UPDATE Ponta a contestat controlul judiciar dispus în dosarul în care este acuzat de complicitate la spălare de bani. Magistraţii au rămas în pronunţare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Curtea Supremă judecă vineri contestaţia făcută de fostul premier Victor Ponta la decizia procurorilor de a-l cercetat sub control judiciar pentru folosire a influenţei şi complicitate la infracţiunea de spălare de bani  în dosarul finanţării vizitei lui Tony Blair în România.

UPDATE În jurul orei 16.30, fostul premier Victor Ponta a ieşit din sediul Curţii Supreme. Acesta a refuzat să facă declaraţii. Magistraţii au rămas în pronunţare. „Aş vrea să spun şi în faţa dumneavoastră tot ce am spus în faţa judecătorilor”, a spus premierul.

UPDATE Victor Ponta s-a întors la Curtea Supremă, şedinţa de judecată fiind reluată în jurul orei 13.00.

UPDATE Victor Ponta s-a dus la secţia de Poliţie, aşa cum i se impune prin măsura controlului judiciar.

UPDATE Procesul privind contestaţia lui Victor Ponta a fost amânat pentru ora 13.00, după ce fostul premier a cerut timp pentru ca fostul premier să poată studia dosarul.

Fostul premier a ajuns la sediul Curţii Supreme la ora 8.45. 

La intrarea în sediul instanţei, acesta a precizat că îşi doreşte ca la finalul şedinţei judecată să poată spună în faţa presei ce s-a discutat în sală, asta în condiţiile în care procurorii i-au interzis să lui Ponta să dea declaraţii în mass-media despre dosarul în care este cercetat sau despre procurori.

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) au anunţat, pe 6 septembrie, că Victor Ponta este cercetat sub control judiciar pentru folosire a influenţei ori autorităţii  în scopul obţinerii pentru sine ori pentru altul  de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite şi complicitate la infracţiunea de spălare de bani.

 

„Pentru desemnarea drept candidat pe listele unui partid politic a unui om de afaceri, într-un colegiu electoral în care formaţiunea politică să aibă certitudinea că va obţine mandatul pentru care se candida, Ponta Victor Viorel, în calitatea sa de preşedinte al respectivului partid politic, şi-a folosit autoritatea pentru confirmarea propunerii acelui om de afaceri pe lista de candidaţi”, se arată în documentele anchetatorilor.

Confirmarea propunerii ar fi fost făcută de Ponta Victor „în scopul obţinerii de foloase ce nu i se cuveneau, constând în plata sumei de 220.000 euro, necesară organizării unei vizite în România a unei personalităţi politice străine”.

Astfel, arată DNA, se urmărea ca, prin mediatizarea unor întâlniri alături de personalitatea care beneficia de notorietate internaţională, Victor Ponta să câştige capital electoral, în condiţiile în care în 2012 au avut loc alegeri locale şi parlamentare, „suma de 220.000 de euro a fost obţinută prin persoane interpuse, de la omul de afaceri plasat pe un loc eligibil”.

Pentru a nu lăsa impresia că fostul lider străin vine în România la inişiativa partidului, s-ar fi stabilit ca întreaga activitate să fie organizată prin intermediul unei organizaţii nonprofit şi apolitice, care să inducă ideea în rândul opiniei publice că întâlnirea persoanei publice străine cu Ponta ar fi avut loc la iniţiativa celui dintâi. 

„În acest scop, Ponta Victor Viorel împreună cu omul de afaceri i-au solicitat reprezentantului organizaţiei nonprofit să găsească o modalitate prin care politicianul străin să fie chemat în România fără să fie cunoscut faptul că iniţiativa îi aparţinea lui Ponta Victor Viorel, iar plata ocazionată de organizarea acestui eveniment să fie suportată de omul de afaceri prin intermediul unei societăţi comerciale controlate prin persoane interpuse”, se arată în documentele anchetatorilor. 

În acest sens, pentru a disimula originea ilicită a sumei de 220.000 de euro, Victor Ponta ar fi acceptat, în conivenţă cu omul de afaceri, încheierea succesivă a două contracte.

Sebastian Ghiţă, desemnat candidatul PSD  în cadrul unui colegiu electoral Prahova

„Ca urmare a primirii foloaselor necuvenite constând în plata sumei de 220.000 euro necesară obţinerii de capital electoral pentru Ponta Victor Viorel şi pentru formaţiunea politică reprezentată de către acesta, conform înţelegerii avute, omul de afaceri a fost confirmat, de către preşedintele partidului, Ponta Victor Viorel, drept candidat al partidului, în cadrul unui colegiu electoral din judeţul Prahova”, spun anchetatorii.

Confirmarea listei cu propunerile candidaturile pentru ocuparea funcţiei de deputat sau senator, înaintate de organizaţiile judeţene sau de sector ale partidului, intra în atribuţiile lui Ponta, în calitate de preşedinte, conform statutului formaţiunii politice.

De altfel, în urma alegerilor, omul de afaceri a şi dobândit calitatea de deputat în Parlamentul României.

Procurorii precizează că, în ultima perioadă, în politica românească a apărut o practică potrivit căreia oamenii de afaceri pot primi cu uşurinţă funcţii de demnitate publică alese, fiind promovaţi de conducerile partidelor politice cu scopul direct şi nemijlocit de a asigura finanţarea ilegală  a partidelor în campaniile electorale. 

„În acest context, în condiţiile în care legea partidelor politice şi legile electorale care s-au succedat stabilesc in mod expres modul de finanţare a partidelor şi a campaniilor electorale, acest mecanism fraudulos este de natură a aduce grave prejudicii democraţiei care presupune ab initio ca persoanele care acced în funcţii de demnitate publică să fie alese de către popor potrivit principiului reprezentativităţii pe criterii de competenţă profesională si probitate”, arată DNA.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite