Victor Zota, coordonatorul Agenţiei Naţionale de Transplant: „Este inimaginabil că în anul 2014 să cadă un avion şi să nu-l găsească timp de şase ore”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Reacţia autorităţilor care au găsit după mai bine de cinci ore victimele accidentului aviatic din Munţii Apuseni a fost caracterizată ca fiind „inadmisibilă” de către medicul Victor Zota, coordonatorul Agenţiei Naţionale de Transplant, potrivit declaraţiilor făcute de acesta la Realitatea TV.

„E inadmisibil că au fost descoperiţi atât de târziu. Ei trebuiau descoperiţi cu câteva ore mai devreme. Unde sunt echipajele noastre ISU?”, a fost reacţia lui Victor Zota asupra eficienţei autorităţilor.

Coordonatorul Agenţiei Naţionale de Transplant a mai precizat că pilotul avionului, Adrian Iovan, a fost conştient încă cel puţin două ore după producerea accidentului.

„El (Iovan - n.r.) a fost conştient încă două ore. Colega noastră, tânără rezidentă, probabil a intrat în şoc hipotermic. Este inimaginabil ca în anul 2014 să cadă un avion şi să nu-l găsească timp de şase ore. Unde sunt oamenii plătiţi pentru aşa ceva?”, a mai spus Victor Zota la Realitatea TV.

Potrivit primelor informaţii, epava avionului prăbuşit în Munţii Apuseni la graniţa judeţelor Cluj, Alba şi Bihor a fost gasită la altitudinea de 1.600 de metri, după mai bine de cinci ore, de către pădurarul Todea Avrămuţ. Acesta, după ce a identificat locul dezastrului înaintea autorităţilor, a direcţionat şi echipajele de urgenţă pentru a acorda primul ajutor răniţilor.

Medicul Victor Zota a mai afirmat că direcţia avionului a fost urmărită de toate radarele din România. „Nu a fost problemă că nu au ajuns. Nu ştiau unde au căzut. Din toate informaţiile nu se ştia unde a căzut. Cursa era urmărită de toate radarele din România. Să stai să vorbeşti la telefon cu cineva care-ţi spune că asta e poate ultimul telefon. Şi e vorba de colegul meu”, a mai declarat Zota pentru sursa citată.

Autorităţile au anunţat că marţi dimineaţă va începe o ancheta judiciară asupra accidentului.


Citeşte şi:

Tragedia aviatică din Apuseni: Adrian Iovan şi o rezidentă au murit. Salvatorii: „Se puteau auzi lupii, iar zăpada este foarte mare în zonă“

Pilotul Adrian Iovan, aflat la bordul aparatului de zbor care a aterizat forţat luni în Munţii Apuseni, a murit. La câteva minute, rezidenta aflată în acelaşi avion a murit. Avionul, care efectua o cursă medicală de la Bucureşti la Oradea, a forţat aterizarea într-o pădure de la graniţa judeţelor Cluj, Alba şi Bihor. În aeronavă se aflau patru doctori, o asistentă şi doi piloţi, care urmau să aducă în Bucureşti mai multe organe pentru transplant.

Mărturii din avionul groazei. Unul dintre medicii supravieţuitori: „Ne-am prăbuşit, sunt întins pe pământ, abia respir”

Medicul Valentin Calu, rănit în accidentul aviatic din Munţii Apuseni în care pilotul Adrian Iovan a murit, a sunat-o imediat după prăbuşire pe directoarea medicală a Spitalului Elias, Dana Safta, şi i-a transmis starea în care se află, informează Mediafax.

Cine a fost Adrian Iovan, pilotul care a murit în tragedia aviatică din Apuseni

Pilotul Adrian Iovan, în vărstă de 54 de ani, cel care a murit luni seară în urma unui accident de avion din Munţii Apuseni, avea la activ zeci de ani de zbor, fiind unul dintre cei mai experimentaţi piloţi din România.

Evenimente



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite