aflăm despre noi doctorate plagiate, despre universităţi care au mai multe doctorate plagiate decât doctorate în regulă, nu fac decât să ducă în derizoriu discuţie academică despre un doctorat”, a explicat Zăbavă. 

Un alt politician plagiator este fostul ministru al Sănătăţii, Florian Bodog, căruia i s-a retras titlul ştiinţific pe 18 iulie. Nu doar politica este „infestată”, ci şi alte instituţii, cum ar fi Academia SRI, care a raportat, drept plagiate, în ultimul an, 41 dintre doctoratele pe care le-a acordat. Nici la Academia de Poliţie, doctoratele nu sunt „legale”. Trei sferturi dintre tezele de doctorat susţinute între 2011-2016 sunt suspecte de plagiat.Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

5 Comentarii

mindrescu costel
21.10.2019, 10:39:59

alt sobolan rusofil prins la inghesuiala incet, incet se face ordine in tara

+1 (1 vot)
Ovidiu Olariu
21.10.2019, 11:57:30

Tovarasul Darius Valcov se confirma ca a fost escroc pe toate liniile ! Acestea sunt leprele care au avut si care, mai au, inca, in continuare, pretentia sa guverneze tara ! Votul popular ii poate trimite, desigur, in anonimat. Nu este insa destul ! Numai justitia, pe care au vrut sa o acapareze si sa o transforme intr-un instrument, in mana lor, impotriva intregului popor, numai justitia poate sa ne scape definitiv de aceste gunoaie !

+1 (1 vot)
Alexandru Preda
21.10.2019, 12:09:22

Luați la rand și ciudații liberali și Usr-isti și anulați doctoratele plagiatorilor.

0 (2 voturi)
elfu
21.10.2019, 12:26:12

majoritatea politicienilor si celor din inalte functii publice par ca sunt impostori... multi se pare ca au plagiat sau au luat titluri pe bani si pe dorinta partidului .. ar fi nevoie de o curatenie pe bune ... nu de mutari prin diverse posturi ca sa li se piarda urma....

+1 (1 vot)
¡Ay, caramba
21.10.2019, 12:33:06

Lucrarea aia a fost doar asa, de nevoie, pentru ca i se cerea. Adevaratul doctorat si l-a dat cu programul de guvernare al PSD.