Vicepreşedintele ANRE, Claudiu Sorin Dumbrăveanu, trimis în judecată pentru luare de mită

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Fostul vicepreşedinte al ANRE a fost trimis în judecată pentru luare de mită FOTO Adevărul
Fostul vicepreşedinte al ANRE a fost trimis în judecată pentru luare de mită FOTO Adevărul

Claudiu Sorin Dumbrăveanu, fostul vicepreşedinte în cadrul Autorităţii Naţionale pentru Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE), a fost trimis în judecată de procurorii anticorupţie. Aceasta va fi judecat pentru luare de mită.

De asemenea, în acest caz vor mai fi judecaţi şi Gheorghe Ciubotaru, asociat la SC Electro-Alfa International la data comiterii faptelor, care este acuzat de luare de mită, şi Florin Gugu, fost director ENEL, acuzat de luare de mită.

Potrivit rechizitoriului întocmit de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), în prima jumătate a anului 2013, Claudiu Dumbrăveanu, vicepreşedinte şi membru în Comitetul de reglementare, i-ar fi spus lui Florin Gugu, director ENEL, că, în urma descoperirii unei duble taxări a certificatelor verzi către consumatori în anul 2012, ENEL Distribuţie Muntenia este pasibilă de sancţiuni constând în reducerea tarifelor de furnizare a energiei electrice cu 6%. 

Cu această ocazie, Dumbrăveanu ar fi condiţionat micşorarea procentului de reducere a tarifelor la 1,3 % (reprezentând o economie pentru ENEL de 2,5 milioane de euro)  de atragerea firmei SC Electro-Alfa International SRL, aparţinând lui Gheorghe Ciubotaru, în implementarea proiectului Smart Meter, ori de încheierea de către ENEL cu această societate a unor contracte de lucrări sau de achiziţie echipamente.

„În acest context, inculpatul Gugu Florin a promis că va ţine cont de solicitarea inculpatului Dumbrăveanu Claudiu Sorin, sens în care a avut întâlniri cu reprezentanţii SC Electro-Alfa International SRL, cu care a stabilit atribuirea în viitorul apropiat a unor contracte, deşi aceştia practicau preţuri peste cele ale pieţei în domeniu”, se arată în documentul citat.

Procurorii precizează că Dumbrăveanu ar fi contribuit în mod esenţial la reducerea sancţiunii de la 6% la 1,3%, precum şi a perioadei de aplicare a acesteia, respectiv doar până la sfârşitul anului 2013. Ulterior, acesta ar fi continuat să acorde sprijin către ENEL, în varii modalităţi, în baza înţelegerii anterioare privitoare la atribuirea unor contracte către firma Electro-Alfa Intenational.

„Astfel, spre exemplu, la 02.10.2013, inculpatul Dumbrăveanu Claudiu Sorin l-a contactat pe inculpatul Gugu Florin, căruia i-a comunicat că a intervenit pentru majorarea unui spor de eficienţă în beneficiul ENEL de la 25% la 50% din consumul propriu tehnologic, pe nivelul de joasă tensiune”, au mai arătat procurorii.

Anchetatorii precizează că pe 3 octombrie 2013 Dumbrăveanu l-ar fi informat pe acelaşi Gugu, printr-un intermediar, despre faptul că un control aflat în curs de derulare la ENEL face parte din programul anual. De asemenea, acesta i-a spus că acest control nu are nicio reclamaţie la bază, informarea fiind făcută în urma temerilor exprimate de Gugu cu privire la scopul controlului.

Ulterior acordării acestor facilităţi de către ANRE, pe site-ul SEAP a apărut un anunţ de atribuire, din 13 decembrie 2013, pentru „Antrepriza lucrărilor în reţelele de medie tensiune aparţinând filialelor Banat şi Dobrogea ale ENEL”, printre firmele câştigătoare regăsindu-se şi SC Electro-Alfa International SRL, ca urmare a organizării de către Enel a licitaţiilor, cu nerespectarea principiilor prevăzute de ordonanţa de urgenţă privind achiziţiile publice.

Pe 10 ianuarie 2014, între ENEL Distribuţie Dobrogea şi SC Electro-Alfa International SRL au fost încheiate două contracte subsecvente pentru execuţia de lucrări. Un contract ar avea ca obiect modernizarea unor linii de tensiune din judeţul Călăraşi, fiind în valoare de 277.600,66 de lei, iar cel de-al doilea contract are ca obiect modernizarea unor instalaţii electrice din municipiul Călăraşi, fiind în valoare de 129.598,44 de lei.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Bucureşti.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite