Victor Ciorbea: „Numărul deţinuţilor a crescut şi pentru că sunt copii rămaşi în ţară nesupravegheaţi”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Avocatul Poporului, Victor Ciorbea
Avocatul Poporului, Victor Ciorbea

Avocatul Poporului, Victor Ciorbea, a declarat că numărul deţinuţilor a crescut ca urmare a crizei financiare şi a numărului mare de români care au plecat la muncă în străinătate, context în care copiii au rămas în ţară nesupravegheaţi.

Avocatul Poporului, Victor Ciorbea, şi cei patru ajuncţi s-au întâlnit, joi cu o delegaţie a Comitetului European pentru Prevenirea Torturii şi a Pedepselor, Tratamentelor Inumane sau Degradante, potrivit Mediafax.

În cadrul discuţiilor, membrii delegaţiei au cerut date legate de personalul şi fondurile de la bugetul de stat care ar fi necesare pentru a asigura crearea şi funcţionarea Mecanismului de Prevenire a Torturii în cadrul instituţiei Avocatul Poporului.

Întrebat de membrii delegaţiei CPT care sunt cauzele creşterii numărului de deţinuţi din penitenciare, de la 27.000 în 2010, la 33.000 în 2014, Victor Ciorbea a declarat că "această creştere reprezintă un efect al crizei economice, al numărului mare de emigranţi români în străinătate, context în care există mulţi copii rămaşi în ţară nesupravegheaţi, şi care comit infracţiuni".

În acelaşi timp, Ciorbea a spus că o altă cauză a creşterii numărului de deţinuţi ar fi faptul că, de 12 ani, nu a fost adoptată o lege a amnistiei.

El a mai precizat că, actualmente, la nivel de ţară, există aproximativ 2.000 de locuri de detenţie care ar face obiectul monitorizării din partea Mecanismului de Prevenire a Torturii.

România are ca termen luna noiembrie a anului 2014 pentru a institui un mecanism naţional de prevenire a torturii, după ce a ratificat un protocol ONU în acest sens, în 2009, şi nu a respectat termenul anterior, atrăgeau atenţia anul trecut reprezentanţii APADOR-CH. Mecanismul nu a fost implementat până la termenul iniţial din 2012 nefiind prevăzut un buget pentru noile responsabilităţi ale Avocatului Poporului.

Citiţi şi:

Ciorbea a fost inspirat când a ales să fie Avocat al Poporului. Funcţia de la ASF era neconstituţională

Judecătorii Curţii Constituţionale (CCR) au decis astăzi că numirea fostului premierr Victor Ciorbea în funcţia de membru neexecutiv la ASF este neconstituţională. Decizia Curţii vine după ce Victor Ciorbea a fost numit Avocat al Poporului, renunţând astfel la funcţia de la ASF.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite