Verdict în dosarul „Schimbul de terenuri”. Gigi Becali, Dumitru Cioflină şi Victor Babiuc au ajuns după gratii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Deputatul George Becali, generalul Dumitru Cioflină şi fostul ministru Victor Babiuc au primit pedepse cu închisoarea în dosarul schimbului de terenuri FOTO Adevărul
Deputatul George Becali, generalul Dumitru Cioflină şi fostul ministru Victor Babiuc au primit pedepse cu închisoarea în dosarul schimbului de terenuri FOTO Adevărul

Completul de cinci judecători de la Curtea Supremă l-a condamnat pe Gigi Becali la trei ani de închisoare cu executare în dosarul schimburilor de terenuri dintre deputat şi Ministerul Apărării Naţionale. În acelaşi dosar, Victor Babiuc, fostul ministru al apărării, dar şi generalul Dumitru Cioflină au fost condamnaţi la doi ani de închisoare cu executare. Toţi inculpaţii au fost încarceraţi, însă Becali este singurul care s-a predat.

UPDATE 01.00 Becali, Babiuc şi Cioflină au fost duşi la Penitenciarul Rahova

Gigi Becali, Victor Babiuc şi Dumitru Cioflină, condamnaţi definitiv la pedepse cu închisoarea decise în dosarul schimbului de terenuri Becali-MApN, au fost transferaţi, luni seară, din arestul Poliţiei Capitalei, la Penitenciarul de Maximă Siguranţă Bucureşti - Rahova. În închisoare, cei trei ar urma să stea mai întâi, timp de 21 de zile, la Secţia de carantină, pentru a fi evaluaţi şi supuşi unor investigaţii medicale.


Luni, 20 mai

UPDATE 21.45 Potrivit unui comunicat al Poliţiei Române toţi cei trei condamnaţi au fost încarceraţi. Dumitru Cioflină şi Victor Babiuc au fost săltaţi de acasă de ofiţerii de la Serviciul Urmăriri, iar Gigi Becali s-a predat singur.

UPDATE 21.20 Gigi Becali s-a predat Poliţiei pentru a fi încarcerat. Poliţiştii urmează să întocmească formele de încarcerare şi să-l bage în arest.

UPDATE Avocatul lui Gigi Becali: "Acest dosar s-a judecat de două ori. Dintre toţi judecătorii care s-au pronunţat în acest caz, cinci au fost pentru achitare şi trei pentru condamnare. În opinia mea, decizia este ilegală".

UPDATE Vărul lui Gigi Becali, Giovanni Becali, le-a declarat jurnaliştilor că inculpatul a plecat deja la Penitenciar pentru a se preda.

UPDATE Gigi Becali a anunţat că merge să îşi ia rămas bun de la familie după care se va preda poliţiei. 


Gigi Becali, pe scaunul din dreapta al maşinii, în drum spre casă pentru a-şi lua la revedere de la familie FOTO Marian Iliescu

becali foto marian iliescu

UPDATE Declaraţiile lui Gigi Becali după condamnarea la trei ani de închisoare cu executare în "Dosarul Terenurilor":

 "Nu m-am ascuns în spatele biroului, că nu aveam cum să stau acolo trei ani. Rog organele doar atât: să mă aştepte să mă prezint singur, să nu vină cu mascaţii, că nu suportă oamenii din ţară aşa ceva, poate ies în stradă. Dacă ei au crezut că o să dea drumul la Schengen cu Becali, e problema lor. 

La ora asta sunt achitat de cinci judecători şi condamnat de alţi trei. O să fac apel la CEDO. Nu credeam aşa ceva…Să distrugi o familie pentru ceva de acum 16 ani? Asta e ţara lui Hristos? E a lui Satana…

Cel mai mare regret al meu e că nu am rămas europarlamentar şi că nu am rămas eu acolo (n.r în Israel) să aştept decizia liniştit. Nu trebuia să mă mai întorc eu vreodată în ţara asta. Sora mea a leşinat când a aflat că am fost condamnat. M-am gândit să-i cer graţierea lui Traian Băsescu, nu mi-e ruşine deloc să fac asta, e un act creştinesc. Toate demersurile pe care le pot face, smerenie, orice, le voi face pentru ca să fiu liber pentru familia mea. Eu îi cer lui Băsescu graţierea, dacă vrea să mi-o dea, bine, dacă nu, iar bine. Dacă aşa a vrut Dumnezeu...nu mă pot împotrivi. Am fost trădat de statul român, eu şi familia mea. Ăsta e pământul sfânt în care m-am născut. Cei care au dat decizia asta nu au niciun Dumnezeu. Mi se pare mult şi trei zile de închisoare!! Nu mai vreau să spun lucruri urâte, nu vreau să acuz, aşa a fost soarta mea şi asta e crucea pe care trebuie s-o port. Mă rog la Dumnezeu să-mi dea putere mie şi familiei mele. Eu nu o să am probleme dacă simt că familia e puternică. O să-mi fie foarte greu. Acum vă rog să mă lăsaţi să stau liniştit, am dat atâtea interviuri până acum, dar de acum înainte nu o să mai dau niciun interviu", a spus Gigi Becali pentru jurnalişti după ce a aflat că a fost condamnat la închisoare în "Dosarul Schimbului de terenuri".

UPDATE "Mi se pare că este o simetrie perfectă între cazul lui Gigi Becali şi al lui Adrian Năstase. Sunt dosare fabricate de judecătorii lui Băsescu. Gigi era mai slobod la gură şi l-a atacat pe Băsescu, iată acum ce i se întâmplă din cauza asta. Băsescu are pâinea şi cuţitul, justiţia este în mâna lui", a spus pe un ton furibund Corneliu Vadim Tudor, acuzând vehement sentinţa dată de judecători.

UPDATE "Toţi inculpaţii în dosar vor fi încarceraţi în această seară. Aşteptăm confirmarea mandatelor de la instanţă, după care o echipă de poliţişti de la Serviciul Urmăriri din cadrul Poliţiei Române le va pune în aplicare. Dacă nu se prezintă singuri la arest, vom merge să-i ridicăm noi", au explicat reprezentanţi ai Poliţiei Române. 

UPDATE 17.50  Sentinţa în "Dosarul Terenurilor" :

Gigi Becali a fost condamnat la trei ani de închisoare cu executare. Judecătorii Înaltei Curţi au revocat suspendarea executării pedepsei de trei ani pe care Becali o primise în dosarul privind sechestrarea de persoane şi au contopit-o cu cei doi ani de închisoare cu executare la care l-au condamnat în "Dosarul Terenurilor". Astfel,parlamentarul Gigi Becali va sta trei ani după gratii.

Fostul ministru al Apărării Victor Babiuc a fost condamnat şi el la doi ani de închisoare cu executare. Tot doi ani de închisoare cu executare a primit şi fostul general în cadrul Ministerului Apărării Dumitru Cioflină.

Sentinţa judecătorilor pe larg

Potrivit minutei completului de cinci judecători generalul Dumitru Cioplină a fost condamnat pentru abuz în serviciu în formă calificată la doi ani de închisoare.

Generalul Victor Babiuc a fost şi el condamnat pentru abuz în serviciu în formă calificată la doi ani de închisoare.

De asemenea, minuta instanţei mai spune că parlamentarul George Becali a fost condamnat la doi ani de închisoare pentru complicitate la abuz în serviciu. 

„Curtea Supremă anulează suspendarea sub supravegherea executării pedepsei rezultate de trei ani de închisoare aplicate lui Becali prin decizia penală din 11 februarie 2013, descontopeşte pedeapsa rezultantă de trei ani închisoare aplicată inculpatului Becali prin decizia din februarie în cele trei pedepse de câte trei ani închisoare pe care le repune în individualitatea lor. Potrivit legii, contopeşte cele trei pedepse de câte trei ani închisoare cu pedeapsa de doi ani închisoare şi pedeapsa complementară de interzicere a exercitării drepturilor, Becali urmând a executa pedeapsa cea mai grea de trei ani închisoare şi pedeapsa complementară a interzicerii exercitării drepturilor pe o durată de cinci ani după executarea pedepsei cu închisoarea”. 

Concret, George Becali ar trebui să stea după gratii timp de trei ani. 

În plus, instanţa îi obligă pe cei trei inculpaţi să plătească 890.658 de dolari la care se adaugă dobânda de referinţă a BNR calculată la 5 octombrie 1998 până la data plăţii integrale a debitului, către stat.

Totodată, Completul de cinci judecători a Curţii Supreme a decis menţinerea sechestrului asigurator asupra imobilelor deţinute de Dumitru Cioflină, Victor Babiuc şi George Becali.

Vârsta îi ajută pe condamnaţi să stea mai puţin după gratii

Potrivit Codului Penal, condamnaţii trecuţi de vârsta de 60 de ani pot fi eliberaţi condiţionat după executarea unei treimi din durata pedepsei, în cazul în care au primit o pedeapsă de cel mult 10 ani.

Astfel, fostul ministru al Apărării Victor Babiuc (75 de ani) şi fostul şef al Statului Major General Dumitru Cioflină (70 de ani) vor face efectiv maximum opt luni de închisoare, din cei doi ani la care i-au condamnat judecătorii Curţii Supreme.

De asemenea, George Becali, în vârstă de aproape 55 de ani, va sta după gratii cel puţin doi ani. Potrivit legii, condamnaţii care execută pedepse ce nu depăşesc 10 ani de închisoare pot beneficia de eliberarea condiţionată după ce execută cel puţin două treimi din pedeapsă.

Dacă vor munci după gratii sau vor elabora lucrări ştiinţifice, invenţii sau inovaţii, cei trei mai pot beneficia, teoretic, de o reducere a pedepsei, de câteva zile până la câteva săptămâni.

Dosar vechi de 17 ani

Procurorii anticorupţie îl acuză pe Becali că, în urma unui schimb de terenuri realizat în perioada 1996 – 1999 între deputat şi Ministerul Apărării Naţionale (MapN), statul român ar fi fost prejudiciat cu 892.758 de dolari. 

Becali este acuzat de complicitate la abuz în serviciu, întrucât oficiali ai Ministerului i-ar fi dat omului de afaceri două terenuri din zona Voluntari care însumau 30 de hectare în schimbul unui teren mai ieftin în localitatea Ştefăneştii de Jos. Potrivit anchetatorilor, Ministerul nu ar fi putut să îi dea deputatului terenurile, întrucât acestea nu aparţineau Armatei. 

Ceilalţi inculpaţi din dosar sunt fostul ministru al Apărării, Victor Babiuc, trimis în judecată sub acuzaţia de abuz în serviciu şi luare de mită, fiica fostului ministru Ioana Babiuc, pentru că l-ar fi ajutat pe tatăl ei să primească şpaga şi generalul Dumitru Cioflină, acuzat şi el de abuz în serviciu.

Completul de trei judecători de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie i-a achitat în urmă cu un an pe toţi cei patru inculpaţi din dosar, magistraţii considerând că probele aduse de procurori nu sunt suficiente pentru condamnare. Procurorii au atacat însă decizia cu recurs. Acest dosar a fost deschis de procurori la începutul anilor 2000 şi a fost trimis în instanţă în 2010. 

Gigi Becali, oprit de poliţişti la aeroport

Noaptea trecută, Gigi Becali a fost oprit de poliţişti pe aeroportul „Henri Coandă” de unde voia să meargă în Israel. Poliţia, însă, avea mandat de aducere pe numele său, întrucât i-a fost deschis un nou dosar penal pentru Avicola Iaşi, în care este învinuit de înşelăciune şi delapidare. Dosarul se află pe rol de mai multă vreme, însă abia acum a început urmărirea penală, informează Mediafax.

Luat de la aeroport, deputatul George Becali a fost dus la audieri la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (PICCJ), de unde a plecat în jurul orei 00.30.

„Dosarul Transferurilor” se rejudecă

Judecătorii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie au hotărât, luni, ca „Dosarul Transferurilor”, în care greii din fotbal sunt acuzaţi de efectuarea unor transferuri ilegale cu jucători, să se rejudece la Curtea de Apel Bucureşti, instanţă care i-a condamnat la închisoare cu executare pe Ioan şi Victor Becali, Cristi Borcea, dar şi omul de afaceri George Copos.

Procurorii îi acuză că ar fi efectuat tranzacţii ilegale la transferurile unor fotbalişti din Liga I către cluburi din străinătate. Aceste tranzacţii, spun procurorii, ar fi prejudiciat statul român cu peste un milion şi jumătate de dolari. În plus, tranazacţiile ar fi prejudiciat patru cluburi sportive: Dinamo Bucureşti, Rapid Bucureşti, Gloria Bistriţa şi Oţelul Galaţi, cu peste 10 milioane de dolari.

După ce Tribunalul Bucureşti i-a achitat pe cei opt, Curtea de Apel Bucureşti i-a condamnat la pedepse cu închisoarea cuprinse între 3 şi 8 ani.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite